پس از کشیدگی فتحالله گولن، یک ملای ترک تبار مقیم ایالات متحده با دولت در ترکیه، هم اکنون ترکیه در تفاهم با افغانستان مدیریت تمامی مکاتب افغان - ترک را از شاخه فتحالله گولن جدا کرده به اداره حکومتی معارف ترکیه واگذار کرده است.
تغییر مدیریت مکاتب افغان - ترک با مخالفت شماری از والدین شاگردان مواجه شده است.
به تازهگی یک هیات وزارت معارف افغانستان که برای تغییر در مدیریت مکاتب افغان - ترک به ولایت بلخ آمده بود، با واکنش اولیای شاگردان این مکاتب، روبرو شده اند.
اولیای شاگردان مکاتب افغان - ترک در بلخ تاکید دارند که درصورتیکه دولت ترکیه علاقمند همکاری افغانستان است باید مکاتب دیگر در این کشور را مورد توجه قرار بدهند.
نیلوفر سیار و محمد یعقوب از خانوادههای شاگردان مکاتب افغان - ترک در بلخ استند. نیلوفر گفت "من منحیث یکی از والیدین که مدت سیزده سال با این نهاد در ارتباط استم و چهار فرزندم ازین لیسه بهره مند شده اند، ما تا زنده استیم مدیون احساس کسانی استیم که دراین راه خدمت کرده اند. باید مکاتب دیگری انتخاب شود و دراین کناراین مکاتب به رقابت گذاشته شود"
محمد یعقوب گفت "متاسفانه دیروز شاگردان ما اشک می ریختند و گریه می کردند و اولاد های ما که دراین جا در مقابل فیس درس می خوانند حق داریم که مکان درس و استاد آن را انتخاب کنیم، "
دانشآموزان و آموزگاران مکتب پسرانه افغان - ترک مزار شریف ادعا میکنند که هیئت وزارت معارف برای تغییر مدیریت این مکتب با مردان تفنگدار وارد این مکان آموزشی شدهاند.
دانشآموزان از تصمیم حکومت برای سپردن مدیریت مکتبهای افغان ترک به دولت ترکیه انتقاد میکنند.
محمد نعیم، دانشآموز مکتب افغان ترکیه در بلخ به صدای امریکا گفت "دیروز مقام های دولت ترکیه بدون اجازه و اسناد داخل مکتب شدند و با افراد مسلح و مدیریت مکتب ما را اشغال کنند اما شاگردان و اولیای شاگردان به انها اجازه ندادند"
احمد الهام، دیگر دانش آموز این مکتب گفت "شاگردان می خواهد که طرف کسی استیم که ما را درس بدهد و افغانستان را ازاین حالت بکشد".
درهمین حال مسوولین معارف در بلخ میگویند دولت افغانستان در تفاهم با وزارت معارف ترکیه، مدیریت تمامی مکاتب افغانستان مربوط وزارت معارف ترکیه شود.
صبغتالله مستقیم، رئیس معارف بلخ به صدای امریکا گفت که این تفاهم با کمک بیست میلیون دالری و بلند بردن کیفیت آموزش در مکاتب ازسوی دولت ترکیه صورت خواهد گرفت.
آقای مستقیم گفت "این تفاهم بین دو دولت صورت گرفته به نفع مردم و جامعه است. نفع اول کیفیت تدریس در مکاتب بلند می رود، فیس که اینها می گیرد کاهش پیدا می کند و آنها بیست میلیون دالر کمک می کنند و مکاتب افغان - ترک را در افغانستان گسترش بدهند."
بر اساس اطلاعات ریاست معارف هم اکنون در دو مکتب افغان - ترک دخترانه و پسرانه مکتب در بلخ بیشتر از پنجصد تن از شاگردان دختر و پسر مشغول آموزش آند.
همزمان خانواده های شاگردان مکاتب در افغانستان در ولایت های کابل، بلخ و جوزجان درباره این تصمیم دولت واکنش نشان دادند.