آیا آوردن فشار بر پاکستان تنها کلید صلح در افغانستان است؟

با روی کار آمدن حکومت دونالد ترمپ، مقام های امریکایی گفته اند که استراتیژی جدید واشنگتن در قبال افغانستان شامل یک رویکرد منطقه یی خواهد بود.

قرار بود این استراتیژی در اواسط ماه جولای اعلام شود اما مقام های امریکایی گفته اند اعضای تیم امنیت ملی رئیس جمهور ترمپ در مورد چگونگی آوردن ثبات در افغانستان با هم اختلاف نظر دارند.

به گفته این مقام ها یکی از مسایل مورد اختلاف، چگونگی برخورد امریکا با پاکستان است.

واشنگتن ماه گذشته میلادی ۵۰ میلیون دالر کمک های نظامی خود را به دلیل عدم اقدامات کافی اسلام آباد علیه شبکه حقانی، به پاکستان پرداخت نکرد.

جنرال هربرت ریموند مک ماستر، مشاور امنیت ملی امریکا نیز به تازگی گفت که حکومت کشورش از این پس حمایت از طالبان و یا گروه های مرتبط به آن را تحمل کرده نمی تواند. جنرال مک ماستر همچنین پاکستان را به برخورد سلیقه یی با گروه طالبان افغان متهم کرد – اتهامی که فوراً از سوی اسلام آباد رد شد.

کارشناسان سیاسی می گویند که انکشافات اخیر ممکن بخش از "رویکرد منطقه یی" استراتیژی جدید واشنگتن در قبال افغانستان باشد تا با افزایش فشار ها بر پاکستان، آن کشور وادار به از دست کشیدن حمایت از طالبان گردد.

حمید حکیمی، پژوهشگر در انستیتیوت سلطنتی امور بین المللی در لندن می گوید که ممکن افزایش فشار های امریکا تا اندازه ای بر پاکستان تاثیر گذار باشد.

آقای حکیمی گفت"هر گونه اقدام امریکا خلاف پاکستان می تواند تعاملات داخلی و روان سیاسی پاکستان را مختل بسازد. اگر امریکا در افزایش فشار های خود یک گام جلو تر برود و بر پاکستان تعزیرات اقتصادی وضع کند، فکر می کنم مشکلات در داخل پاکستان را بیشتر خواهد ساخت."

این پژوهشگر امور بین المللی علاوه کرد که "مجبور ساختن پاکستان برای توقف حمایت از طالبان" کار دشوار است و به گفته او حتی اگر اسلام آباد به این حمایت توقف بدهد، وضعیت در افغانستان زیاد تغییر نخواهد کرد.

حمید حکیمی گفت که افزایش فشار امریکا بر پاکستان ممکن در دراز مدت پیامد های برای افغانستان داشته باشد اما واشنگتن همزمان بر حکومت افغانستان برای آوردن "اصلاحات و مبارزه با فساد گسترده در نهاد های امنیتی" نیز باید فشار وارد کند.

این در حالیست که محمد اشرف غنی، رئیس جمهور افغانستان گفته است که بدون اصلاحات در نهاد های امنیتی و دفاعی آن کشور، تامین امنیت ممکن نخواهد بود.

وندا فلباب براون، پژوهشگر ارشد در نهاد پژوهشی بروکنگز در شهر واشنگتن می گوید که افغان ها بدون آنکه خود به مشکلات داخلی شان رسیدگی کنند، همواره پاکستان را مسؤول همه مشکلات در افغانستان می دانند.

فلباب براون می گوید"ادامه فساد اداری، عدم موجودیت حاکمیت قانون و از همه مهم تر نظام سیاسی که در آن سیاستمداران کلیدی هنگام وقوع یک بحران حاد، خود سبب ایجاد بی ثباتی شده و بحران بیشتر را ایجاد می کنند... به نظرم این مسایل (برای افغانستان) خطرناک تر از حمایت پاکستان از طالبان است."

خانم براون همچنین افزود که در صورت وضع تعزیرات توسط امریکا بر پاکستان، اسلام آباد نیز توانایی اقدامات تلافی جویانه در برابر منافع امریکا در منطقه به ویژه در افغانستان را دارد.

این پژوهشگر امریکایی گفت که افزایش فشار های واشنگتن بر پاکستان ممکن سبب شود اسلام آباد همکاری های خود را در پیوند با مبارزه علیه دهشت افگنی، تا اندازه ای افزایش بدهد اما او در مورد قطع حمایت پاکستان از گروه طالبان و شبکه حقانی در اثر این فشار ها ابراز شک و تردید کرد.