سازمان صحت: پولیو در ۲۰۱۵ از افغانستان ریشه کن شود

حکومت پاکستان اکنون والدینی را بازداشت می کند که مانع تطبیق واکسین پولیو به کودکان شان می شوند

امروز کمپاین سرتاسری سه روزۀ واکسین پولیو در افغانستان راه اندازی شد، بیماری ویروسی که کودکان زیر سن پنج سال را مصاب ساخته و سبب فلج شل حاد و حتا مرگ آنان می شود.

بر اساس آماری که وزارت صحت عامۀ افغانستان ارایه می کند، در سال گذشته میلادی ۲۸ واقعه مثبت پولیو از ولایت های مختلف افغانستان و از آغاز سال روان تا کنون یک واقعۀ مثبت پولیو آنهم از ولایت هلمند گزارش شده است.

فیروز الدین فیروز وزیر صحت عامۀ افغانستان می گوید که با وصف تلاش های گذشته برای ریشه کن ساختن این بیماری، هنوز هم افغانستان قادر به محو کامل آن نشده است.

در همین حال سازمان جهانی صحت می گوید که افغانستان باید در سال ۲۰۱۵ میلادی موفق به امحای کامل بیماری پولیو شود.

سازمان جهانی صحت می گوید که اکنون سه کشور جهان – افغانستان، پاکستان و نایجریا – میزبان پولیو است که همه ساله ده ها کودک به آن مصاب شده و برای همیش معیوب می شوند.

وزیر صحت عامۀ افغانستان گفت که در این دور تطبیق واکسین پولیو در سرتاسر کشور حدود هفت میلیون و ۶۰۰ هزار کودک زیرسن پنج سال واکسین خواهند شد. حدود ۵۶۰۰۰ رضاکار این برنامه را تطبیق می کند.

آقای فیروز گفت که در مجموع در ۱۶ ولسوالی ولایت های بامیان، دایکندی، غور، پنجشیر، هرات، فاریاب و بادغیس به دلیل مشکلات اقلیمی این واکسین تطبیق نخواهد شد.

فرصت های از دست رفته

سال گذشته واقعات مثبت پولیو در افغانستان از ولایت های لغمان، کنر، ننگرهار، ارزگان، خوست، فراه، پکتیکا، کندهار، غزنی، زابل و هلمند گزارش شده بود که اکثر این ولایت ها با مناطق قبایلی پاکستان هم مرز است.

پاکستان میزبان بیشترین واقعات پولیو در جهان بوده و سال گذشته به دلیل اینکه ۳۰۶ واقعۀ مثبت پولیو از آن کشور گزارش شده بود، مرکز پولیو در جهان خوانده شد.

وزارت صحت عامۀ افغانستان در سال ۲۰۱۲ برنامۀ ملی محو پولیو را ترتیب داد که در آن بلند بردن سطح آگاهی مردم در مورد بیماری و واکسین پولیو و دسترسی به شمار بیشتر کودکان آسیب پذیر اجزای عمده بود.

اکنون در ولسوالی هاییکه خدمات صحی ضعیف است، در ولسوالی های نا امن و ساحات هم مرز با پاکستان تیم های دایمی تطبیق واکسین پولیو گماشته شده است.

وزارت صحت عامۀ افغانستان می گویدکه در ماه نخست سال ۲۰۱۵ بیش از ۲۶۸ هزار کودک را در ولسوالی های جنوبی و جنوب شرقی افغانستان واکسین کرده است.

در همین حال داکتر ریچارد، مسوول عمومی سازمان جهانی صحت در افغانستان می گویدکه افغانستان، پاکستان و نایجریا چندین بار فرصت های خوبی را برای ریشه کن ساختن پولیو از دست داده است. او گفت که این کشور ها باید با تلاش فراوان در سال ۲۰۱۵ موفق به امحای این بیماری شوند.

با اینهمه، در شمار زیاد ولسوالی های افغانستان به دلیل تهدید مخالفان مسلح دولت بر ضد کمپاین پولیو، هزاران کودک افغان همه ساله از دریافت این واکسین حیاتی محروم می مانند.