دفتر هماهنگی امور کمکهای بشری سازمان ملل متحد (اوچا) روز دوشنبه چهارم نومبر (۱۴ عقرب) با نشر گزارشی گفت که از زمان تسلط مجدد طالبان بر افغانستان، جامعۀ بینالمللی ۶.۷ میلیارد دالر به این کشور کمک کرده است.
این ادارۀ ملل متحد مشخص نکرده است که کدام کشورها این کمکهای بشری را فراهم کرده است، اما در سه سال گذشته ایالات متحده به عنوان بزرگترین کمک کننده، میلیاردها دالر کمک بشری را به مردم افغانستان فراهم کرده است.
بر اساس این گزارش، در سال ۲۰۲۲، نیازمندی مردم به کمکهای بشری به گونۀ بیسابقه افزایش یافته و شمار افراد نیازمند به کمکهای بشری در سال گذشته به ۲۹.۲ میلیون نفر رسید. به گفتۀ اوچا، کشورهای کمککننده در سال ۲۰۲۳ برای رسیدگی به نیازمندان ۳.۳ میلیون دالر به افغانستان اختصاص داده بودند.
اوچا گفته است که در نتیجۀ بحران اقتصادی در افغانستان، مشکلات سکتور بانکی، ناامنی غذایی و فقر افزایش یافته است و شهروندان افغانستان در سالهای گذشته بدترین خشکسالی را تجربه کرده اند.
در گزارش آمده است: "افغانستان همچنان یک کشور به شدت آسیبپذیر در برابر حوادث طبیعی، اثرات منفی تغییرات اقلیمی و جیوپولتیک باقی مانده است که همۀ اینها میتواند نیازهای جدیدی را ایجاد کند و نیازمندی موجود را به گونۀ فوری افزایش میدهد."
اوچا بار دیگر به کاهش بودجه برای رسیدگی به نیازمندان در افغانستان اشاره کرده و از کشورهای کمککننده خواسته است که به کمکهای خود به مردم این کشور ادامه دهند. به گفتۀ اوچا در سال ۲۰۲۴ میلادی، تنها ۹۶۱ میلیون دالر دریافت کرده که معادل ۳۱.۴ درصد از بودجه درخواستشدۀ ملل متحد برای رسیدگی به نیازمندان در افغانستان را تشکیل میدهد.
این در حالی است که پیش از این، دفتر هماهنگی امور کمکهای بشری ملل متحد گفته بود که برای کمکرسانی به افراد نیازمند در زمستان پیشرو، به بیش از ۶۰۳ میلیون دالر نیاز است.
این ادارۀ ملل متحد به تاریخ نهم اکتوبر (۱۸ میزان) با نشر گزارشی از آماده شدن پلان زمستانی برای کمک به نیازمندان در سراسر افغانستان خبر داده و گفت که این بودجه برای پشتیبانی از فعالیتهای مقدماتی برای آمادگی زمستان مانند ارتقا و بازسازی سرپناهها و تهیه لباس گرم و کمپل تا سه ماه آینده هزینه میشود.
دفتر هماهنگی امور کمکهای بشری سازمان ملل متحد از محدودیتهای طالبان بر کارمندان زن نهادهای امدادرسان ابراز نگرانی کرده و گفته است که این اقدامات، روند رسیدگی به نیازمندان را با مشکل مواجه خواهد کرد.
به گفتۀ اوچا، گروه طالبان پس از تسلط دوباره بر افغانستان، تا اکنون کم از کم ۳۹۲ دستورالعمل صادر کرده است که این اقدامات به گونۀ مستقیم بر فعالیتهای بشردوستانه تاثیر میگذارد. این ادارۀ ملل متحد علاوه کرده که از این میان، ۷۱ مورد این دستورالعملها به گونۀ ویژه مشارکت زنان را در روند کمکهای بشردوستانه هدف قرار داده است.