استراتیژی جدید – واکنش ها در داخل و خارج ایالات متحده

در کنار واکنش های داخل در افغانستان، سخنان رئیس جمهور ترمپ و ارایۀ استراتیژی جدید اش، واکنش های داخلی در ایالات متحده و نیز در خارج از این کشور را برانگیخته است.

واکنش ها در داخل ایالات متحده:

شماری از قانونگذاران امریکایی، در تضاد با استراتیژی جدید آقای ترمپ قرار دارند. از جمله رند پال، سناتور جمهوریخواه گفته که "ماموریت در افغانستان، هدف اش را از دست داده است. فکر میکنم فرستادن نیروهای اضافی به آن کشور، یک مفکورۀ بد است."

اما تعداد دیگر از سناتور امریکایی از این استراتیژی دفاع و حمایت کردند. بطور مثال، جان مکین، سناتور جمهوریخواه گفته"من رئیس جمهور ترمپ را بخاطر برداشتن یک گام بزرگ در یک جهت درست با استراتیژی جدید برای افغانستان، می ستایم."

به همین ترتیب، لیندسی گراهم، سناتور جمهوریخواه دیگر نیز گفته که "از افغانستان تا سوریه، رئیس جمهور ترمپ این عزم را دارد تا در برابر اسلام افراطی ایستادگی کند...برخلاف رئیس جمهور اوباما."

اما دموکرات ها در برابر استراتیژی جدید رئیس جمهور ترمپ در قبال أفغانستان، خوشبینی نشان نداده اند. جک رید، سناتور دموکرات که عضو کمیتۀ خدمات نظامی مجلس سنا را نیز دارد، گفت که سخنرانی آقای ترمپ، جزییات در مورد عساکر امریکایی و چنان شرحی را که مردم امریکا سزاوار بودند، را در بر نداشت.

نانسی پلوسی، رهبر اقلیت های دموکرات در مجلس نمایندگان کانگرس نیز گفت که اعلام استراتیژی جدید از سوی ترمپ، از لحاظ جزییات، کاستی داشت و سؤالات جدی ای را برانگیخته است.

واکنش ها در خارج از ایالات متحده:

در سلسلۀ واکنش های جهانی در قبال استراتیژی جدید ایالات متحده برای افغانستان و جنوب آسیا، سازمان ملل متحد ابراز امیدواری کرده که بخاطر تامین صلح در افغانستان، جامعۀ بین المللی در همکاری با یکدیگر، افغانستان را در راستای دریافت یک راۀ حل سیاسی یاری کند.

ستیفن دوجریک، سخنگوی سازمان ملل متحد، گفته است تمرکز توجه آنان "دریافت راه حل سیاسی برای افغانستان و افغان های است که از دهه ها به اینسو درد و رنج را متقبل شده اند."

در عین حال، ینس ستولتنبرگ، سرمنشی پیمان اتلانتیک شمالی یا ناتو، با استقبال از موضعگیری آقای ترمپ، گفته است که "متحدین ناتو و شرکای ما از قبل بخاطر افزایش حضور خود در افغانستان تعهد کرده اند. هدف ما این است تا افغانستان دوباره هیچگاه برای تروریستان که کشورهای خود ما را ممکن هدف قرار دهد، به یک پناهگاۀ امن مبدل نشود."

رئیس جمهور ترمپ با تاکید بر عملکرد پاکستان در قبال گروه های دهشت افگن گفت که "اکثر اوقات، پاکستان به افرادی پناه می دهد که باعث دهشت، هرج و مرج و آشوب" در منطقه بوده و علیه نیرو های امریکایی می جنگند.

باوجود آن که پاکستان واکنش مشخص در این مورد ابراز نکرده، اما حکومت چین در دفاع از اسلام آباد گفته است که پاکستان در راستای مبارزه با دهشت افگنی، قربانی های بزرگ را متقبل شده است.

هوها چونینگ، سخنگوی وزارت خارجۀ چین، گفته است که "پاکستان در خط مقدم مبارزه در برابر تروریزم قرار دارد. پاکستان فعالانه تلاش ورزیده و سالها در مبارزه با تروریزم قربانی های بزرگ را متقبل شده و بخاطر صلح و ثبات منطقوی، همکاری های زیاد کرده است."

سخنگوی وزارت خارجۀ چین افزود که به باور آن کشور، جامعۀ جهانی "باید تلاش های پاکستان در زمینۀ مبارزه با دهشت افگنی را کاملاً درک کند."

دونالدترمپ هشدار داد که ایالات متحده دیگر در برابر فراهم آوری پناهگاه های امن برای دهشت افگنان توسط پاکستان خاموشی اختیار نخواهد کرد، و گفت دهشت افگنانی که شامل طالبان و دیگر گروه های تندرو می شود، تهدیدی برای منطقه و فراتر از آن می باشد.

پون ورما، یک عضو پارلمان هند، گفت که اگر رئیس جمهور ترمپ، پاکستان را منحیث یک پناهگاۀ امن برای تروریستان تلقی میکند، پس امریکا باید نقش خود را در تنگ ساختن عرصه بر تروریستان در پاکستان ادا کند.

وزارت خارجۀ هند، با نشر یک اعلامیه گفته است "ما بخاطر حمایت از حکومت و مردم افغانستان در تلاش های شان بخاطر آوردن صلح، امنیت و ثبات در کشور شان، متعهد استیم."

حکومت هند، با احداث بندهای برق، سرک ها و اعمار تعمیر جدید شورای ملی افغانستان، در رقابت با پاکستان قراردارد. دهلی جدید، سال گذشته نیزبرای پرداخت یک میلیارد دالر به منظور کمک با کابل وعده سپرد.