صالح: استراتژی جدید امریکا مطابق دیدگاه احمد شاه مسعود است

امرالله صالح، رئیس پیشین ریاست امنیت ملی (اداره اصلی استخبارات افغانستان) تحلیل و ارزیابی اش را درمورد محتوی استراتژی جدید ایالات متحده درباره افغانستان با نشر مقاله یی در نشریه انترنتی «اندین اکسپرس» بیان کرده است.

بنابر تحلیل آقای صالح، استراتژی جدید اداره ریاست جمهوری دونالد ترمپ در مورد افغانستان دارای شش رکن "تشویق کننده" و "صریح" است که این رهبر سیاسی روند سبز و مقام ارشد پیشین استخبارات افغانستان از این استراتژی جدید استقبال کرده و خود را شخصا متعهد به یاری رساندن در موفقیت آن دانسته است.

امرالله صالح که از مجاهدین نزدیک به احمد شاه مسعود، رهبر جهادی شورای نظار و قوماندان مشهور و برجسته ضد قوای اشغالگر شوروی در افغانستان و از قوماندان ارشد ضد طالبان بود چنان از محتوی و لحن استراتژی جدید ایالات متحده در قبال کشورش رضایت مند است که در نتیجه گیری مقاله اش این استراتژی جدید امریکا را "در مطابقت با دیدگاه" احمد شاه مسعود، رهبر فقیدش نسبت داده است.

​آقای صالح نوشته است که "احساس می کنم مثل اینکه مسعود از قبر فرمانروایی می کند."

امر الله صالح، رئیس پیشین ریاست امنیت ملی افغانستان

این شش رکن "تشویق کننده" و "صریح" استراتژی جدید ایالات متحده از دیدگاه آقای صالح شامل موارد ذیل است:

صالح نوشته است نخست این استراتژی "اذعان حقیقتی است که پاکستان نقشی ویرانگر و مشکوک در افغانستان با حمایت از و پناه دادن به دهشت افگنان و ماموران نابسامانی داشته است." او افزوده است که طبق این استراتژی جدید، راه حل دیپلماتیک باید برای این مشکل یافت شود.

آقای صالح معتقد است که ایالات متحده هیچگاهی به "ریاکاری پاکستان" به این اندازه "صریح" و"رک" نبوده است. او نوشته است که ایالات متحده، به حیث قدرت جهانی نباید از حرفها و پالیسی های خویش عقب بنشیند و باید تا وقتی آن را دنبال کند که اسلام آباد و اردو و استخبارات نیرومند آن کشور حمایت از طالبان و دیگر گروه های دهشت افگن را متوقف سازد.

اهمیت شراکت هند و امریکا

دومین رکن استراتژی جدید امریکا برای افغانستان، به نظر امرالله صالح، به رسمیت شناختن هند به حیث شریک استراتژیک برای امنیت و توسعه اقتصادی در افغانستان است.

صالح این پالیسی را بیانیه "صریح" و تازه دانسته نوشته است که ایالات متحده هیچگاهی در ۴۰ سال گذشته به گونه آشکار هند را به حیث یک شریک ترسیم نکرده بود.

این مقام پیشین استخبارات افغانستان در وصف اهمیت این بخش استراتژی امریکا اظهار نظر کرده است که "شراکت با هند هزینه و مسوولیت را برای ائتلاف تحت رهبری ناتو کاهش خواهد داد و هزینه مداخله و اخلال را برای عوامل و طراحان گروه های نیابتی افزایش خواهد داد."

آقای صلح تاکید استراتژی جدید امریکا بر مرکزیت نیروهای ملی دفاعی و امنیتی افغانستان در دفاع از ارزش های افغان ها و حراست از فضای دموکراتیک و قانون اساسی با مقابله با طالبان و دهشت افگنان با مساعدت نظامی و مالی ایالات متحده به عنوان رکن سوم این استراتژی ذکر کرده است.

رکن چهارم این استراتژی جدید ایالات متحده، به تحلیل آقای صالح، تقسیم واضح کار بین حکومت افغانستان و متحدین بین المللی آن است. او نوشته که ایالات متحده واضح ساخته است که "به دلایل خوب و شرافتمندانه" حضور آنها برای تغییر ساختار جامعه و فرهنگ افغان ها یا تحمیل ارزش های خارجی بر آنان نیست.

به تحلیل آقای صالح، رکن پنجم در استراتژی جدید ایالات متحده، احترام به اصول سلسله مراتب استراتژیک اجرا و امنیت عملیاتی است.

آقای در وصف اهمیت این بخش استراتژی امریکا نوشته است که این صلاحیت عمل "به جنرال نیکلسن، قوماندان سربازان امریکایی در افغانستان و جانشین آینده آن صلاحیت می دهد که قضاوت های تکتیکی را بدون رجوع پیوسته به واشنگتن انجام دهند."

در نهایت، آقای صالح بر این باور است که رکن ششم استراتژی جدید امریکا تعهد ایالات متحده به حضور طولانی "برای نیل به پیامد دلخواه و معکوس ساختن استراتژی طالبان با از دست گرفتن فرصت از آنها" است.

صالح اظهار نظر کرده است که اگر واشنگتن بر این بخش استراتژی متمرکز کند، به عوامل منطقه یی این اشاره را می رساند که نیازی به روز مشکل نخواهد بود و بهتر این است که روی افغانستان با ثبات و موفق کار کنند در عوض اینکه از عوامل و نقش آفرینان غیرحکومتی کار بگیرند.