هیات افغانستان در نشست مسکو شرکت می‌کند

حکومت افغانستان اعلام کرده است که هیات آن کشور در نشست مسکو شرکت خواهد کرد، نشستی که قرار است به تاریخ ۱۴ اپریل در مورد اوضاع امنیتی و دورنمای روند صلح افغانستان برگزار شود.

نمایندگان پاکستان، چین، هند، ایران و شماری از کشورهای آسیای میانه نیز در این نشست شرکت خواهند داشت.

شاه ‌حسین مرتضوی، سرپرست دفتر سخنگوی ریاست جمهوری افغانستان، بدون مشخص ساختن نام و سمت رئیس هیات افغانستان گفت که هیاتی به سطح معین یا رئیس یکی از بخش‌های وزارت خارجۀ افغانستان در نشست مسکو شرکت خواهد کرد.

آقای مرتضوی افزود که هیچ نشستی در رابطه به افغانستان بدون حضور این کشور، نمی‌تواند تصمیم‌گیر و نتیجه‌بخش باشد. او گفت که افغانستان علاقمند نیست که به میدان تقابل منافع کشورها مبدل شود و از این رو تلاش دارد تا منافع کشورها را به هم گره بزند.

گسترش ناامنی در اکثر بخش‌های افغانستان، حتا ساحاتی که در گذشته نسبتاً امن بود، به باور کارشناسان همکاری میان کشورهای منطقه را لازمی می‌سازد.

ایجاد همگرایی منطقه یی

سید علی کاظمی، عضو ولسی جرگه، در مورد می گوید که امنیت و صلح افغانستان و کاهش ناامنی و تنش در منطقه،مستلزم یک همگرایی منطقه‌یی در تفاهم با کشورهای اروپایی و ایالات متحدۀ امریکا می باشد. به گفتۀ آقای کاظمی، حالا که روسیه میزبان چنین نشستی است، می‌توان آن را فرصتی در این راستا محسوب کرد.

این عضو ولسی جرگه همچنین گفت که امیدواری وجود دارد که حکومت افغانستان، با در نظرداشت منافع ملی در مشوره با مشورۀ پارلمان، احزاب سیاسی و مردم افغانستان بتواند در قدم اول یک آتش‌بس را درخواست کند یا به کمک جامعۀ جهانی آنرا به وجود بیاورد.

آقای کاظمی گفت"حداقل در شرایط فعلی اگر جلو گسترش جنگ را بگیریم، این یک قدم مثبت است. در پرتو آتش‌بس در رابطه با صلح و ثبات افغانستان باید فکر اساسی داشته باشیم و هم حکومت با جامعۀ جهانی رایزنی‌های داشته باشد. اگر در این نشست این دستاورد را داشته باشیم، این خود کار بزرگ است".

در همین حال، امین‌الله حبیبی، آگاه امور بین‌الملل، به صدای امریکا گفت که اشتراک افغانستان در این گونه کنفرانس‌ها اگر به عنوان بازیگر اصلی در نظر گرفته شود، کاری خوبی است.

آقای حبیبی تاکید کرد که افغانستان نباید از تحولات سیاسی و استراتیژیک منطقه دور بماند و سایر کشور های نباید در غیاب آن کشور تصمیم بگیرند. در عین حال، آقای حبیبی تاکید می کند که حکومت افغانستان خود منحیث بازیگری اصلی فعالانه در مسایل منطقه یی دخیل باشد و کشور های منطقه نباید در صدد گزینه ای دیگر برای حکومت افغانستان باشند.

آگاهان روابط بین‌المللی دلیل علاقمندی‌های اخیر روسیه را در مساله صلح افغانستان، ناشی از ناامنی‌ها در شمال افغانستان می‌دانند، نا امنی های که موجب نگرانی روسیه شده است.

از سوی دیگر، به باور آگاهان، روسیه می‌خواهد که بیشتر از گذشته، در روابط بین‌المللی و شکل‌گیری روابط بین‌الملل نقش داشته باشد و به همین دلیل، اخیراً یک سلسله اقداماتی را چون میزبانی نشست چهاردهم اپریل روی دست گرفته است.