هدی مثنی که در سن ۲۰ سالگی از ایالت الاباما از خانهاش فرار کرد و در سوریه به گروه دولت اسلامی یا داعش پیوست، حالا امیدوار است که حتا اگر زندانی هم شود، به ایالات متحده برگردد.
مثنی که حالا ۲۸ سال عمر دارد و دارای یک فرزند از یک جنگجوی داعشی است، ابراز امیدواری کرده است که به ایالات متحده برگردد و بر ضد افراطگرایی فعالیت کند.
او در یک مصاحبه با شبکهٔ امریکایی "The News Movement" گفته است که در سال ۲۰۱۴ توسط قاچاقچیان آنلاین "سشتشوی مغزی" شده بود و جز آوردن فرزندش از همه عملکردهایش "پشیمان" است.
مثنی گفت: "در صورتیکه ضرورت باشد، در زندان بنشینم و وقتم را سپری کنم، این کار را انجام خواهم داد. بر ضد آن مبارزه نخواهم کرد. امیدوارم که حکومت مرا به عنوان فردی بشمارد که در آن زمان جوان و ساده لوح بودم."
این جملاتی است که مثنی پس از آنکه در سال ۲۰۱۹ از نزد داعش فرار کرد، با چندین رسانه آنرا تکرار کرده است.
اما چهار سال پیشتر از آن، یعنی زمانیکه تندروان داعش در اوج قدرت خود بودند، او از طریق رسانههای اجتماعی با شور و هیجان از داعش حمایت میکرد. داعش در آن زمان بخشهای گستردهای را در عراق و سوریه در کنترول خود داشت.
هدی مثنی در سال ۲۰۱۵ از طریق صفحهٔ تویترش از امریکاییها خواست تا با داعش یکجا شوند و بر ایالات متحده حملات را انجام بدهند. او در آن زمان پیشنهاد کرده بود که در هنگام رانندگی بر جمعیت مردم که در تعطیلات گردهم جمع میشوند، گلولهباری صورت بگیرد و یا موترهای شان را بر جمعیت مردم برانند.
او اکنون گفته است که در آن زمان، تیلفوناش از نزدش گرفته شده بود و تویتها از سوی حامیان داعش نشر میشد.
هدی مثنی در ایالت نیوجرسی ایالات متحده در یک خانوادهٔ مهاجر یمنی متولد شد و پاسپورت امریکایی داشت. او قبل از پیوستن با داعش، در یک خانوادهٔ مسلمان محافظهکار در ایالت الاباما زندگی میکرد.
مثنی در سال ۲۰۱۴ به خانوادهاش گفت که از طرف مکتب به سفر میرود، اما در عوض به ترکیه پرواز کرد و از آنجا وارد سوریه شد. او در آن زمان یک چک فیس درسهایش را به صورت مخفی نقد کرد و مصارف سفرش را پرداخت کرد.
ادارهٔ بارک اوباما، رییس جمهور پیشین ایالات متحده، در سال ۲۰۱۶ میلادی، در یک اقدام نادر شهروندی مثنی را لغو کرد و استدلال کرد که در زمانیکه وی متولد میشد، پدرش یک دپلومات بر حال یمنی بود. اما وکلای مدافع وی با رد این اقدام، استدلال کرده اند که اعتبارنامهٔ دپلوماتیک پدر موکلشان قبل از تولدش پایان یافته بود.
ادارهٔ دونالد ترمپ، رییس جمهور پیشین امریکا، نیز لغو شهروندی مثنی را تایید کرد و از برگشت او به ایالات متحده جلوگیری کرد، با وجودیکه ترمپ در آن زمان بر کشورهای اروپایی فشار میآورد تا شهروندان خود را از کمپ روژ سوریه که در آن تندروان داعش نگهداری میشوند،به کشورهای شان برگردانند.
محاکم ایالات متحده در مورد شهروندی مثنی در کنار حکومت امریکا ایستاده اند و در جنوری ۲۰۲۱ محکمهٔ عالی این کشور از بررسی دعوای او برای ورود مجدد اجتناب کرد.
این تصمیم سبب شد تا مثنی همراه با پسرش در کمپ بازداشت در شمال سوریه به سر ببرد، جاییکه هزاران بیوهٔ داعشی با فرزندان شان در آنجا به سر میبرند.
بر اساس گزارش دیدبان حقوق بشر، در این کمپ کم و بیش ۶۵ هزار و ۶۰۰ تن از اعضای داعش با خانوادهها شان به سر میبرند که شامل شهروندان سوریه و خارجی میشوند.
زنانی که به وابستگی با اعضای گروه داعش متهم اند، همراه با فرزندان خردسال شان اغلباََ در کمپهای الهول و روژ به سر میبرند. دیدبان حقوق بشر گفته است که آنان در خالتی به سر میبرند که ''زندگی شان با تهدید" مواجه است. در این کمپها بیش از ۳۷۴۰۰ خارجی به شمول شهروندان اروپایی و امریکای شمالی به سر میبرند.
دیدبان حقوق بشر و سایر گروههای حامی حقوق بشر از وضعیت ناگوار در این کمپها گزارش داده و گفته اند که افراد بازداشت شده نه تنها به غذا، آب و مراقبتهای صحی مناسب دسترسی ندارند، بلکه در برخی اوقات محافظین آنان را آزار جسمی و جنسی میدهند.
دیدبان حقوق بشر گفته است که تا حالا هیچ یک از شهروندان خارجی که در این کمپ در بازداشت اند، به مراجع قضایی ارجاع نشده اند تا در مورد قانونی بودن بازداشت آنان تصمیم گرفته شود و در چنین وضعیت، بازداشت آنان "خودسرانه و غیرقانونی" محسوب میشود.
دیدبان حقوق بشر گفته است که "بازداشت صرفاً بر اساس روابط خانوادگی به مثابهٔ مجازات دسته جمعی و جنایت جنگی است."
تقاضاهای پیهم صورت گرفت تا افراد بازداشت شده در این کمپها به کشورهای شان برگردانده شوند. اما کشورها توجهی نکردند و دلیل عمدهٔ آن، حاکمیت خونین داعش بود که دست به کشتارهای دسته جمعی، سربریدن افراد و سایر قساوتها میزدند و ویدیوهای این گونه اعمال شان از طریق رسانههای اجتماعی منتشر میکردند.
اما با گذشته زمان، روند برگشت این افراد به کشورهای شان آهسته آهسته آغاز شد. دیدبان حقوق بشر گفته است که در یک سال گذشته، نزدیک به ۳۱۰۰ نفر که بیشتر شان زنان و کودکان اند، به کشورهای شان انتقال داده شدند. اکثر این افراد، شهروندان عراق استند.
شماری از شهروندان آسترالیا، کانادا، فرانسه، آلمان، هالند، روسیه و بریتانیا نیز به کشورهای شان برگشتانده شده اند.
ایالات متحده تا حالا ۳۹ شهروند امریکایی را از این کمپ به امریکا برگشتانده است. شمار دقیق شهروندان امریکایی که در این کمپها به سر میبرند، معلوم نیست.
در این میان، هدی مثنی خود را منحیث قربانی گروه دولت اسلامی یا داعش جلوه میدهند.او در مصاحبهٔ اخیرش وضاحت داده که چگونه پس از ورود به سوریه در سال ۲۰۱۴، در مهمان خانهای که برای زنان و کودکان مجرد مدنظر گرفته شده بود، بازداشت شد.
او افزود: "هرگز در زندگیام چنین کثافت را ندیده بودم. [در آنجا] ۱۰۰ زن و دو برابر آنان کودکان بودند که در چهار اطراف میدویدند، سر و صدا زیاد بود و بسترهای خواب کثیف بودند."
به گفتهٔ او، یگانه راه فرار این بود که با یکی از جنگجویان داعشی ازدواج میکرد. او به تدریج سه بار ازدواج کرد. دو همسر اولیاش به شمول پدر پسرش، در جنگ کشته شدند. بر اساس گزارشها، شوهر سومیاش را طلاق داده است.