داکتر امریکایی از اختراع داکتر افغان برای درمان بیمار کار گرفت

از آلۀ طبی افغان برای درمان ۱۵۰۰ بیمار در افغانستان و حدود ۱۰۰ بیمار دیگر در سایر کشورها کار گرفته شده است

آلۀ طبی افغان که برای درمان شکستگی استخوان عینک زانو کار گرفته می‌شود، توسط یک داکتر دیگر امریکایی موفقانه استفاده شد.

ریچارد گیلمن، متخصص اورتوپیدی در ایالت اوریگن، برای دومین بار این آله را برای تثبیت شکستگی عینک زانوی یک زن سالمند کار گرفت.

آلۀ طبی افغان ۱۸ سال پیش توسط داکتر محمد اسماعیل وردک و داکتر عبدالرزاق سیاوش، متخصصان اورتوپیدی در شفاخانۀ ۴۰۰ بستر اختراع شد.

این آلۀ طبی که در نوع خود در دنیا بی مانند توصیف شده است، درمان و التیام شکستگی استخوان عینک زانو را تسریع می‌بخشد، طوریکه بیماران برخلاف گذشته، نیاز به پلستر و بستر شدن نداشته و فقط یک روز بعد از تثبیت این آله به زانوی شان از شفاخانه رخصت شده و می‌توانند به زندگی عادی خود ادامه دهند.

از این آله تا کنون برای درمان حدود ۱۵۰۰ بیمار در داخل افغانستان و بیش از ۱۰۰ بیمار در کشورهای خارجی به شمول ایالات متحدۀ امریکا، هند، پاکستان، بنگله دیش، فلیپین و شماری از کشورهای افریقایی استفاده شده است.

انستیتیوت ملی صحت ایالات متحدۀ امریکا روش داکتر وردک را برای تثبیت کسر استخوان عینک زانو نسبت به سایر روشها موثر خوانده و بر استفادۀ آن تاکید کرده است.

در وبسایت رسمی این اداره شفایابی سریع، نیازمندی به منابع محدود، کاهش اختلاطات و نیاز نداشتن به عملیات‌های بعدی به عنوان مزیت‌های این آله یادآوری شده است.

محمد اشرف غنی، رئیس جمهوری افغانستان، دو سال پیش مدال علامه سید جمال الدین افغان را به پاس خدمات و شایستگی به آقای وردک اهدا کرد.

پیش از این نیز حامد کرزی، رئیس جمهور پیشین افغانستان، برای قدردانی این اختراع، نشان عالی دولتی بریال درجه اول را به داکتر وردک و داکتر سیاوش اعطا کرده بود.

داکتر لویس زیرکل، بنیانگذار نهاد طبی ساین که وسایل و مهارت های اورتوپیدی را به داکتران در کشورهای روبه انکشاف به شمول افغانستان فراهم می‌کند، از اختراع داکتر وردک با قدردانی یاد کرد.

آقای زیرکل در صدد است تا از طریق شرکت‌های تولید کنندۀ وسایل طبی در ایالات متحدۀ امریکا شمار زیاد آلۀ طبی افغان را با کیفیت و معیار بلند تولید کرده و آن را برای استفاده در سرتاسر جهان تکثیر کند.

آقای وردک برای معرفی این آله در چندین سیمینار علمی در کشورهای مختلف به شمول ایالات متحدۀ امریکا اشتراک کرده است.