سازمان عفو بین المللی روز دوشنبه ۱۳ جون (۲۳ جوزا) روسیه را به ارتکاب "جرایم جنگی" در اوکراین متهم کرد و گفت که مسکو در اغلب موارد در شهر خارکیف آن کشور بم های خوشهای ممنوعه را استعمال کرده که در اثر این حملات، صد ها غیر نظامی کشته و زخمی شده اند.
این سازمان با نشر گزارشی تحت عنوان ''هر کس در هر لحظه می تواند بمیرد" گفته است که قوای روسی مناطق مسکونی در شهر خارکیف را به طور مکرر و بی رویه هدف حملات قرار داده که در اثر آن، صد ها غیر نظامی کشته و زخمی شده اند و این گونه "حملات جنایت جنگی" پنداشته می شود.
بر اساس این گزارش، قوای روسی در شهر خارکیف از بم های خوشهای، راکت های غیر رهبری شده و توپخانه کار گرفته است.
در این گزارش آمده است که "ادامهٔ استعمال این گونه سلاحهای غیر دقیق در مناطق مزدحم غیر نظامی با درک اینکه [این گونه تسلیحات] بارها موجب تلفات شمار زیادی غیرنظامیان شده است، ممکن چنین تلقی شود که این حملات به صورت مستقیم جمعیت غیرنظامی را هدف قرار میدهد."
سازمان عفو بین المللی گفته است که شواهدی را به دست آورده است که نشان می دهد قوای روسی به طور مکرر بم های خوشهای نوع 9N210 و 9N235 و ماینها را به طور پراکنده استعمال کرده است، تسلیحاتی که بر اساس کنوانسیون بین المللی، استعمال آن ممنوع است.
بم های خوشهای دهها بم و نارنجک را در وسط هوا آزاد می کنند و آنها را به صورت بی رویه بیش از صدها متر مربع پراکنده می کنند. در این گزارش آمده است که قوای روسی ماین های ضد پرسونل را نیز به طور پراکنده جاسازی کرده است.
بر اساس این گزارش، قوای روسی از راکت ها و توپخانه های غیر رهبری شده نیز کار گرفته است که حاشیهٔ خطای آن بیش از ۱۰۰ متر است.
عفو بین الملل گفته است که گلوله باران "دومدار" به مدت دو ماه ادامه یافت و شهر ۱.۵ میلیونی خارکیف را به وحشت انداخت.
دوناتيلا روفيرا، مشاور ارشد عفو بین الملل، گفته است که مردم در خانهها، جادهها، میدانهای بازی، و دیگر جاها در حالی کشته شدند که برای دریافت کمکهای بشری، خرید غذا و یا ادویه صف بسته بودند.
در این گزارش آمده است که استعمال مکرر سلاح های خوشهای ''تکان دهنده و نشانهای بیشتر از بیاعتنایی مطلق به زندگی غیرنظامیان است."
عفو بین الملل گفته است که "نیروهای روسیه که مسوول این حملات هولناک اند، باید حسابده قرار بگیرند."
نظامیان در خارکیف به سازمان عفو بین المللی گفت اند که از آغاز عملیات نظامی روسیه تا حال، ۶۰۶ غیر نظامی در این شهر کشته و ۱۲۴۸ غیر نظامی دیگر زخمی شده اند.
روسیه و اوکراین هر دو عضویت کنوانسیون بین المللی را که استعمال سلاح های خوشهای و ماین ضد پرسونل را منع کرده است، ندارند.
عفو بینالمللی همچنین گزارش داده است که راه اندازی حملات بی رویه که منجر به کشته و زخمی شدن غیرنظامیان شود و یا هم اشیای غیر نظامی را آسیب برساند "جنایات جنگی" حساب می شود.
سازمان یاد شده گفته است که در مورد ۴۱ حملهٔ قوای روسی در شهر خارکیف تحقیق کرده است که در اثر این حملات دست کم ۶۲ نفر کشته و حد اقل ۱۹۶ نفر دیگر زخمی شده اند.
این نهاد مدافع حقوق بشر برای تهیهٔ این گزارش بین ماه های اپریل و می سال روان میلادی با ۱۶۰ نفر، به شمول بازماندگان حملات، قربانیان، شاهدان و داکتران صحبت کرده است.
اما مقام های روسیه تا حال در مورد نشر این گزارش تبصره نکرده اند.
مقام های اوکراینی گفته اند که از آغاز تهاجم نظامی روسیه بر آن کشور، تحقیقات را در مورد بیش از ۱۲ هزار جنایت جنگی راه اندازی کرده است.