مقام ارشد ایران:‌ مذاکرات هسته‌ای با غرب دشوارتر می‌شود

علی شمخانی، رییس شورای عالی امنیت ملی ایران

یک مقام ارشد ایرانی روز دوشنبه ۱۴ فبروری (۲۵ دلو) گفت که پیشرفت گفتگو‌ها برای احیای توافق هسته‌ای با غرب هر لحظه "دشوارتر" می شود.

علی شمخانی، رییس شورای عالی امنیت ملی ایران، در یک تویت نوشته است که پس از تماس تلیفونی‌اش با علی باقری‌کنی، معاون سیاسی وزارت خارجهٔ‌ ایران، به دو نتیجه "قطعی" رسیده است: " [نخست] افزایش لحظه به لحظه سختی کار مذاکره‌کنندگان ایران برای پیشبرد دستورالعمل منطقی و قانونی تهران [و دوم] تداوم نمایش ابتکار عمل از سوی طرف‌های غربی برای فرار از تعهدات."

گفتگو‌های غیر مستقیم میان ایالات متحده و ایران پس از ۱۰ روز وقفه هفتهٔ گذشته از سر گرفته شد. هیات‌های مذاکره کننده گفته اند که گفتگو‌ها با پیشرفت اندک همراه بوده است.

با وجود اظهارات آقای شمخانی مبنی برای دشوار شدن مذاکرات در ویانا، میخاییل اولیانوف، نمایندهٔ روسیه در مذاکرات ویانا، در یک تویت نوشته است که پیشرفت‌های قابل ملاحظه در روند مذاکرات احیای توافق هسته ایران صورت گرفته است.

اما پیش از این، سرگی لاوروف، وزیر خارجهٔ روسیه، روز پنجشنبه ۱۰ فبروری (۲۱ دلو) گفت که برای احیای توافق هسته‌ای ایران، هنوز "راهی درازی در پیش" است.

مذاکرات هسته‌ای ایران پس از رسیدن ابراهیم رییسی به کرسی ریاست جمهوری ایران برای پنج ماه پیهم متوقف شد، اما این مذاکرات در ماه نومبر ۲۰۲۱ در ویانا، پایتخت اتریش،‌ از سر گرفته شد.

بر اساس توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ میلادی ، تعزیرات اقتصادی که بر ایران وضع شده بود، تا حدی لغو شد و در عوض، تهران فعالیت برنامهٔ هسته‌ای خود را محدود کرد.

اما دونالد ترمپ، رییس جمهور پیشین ایالات متحده، در ماه می ۲۰۱۸ میلادی به طور یکجانبه از این توافق بیرون شد و تعزیرات شدید اقتصادی را بار دیگر بر ایران وضع کرد.

پس از آن، تهران نیز از برخی از تعهدات این توافق سرپیچی کرد و غنی سازی یورانیم خود را از سر گرفت، موادی که از آن در ساخت سلاح هسته‌ای کار گرفته می شود.

شماری از کشور‌های غربی از جمله ایالات متحده گفته اند که ایران یورانیم خود را به اندازهٔ غنی ساخته است که در آینده نه چندان دور قادر خواهد بود از آن در ساخت تسلیحاتی هسته‌ای کار بگیرد.

اما مقام‌های ایران همواره ادعا کرده اند که برنامهٔ هسته‌ای آن کشور به مقاصد صلح آمیز دارد.