ارمنستان به ترکیه هشدار داد

نیکول پاشینیان، صدر اعظم ارمنستان از جامعۀ جهانی خواست تا مطمین شوند که ترکیه در منازعه میان ارمنستان و آذربایجان خود را دخیل نکند.

پس از درگیری میان نظامیان ارمنستانی و آذربایجانی در ساحۀ قره‌باغ، ترکیه به شدت از ارمنستان انتقاد و به ادامۀ حمایت از آذربایجان تعهد کرد.

آقای پاشینیان روز یکشنبه ۲۷ سپتمبر (ششم میزان) به ترکیه هشدار داد که رویکرد ترکیه پیامدهای مخرب برای جنوب قفقاز و کشورهای منطقه خواهد داشت.

نظامیان آذربایجانی و ارمنستانی که سابقۀ جنگ و مخاصمه را از سال‌های ۱۹۹۰ و پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی پیشین دارند، روز یکشنبه با هم درگیر شدند که بر اساس گزارش‌ها درگیری‌های تازه تلفاتی نیز در پی داشته است، اما آمار دقیق تلفات روشن نشده است.

هر دو کشور یک دیگر را به آغاز حملات در نوار مرزی متهم می‌کنند. به دنبال این درگیری‌ها صدر اعظم پاشینیان با اعلام حکومت نظامی از نیروهای مسلح کشورش خواست تا از وطن شان در مقابل آذربایجان دفاع کنند.

قره‌باغ در داخل خاک آذربایجان است، اما از سوی اقوام ارمنی اداره می‌شود.

کمیتۀ بین‌المللی صلیب سرخ با ابراز نگرانی گفته است که افزایش تنش سبب تاثیرات زیانبار بشری خواهد شد. این نهاد بین‌المللی از طرف‌های درگیر خواسته است که "برای حفاظت از جان غیرنظامیان و زیربناها" تمام تدابیر لازم را اتخاذ کنند.

در همین حال، وزارت خارجۀ روسیه خواستار آتش بس فوری و گفتگو‌ها میان دو کشور شده است تا آرامش به منطقه باز گردد. آذربایجان و ارمنستان بخشی از اتحاد جماهیر شوروی پیشین بودند که پس از فروپاشی شوروی، استقلال یافتند.

از سوی دیگر، اندرو شوفر نمایندۀ ایالات متحده در سازمان امنیت و همکاری در اروپا در یک بیانیۀ مشترک با ایگور پوپوف نمایندۀ روسیه و ستیفن ویسکونتی، نمایندۀ روسیه در این سازمان از درگیری میان آذربایجان و ارمنستان ابراز "نگرانی عمیق" کرده اند.

در این بیانیه آمده است: "توسل به نیرو را به شدت محکوم می‌کنیم و به خاطر هدر رفتن جان مردم به شمول غیرنظامیان متاسف استیم. طرف‌ها باید فوراً خصومت را متوقف کرده و گفتگو‌ها را از سر گیرند تا راه حل پایدار برای ختم جنگ پیدا شود."

سازمان امنیت و همکاری اروپا از چندین سال به اینسو در تلاش است تا مناقشۀ دیرینۀ آذربایجان و ارمنستان را از ورای گفتگو حل کرده و صلح را در منطقه تامین کند.