میلیون ها کودک در افغانستان به مکتب دسترسی ندارد

با وجود کمک های گستردۀ بین المللی در ۱۶ سال گذشته به معارف افغانستان، میلیون ها کودک افغان هنوز یا به معارف دسترسی ندارند و یا هم با کمترین امکانات آموزش می بینند

مقامات در وزارت معارف افغانستان و اداره یونیسف ملل متحد درافغانستان می گویند که هنوز هم ۳.۵ میلیون کودک افغان که واجد شرایط رفتن به مکتب اند، از دسترسی به حق تعلیم محروم اند.

این موضوع را محمد ابراهیم شینواری، معین و سرپرست وزارت معارف افغانستان، روز شنبه در یک کنفرانس خبری مشترک با اداره یونیسف ملل متحد در کابل بیان کرد.

آقای شینواری گفت"یک سروی انجام داه ایم و نتایج دقیق هنوز بیرون نشده است ولیکن ما تخمین می کنیم که ۳.۵ ملیون کودک افغان که واجد شرایط مکتب می باشند، هنوز به مکتب نمی روند و اکثر این اطفال درمناطق نا امن و یا مناطق دشوار از لحاظ جغرافیایی زنده گی می کنند که ۷۵ درصد آنا را دختران تشکیل می دهد . "

سرپرست وزارت معارف گفت که تلاش وزارت تحت امرش تلاش می کند تا با آوردن اصلاحات در آن وزارت، اقداماتی را روی دست بگیرد تا منابع معارف به صورت عادلانه در سراسر افغانستان توزیع شود و توجه بیشتر به کودکان دختر که بیشتر از کودک پسر محروم، صورت گیرد.

آقای شینواری، گفت که در نظر است در ماه آِینده یک کنفرانس سران معارف را برگزار نماید که برعلاوه رییس جمهور و رییس اجراییه تمام شرکای معارف افغانستان هم اشتراک نماید و برنامه اصلاحات در وزارت معارف به حاضرین تشریح خواهد شد.

درین نشست خبری مشترک یک تفاهمنامه ای حمایت از معارف افغانستان میان رهبری وزارت معارف افغانستان و مسوول اداره یونیسف ملل متحد در کابل امضا شد.

براساس این تفاهمنامه، اداره یونسیف ملل متحد مبلغ ۴۸ ملیون دالر امریکایی را به منظور بلند بردن ظرفیت و تطبیق برنامه های اصلاحات درین وزارتب رای سال های ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹ میلادی فراهم خواهد کرد.

خانم ادیل خدری، مسوول اداره یونیسف در کابل، در این کنفرانس خبری مشترک گفت که یک قسمت از پول های مساعدت اداره یونیسف برای کودکان واجد شرایط مکتب که هنوز به مکتب راه نیافته اند، به مصرف خواهد رسید.

خانم خدری در مورد گفت " این بدان معناست که ما به شیوه ها و مدل های مختلف باید توجه کنیم.جاییکه مکاتب رسمی در منطقه وجود نداشته باشد، باید مکاتب دهاتی ایجاد گردد و همچنان کار با حکومت برای تشویق وترغیب اطفال واجد شرایط به مکتب از جملۀ این برنامه ها خواهد بود.. آموزش و تربیت معلمان بخصوص معلمان اناث برای اداره یونسف از اهیمت زیاد برخوردار است."

این مامور ارشد ملل متحد موجودیت عنعنات و رسوم را به عنوان مشکل فرهنگی در راستای تعلیم و تربیه دختران در جامعه افغانستان مطرح کرده گفت که برخی خانواده ها بعد از اتمام مکتب ابتدایه دختران را اجازه نمی دهد که به تعلیمات خود ادامه بدهد .