با فرار ۱۰۰ هزار ارمنی‌از قره‌باغ، این منطقهٔ کوهستانی خالی از سکنه می‌شود

شماری از ارمنی‌ها که پس از تصرف منطقهٔ نگورنی قره‌باغ توسط آذربایجان به شهر‌های مختلف ارمنستان سرازیر شده اند

حکومت ارمنستان روز شنبه ۳۰ سپتمبر (هشتم میزان) اعلام کرد که سرازیر شدن پناهجویان از منطقهٔ قره‌باغ به آن کشور کاهش یافته است، زیرا به گفتهٔ مقامات این کشور، تقریباََ تمام جمعیت این منطقه کوهستانی خانه‌های شان را پس از کنترول این منطقه توسط آذربایجان ترک کرده و به ارمنستان رفته اند.

خبرگزاری فرانس پرس از گذرگاه مرزی کورنیدزور گزارش داده است که چند امبولانس در این منطقهٔ مرزی موجود است و منتظر آخرین بس‌های مسافربری استند.

آذربایجان سه شنبهٔ گذشته در یک عملیات سریع کنترول مناطق کوهستانی را از نزد ارمنی‌ها به دست گرفت. یک روز پس از آن،‌ جدایی طلبان ارمنی به وساطت نیروهای حافظ صلح روسیه به آتش‌بس و گذاشتن سلاح‌های شان به زمین توافق کردند.

پیروزی برق‌آسای آذربایجان در قره‌باغ ساختار قومی چند صد ساله این منطقهٔ مورد مناقشه را بازنویسی خواهد کرد.

حکومت ارمنستان روز شنبه گفت که از جمعیت ۱۲۰ هزار نفری ارمنیان ساکن در منطقهٔ کوهستانی قره‌باغ بیش از ۱۰۰ هزار نفر آنان پس از آن خانه و مناطق شان را ترک کردند که نیروهای آذربایجان کنترول منطقه به دست آوردند.

آرتاک بیگلاریان، یکی از مقامات پیشین جدایی طلب، می‌گوید که که بر اساس معلومات غیررسمی "آخرین گروه" از مردم منطقه قره باغ روز شنبه درمسیر راه ارمنستان بودند.

بیگلاریان در رسانه‌های اجتماعی نوشته است که فقط چند صد نفر در منطقهٔ قره‌باغ باقی مانده اند که اکثر شان کارمندان خدمات حالات اضطراری، رضا کاران و افرادی با نیازمندی ویژه استند.

او حکومت آذربایجان را به کمپاین پاکسازی قومی در منطقهٔ نگورنی قره‌باغ متهم کرد که در گذشته بیشتر جمعیت آن را اقلیت قومی ارمنی تشکیل می‌داد، اما باکو این اتهام را رد کرده و ادعا می‌کند که از ارمنی‌های این منطقه خواسته است تا در خانه‌های شان باقی بمانند و در جامعهٔ آذربایجان مدغم شوند.

در همین حال، ملل متحد گفته است که ماموریتی را به نگورنی قره‌باغ اعزام می‌کند تا نیازمندی‌های بشری را در این منطقه بررسی کند. در ۳۰ سال گذشته، این نخستین بار است که این سازمان به این منطقه دسترسی پیدا می‌کند.

ارمنی‌های عمدتاً مسیحی، و آذری‌های عمدتاً مسلمان، از زمان فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی روی کنترول منطقهٔ قره‌باغ باهم نزاع داشته و در دههٔ ۱۹۹۰ و سال ۲۰۲۰ دوبار با هم جنگیدند.

جنگ شش هفته‌ای سال ۲۰۲۰ جان بیش از ۶۵۰۰ نفر از نیروهای امنیتی دو جانب را گرفت و سر انجام، به وساطت مسکو و استقرار حدود ۲۰۰۰ نیروی حافظ صلح روسیه در ساحه، پایان یافت.


قره‌باغ که جمعیت آن بالغ بر ۱۲۰ هزار ارمنی‌تبار است به گونۀ کامل در داخل قلمرو آذربایجان قرار داشته و از سوی جامعۀ بین‌المللی به عنوان قلمرو آذربایجان به رسمیت شناخته شده است.