ختم نشست سالانۀ اپیک در جزیرۀ بالی اندونیزیا

جان کری وزیر خارجه امریکا

جان کری وزیر خارجۀ ایالات متحدۀ امریکا در آسیا است و در دو نشست آسیایی یعنی ایپک و آسین جایگزین رئیس جمهور بارک اوباما میباشد. آقای اوباما به دلیل رسیدگی به آزمون به میان آمده از تعطیلی ادارات فدرال ایالات متحده درحالی در دو نشست مهم آسیایی حضور نیافت که پالیسی تمرکز امریکا برمنطقۀ آسیا و اقیانوس آرام با یک زمان سردرگمی مالی در واشنگتن مصادف شد.

ادارۀ رئیس جمهور اوباما می گوید که عدم حضور رئیس جمهور در نشست های آسیایی نشان دهندۀ تأثیر تعطیلات ادارات فدرال ایالات متحده است. ماری هارف، معاون سخنگوی وزارت خارجۀ ایالات متحدۀ امریکا می گوید با مسدود شدن قسمی ادارات فدرال امریکا ترویج و گسترش صادرات به آزمون مواجه است. ماری هارف می گوید "در حالی که آقای کری در همه نشست ها با توانایی ای کامل از ایالات متحدۀ امریکا نمایندگی خواهد کرد تعطیلات ادارات فدرال ایالات متحده توانایی ما را به خاطر ایجاد زمینه های کاری از طریق ترویج صادارات و گسترش رهبری و علایق ما در یکی از بزرگترین بخش های در حال گسترش جهان با آزمون مواجه ساخته است."

علایق ایالات متحده در منطقه برای آن چه تمرکز پالیسی نظامی و اقتصادی ایالات متحدۀ امریکا در منطقۀ اقیانوس آرام و آسیا نامیده شده حیاتی است. اما آدم ایرلی یکی از سفیران سابق ایالات متحده می گوید که تعطیلی ادارات فدرال ایالات متحده پالیسی واشنگتن در منطقه را متأثر نخواهد ساخت. آقای ایریلی می گوید"آن پالیسی با حضور یا عدم حضور رئیس جمهور اوباما در سفر به چهار کشور آسیایی وابسته نیست."

Your browser doesn’t support HTML5

ختم نشست سالانه ایپک در بالی اندونیزیا

عدم حضور آقای اوباما در ایپک، یا کنفرانس همکاری های اقتصادی کشور های اقیانوس آرام و آسین یا نشست سازمان کشور های کشورهای جنوب شرق آسیا، فرصت را برای چین به حیث دومین اقتصاد بزرگ جهان بیشتر ساخت. شی جنپینگ رئیس جمهور چین در جریان کنفرانس ایپک یک قرارداد تجارتی را به ارزش 33 ملیارد دالر امریکایی با اندونیزیا امضأ کرد. آقای جنپینگ گفت"همکاری های نزدیک بین ممالک اشتراک کنندۀ اپیک، منتج به وضعیت بُرد همه جانبه خواهد شد خصوصاً در وضعیت کنونی که اقتصاد جهان هنوز کاملاً بهبود نیافته است."

بسیاری از انکشافاتی که در نتیجۀ نشست اپیک در اندونیزیا صورت گرفت، در نشست هایی بود که در حاشیۀ این نشست بین رهبران کشور های مختلف بر آن موافقه صورت گرفت.

با این همه قرار است آسین به روز چهار شنبه در برونی برگزار شود. هن سن، صدراعظم کمبودیا، نخستین رهبر از جمله رهبران و نمایندگان هزده کشوری اشتراک کننده بود که امروز وارد برونی شد. شماری زیادی از رهبران به شمول صدراعظم جاپان و وزیر خارجۀ ایالات متحدۀ امریکا نیز پس از ختم کنفرانس ایپک به خاطر اشتراک در نشست آسین راهی برونی شده اند.

یکی از موضوعات مهمی نشست آسین بحث روی منازعات ارضی چین با کشور های جنوب شرق آسیا خواهد بود. ده عضو سازمان کشور های جنوب شرق آسیا امیدوارند که در جریان این نشست به یک پالیسی ای مشترک جهت رسیدگی به مناقشات ارضی موافقه کنند. چین با این هدف که از سوی جاپان نیز حمایت شده تا کنون مخالفت نکرده است.