دو افسر ارشد اردوی سوریه روز یکشنبه هشتم دسمبر (۱۸ قوس) به رویترز تایید کردند که بشار الاسد، رییسجمهور این کشور، دمشق را ترک کرده و سوار بر طیاره به مقصدی نامعلوم فرار کرده است.
گروههای مخالف دولت سوریه نیز روز یکشنبه اعلام کردند که اسد از کشور فرار کرده و از شهروندان خارج از کشور خواستند که به "سوریهٔ آزاد" برگردند و گفتند که دمشق از چنگ "ظالم" آزاد شده است.
جناحهای مخالف در شبکه تلگرام گفتند: "بشارالاسد ظالم فرار کرده است...ما شهر دمشق را آزاد اعلام می کنیم...پس از ۵۰ سال ظلم تحت حکومت، و ۱۳ سال جنایت و استبداد و بیجا شدنهای اجباری... ما امروز ختم این دورۀ تاریک و آغاز یک عصر جدید را برای سوریه اعلام میکنیم."
یکی از سخنگویان گروههای مخالف دولت سوریه گفت: "ما با مردم سوریه خبر آزادی زندانیان خود و پایان زنجیرههای ظلم را جشن می گیریم و پایان دوران بیعدالتی در زندان صیدنایا را اعلام می کنیم."
شورشیان همچنان اعلام کردند که وارد زندان بدنام نظامی صیدنایا در شمال پایتخت شده اند و زندانیان خود را از آنجا "آزاد" کرده اند.
در همین حال سازمان دیدبان حقوق بشر سوریه مستقر در بریتانیا اوایل روز یکشنبه گفت که بشار الاسد سوریه را به مقصد یک مکان نامعلوم ترک کرده است.
رامی عبدالرحمن، رییس این سازمان به خبرگزاری اسوشیتدپرس گفت که اسد اوایل روز یکشنبه از دمشق پرواز کرد.
محمد الجلالی، صدراعظم سوریه، پس از نشر خبر فرار اسد گفت که او آماده است تا با هر رهبر انتخاب شده توسط مردم و برای هر پروسهٔ تحویلدهی "همکاری" کند.
او در یک سخنرانی از طریق صفحهٔ فیسبوک خود گفت: "این کشور میتواند یک کشور عادی باشد و روابط خوب را با همسایگان و جهان ایجاد کند... مگر این موضوع به هر رهبر که توسط مردم سوریه انتخاب میشود بستگی دارد. ما آماده همکاری با آن (رهبری) هستیم و تمام امکانات ممکنه را فراهم میکنیم."
ابو محمد الجولانی، رهبر هیات تحریر الشام، به جنگجویان خود دستور داده که به تاسیسات دولتی در دمشق نزدیک نشوند. الجولانی در بیانیهای در تلگرام گفت: "به تمامی نیروهای نظامی در شهر دمشق: نزدیک شدن به تاسیسات عامه به شدت ممنوع است. تا زمانی که رسماً تسلیم داده نشوند، تحت نظارت صدراعظم پیشین باقی خواهند ماند."
این نخستین بار پس از سال ۲۰۱۸ است که نیروهای مخالف اسد به دمشق رسیدند. در آن زمان سربازان سوری بعد از یک محاصره درازمدت ساحات حومه پایتخت را دوباره تصرف کردند.
هیات تحریر الشام، یک گروه اسلامگرا، با حمایت ترکیه و گروههای متحد خود به تاریخ ۲۷ نومبر حملهٔ برقآسا و غافلگیرانه را در شمال غرب سوریه در نزدیک مرز ترکیه انجام داد و بخشهایی از قلمروآن کشور، از جمله شهر حلب، حما، و شب گذشته حمص را از کنترول حکومت دمشق بیرون کرد.