تظاهرات در ایران؛ رقم کشته شدگان به '۷۶ نفر' رسید

سازمان غیر دولتی دیدبان حقوق بشر ایران مستقر در ناروی گزارش داده است که شمار معترضانی که تا کنون در سرکوب خشونتبارض قوای امنیتی ایران جان باخته اند به ۷۶ نفر رسیده است.

محمود امیری مقدم، رییس دیدبان حقوق بشر، روز دوشنبه ۲۶ سپتمبر (چهارم میزان) گفت: "از جامعۀ بین‌المللی می‌خواهیم تا در راستای توقف کشتار و شکنجۀ معترضان، قاطعانه و متحدانه گام‌های عملی بردارد."

او گفته است که ویدیوها و گواهینامه‌های مرگ که این گروه حقوق بشری به آن دست یافته، نشان می‌دهد که نیروهای امنیتی ایران به گونۀ مستقیم بر معترضان گلوله باری می‌کنند.

بر اساس یافته‌های این نهاد، تلفات معترضان در ۱۴ ولایت به وقوع پیوسته که بیشترین کشته شدگان، ۲۵ نفر، در مازندران ثبت شده است. علاوه بر آن، از کشته شدن سه معترض دیگر در تهران، پایتخت ایران، خبر داده شده است.

دیدبان حقوق بشر ایران گفته است که "اکثر خانواده‌ها مجبور ساخته شده اند تا اجساد عزیزان شان را خاموشانه و در جریان شب به خاک بسپارند و آنان زیر فشار قرار گرفته اند تا از برگزاری مراسم عمومی فاتحه و جنازه پرهیز کنند."

این نهاد حقوق بشری همچنین گفته است که برخی خانواده‌ها در ایران تهدید شده اند که اگر کشته شدن عزیزان شان را علنی کنند، با اتهامات قانونی مواجه خواهند شد.

با اینحال، مقام‌های ایرانی گفته اند که در تظاهرات ۱۱ روز گذشته در آن کشور کم از کم ۴۱ نفر، به شمول چندین منسوب امنیتی، کشته شده اند.

پس از آنکه مهسا امینی، بانوی ۲۲ ساله ساکن شهر سقز ایران به تاریخ ۱۳ سپتمبر توسط "پولیس گشت ارشاد" ایران به خاطر رعایت نکردن حجاب بازداشت و ساعاتی پس با امبولانس در وضعیت صحی وخیم به شفاخانه منتقل و سرانجام به تاریخ ۱۷ سپتمبر جان داد، تظاهرات گسترده در اعتراض به حجاب اجباری در ایران شکل گرفت.

حکومت ایران نه تنها به سرکوب خشونتبار این تظاهرات پرداخته بلکه خبرنگاران و فعالانی که این تظاهرات را پوشش داده و صدای معترضان را بلند می‌کنند، نیز بازداشت کرده است.

کمیتۀ حفاظت از خبرنگاران گفته است که از آغاز تظاهرات در پی مرگ مهسا امینی در ایران، ۱۸ خبرنگار به زندان افگنده شده اند. گزارش‌ها می‌رساند که شماری از فعالان و وکیلان نیز از سوی مقام‌های ایرانی بازداشت شده اند.

کمیتۀ حفاظت از خبرنگاران همچنان گفته است که در میان این ۱۸ خبرنگار، یلدا معیری، خبرنگار عکاس، نیز شامل است. او برای عکاسی از تظاهرات سال ۲۰۱۹ در ایران، جایزۀ بین المللی دریافت کرده بود.

مقامات ایرانی همچنان نیلوفر حامدی، خبرنگار ایرانی، را بازداشت کرده اند، خبرنگاری که قضیۀ مهسا امینی را با دیدار از او در شفاخانه، فاش کرد.

در تهیه این مطلب از گزارش خبرگزاری‌های اسوشیتدپرس و فرانس‌پرس استفاده شده است.