آذربایجان در ملل متحد تعهد کرد تا با ارمنی‌های منطقهٔ قره‌باغ مانند 'شهروندان برابر' برخورد کند

حکومت آذربایجان روز شنبه ۲۳ سپتمبر (اول میزان) در سازمان ملل متحد تعهد کرد تا با اقلیت‌ قومی ارمنی در منطقهٔ مورد مناقشه نگورنی قره‌باغ مانند سایر شهروندان آن کشور به صورت ''شهروندان برابر" برخورد کند.

حکومت آذربایجان پس از چندین دهه، منطقهٔ نگرونی قره‌باغ را از کنترول جدایی طلبان ارمنی به دست آورد.

جیحون بایراموف، وزیر خارجهٔ آذربایجان، هنگام سخنرانی خود در نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد گفت: "می خواهم بار دیگر تکرار کنم که آذربایجان مصمم است تا باشندگان قومی ارمنی منطقه قره باغ آذربایجان را منحیث شهروندانی برابر [در جامعه] مدغم کند.''

بایراموف همچنین گفت که آذربایجان مطابق قانون اساسی آن کشور و تعهدات بین المللی خود متعهد است تا شرایط ادغام اقلیت قومی ارمنی را در آن کشور مساعد کند.

آذربایجان روز سه شنبه در یک عملیات سریع کنترول مناطق کوهستانی را از نزد ارمنی ها به دست گرفت. به تعقیب آن،‌ جدایی طلبان ارمنی روز چهارشنبه ۲۰ سپتمبر (۲۹ سنبله) یک روز پس از آن که باکو "عملیات ضد ترور" را در این منطقه آغاز کرد، به میانجیگری نیروهای حافظ صلح روسیه به آتش‌بس و گذاشتن سلاح‌های شان به زمین توافق کردند.

ریاست جمهوری آذربایجان اعلام کرد که این نشست دو ساعته با حضور نیروهای حافظ صلح روسیه "در فضای سازنده و مسالمت آمیز" برگزار شد و هر دو طرف به ادامهٔ گفتگوها موافقت کردند.

مذاکره کنندگان باکو طرح‌هایی را برای "ادغام مجدد" جمعیت ارمنی قره باغ در آذربایجان ارایه کردند و متعهد شدند که مواد سوخت، اکمالات بشردوستانه و مراقبت‌های طبی را برای ساکنان فراهم کنند.

اگر آتش بس برقرار شود، این وضعیت می‌تواند به مثابهٔ پایان درگیری بین ارمنستان و آذربایجان باشد، دو کشوریکه پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی سابق در سه دههٔ گذشته درگیر منازعه بودند.

وزیر خارجهٔ آذربایجان همچنین گفت که کشورش معتقد است که وضعیت پیش آمده فرصتی تاریخی برای آذربایجان و ارمنستان است تا دو کشور با حسن همجواری و همزیستی مسالمت‌امیز در زندگی به سر ببرند.

ارمنستان که اکثر جمعیت آن پیروان مسیحیت استند،‌ آذربایجان با اکثریت مسلمان را به پلان پاکسازی قومی متهم می‌کند.