شکر دخت جعفری برنده جایزه زنان در نو آوری ۲۰۱۶ بریتانیا، نخستین زن افغان است که به این جایزه دست یافته است.
رقابت که داکتر جعفری در آن اشتراک کرده بود توسط "نهاد نوآوری بریتانیا" برگزار شده بود که هدف آن شناسایی و توانمندسازی زنان مخترع در عرصۀ نوآوری است.
خانم جعفری که فعلاً محقق در پوهنتون ساری بریتانیا است با طرح جدیدی تلاش ورزیده "تداوی شعاعی حجرات سرطانی را در بدن موثرتر و دقیق تر" سازد.
این داکتر افغان در صحبتی که با رادیوآشنا صدای امریکا داشت گفت "باابداع این طرح می توانیم بدانیم که حجرات سرطانی را با چه مقدار شعاع رادیواکتیف هدف قرار دهیم."
به گفتۀ خانم جعفری "در گذشته یک مریض بدون مشخص شدن مقدار شعاع رادیواکتیف تحت تداوی قرار می گرفت که یا مقدار بیش از ضرورت به مریض داده می شد که در آن صورت حجرات سالم اطراف غدۀ سرطانی را تخریب می کرد یا هم مقدار کمتر از ضرورت که در آن صورت تداوی ناقص صورت می گرفت."
داکتر شکردخت جعفری این را هم گفت که از طرح وی "نه تنها در بخش رادیوتراپی بلکه در سایر عرصه ها مانند نگهداری مواد غذایی و ... نیز استفاده شده می تواند."
این طرح متشکل از مهره های کوچکی است که در کنار هم داخل یک محفظه قرار گرفته و در زمان تداوی رادیوتراپی در ساحۀ تومور سرطانی قرار داده می شود.
خانم جعفری که بین سال های ۲۰۰۳ تا ۲۰۰۸ در پوهنتون طبی کابل در بخش رادیولوژی اسیستانت پروفیسور بوده است می گوید "متاسفانه به خاطر عدم موجودیت قوانین شعاعی در أفغانستان تا کنون نتوانسته اند بخش رادیوتراپی در داخل آن کشور احیا نمایند."
این داکتر عرصۀ فزیک طبی در بریتانیا این را هم گفت که پیشنهاد و بودجۀ بخش رادیوتراپی از سوی سازمان بین المللی اتمی به تصویب رسیده اما "پارلمان أفغانستان بنابر عدم آگاهی کامل از قانون شعاعی، آن را تصویب نکرد."
این درحالیست که مرکز تداوی شعاعی یا رادیوتراپی در شفاخانۀ علی آباد کابل تا أواخر دهۀ هفتاد خورشیدی فعال بود اما در اثر جنگ های داخلی تخریب شد و تاکنون پس از چهارده سال دولت أفغانستان قادر نشده آن را دوباره احیا کند.
داکتر شکردخت جعفری متولد ولایت دایکندی است که در خردسالی به ایران مهاجرت کرده و تا دورۀ ماستری در آن کشور تحصیل کرده است.
Your browser doesn’t support HTML5