آذربایجان و جدایی طلبان ارمنی در منطقهٔ قرهباغ روز چهارشنبه ۲۰ سپتمبر (۲۹ سنبله) یک روز پس از آن که باکو "عملیات ضد ترور" را آغاز کرد، به آتش بس توافق کردند.
این عملیات پس از چند ماه تنش و درست چند ساعت پس از کشته شدن شش آذربایجانی در اثر انفجار ماین در قرهباغ، آغاز شده بود. باکو، جداییطلبان ارمنی را در این رویداد مقصر میداند.
مقامات ارمنی گفته اند که در این درگیریها کم از کم ۳۲ نفر کشته و بیش از ۲۰۰ نفر زخمی شدند.
توافق آتشبس به میانجیگری نیروهای حافظ صلح روسیه انجام شد و براساس آن نیروهای جدایی طلب باید خلع سلاح و نیروهای ارمنی از منطقه خارج شوند.
مقامات آذربایجان و نمایندگانی از جداییطلبان ارمنی قرهباغ قراراست روز پنجشنبه در شهر یولاخ آذربایجان در بارهٔ آیندهٔ این منطقه گفتگو کنند.
قرهباغ که بیشتر جمعیت آن ارمنیتباران اند به گونۀ کامل در داخل قلمرو آذربایجان قرار داشته و از سوی جامعۀ بینالمللی به عنوان قلمرو آذربایجان به رسمیت شناخته شده است.
شورای امنیت سازمان ملل متحد نیز قرار است روز پنجشنبه در مورد وضعیت در قرهباغ جلسهٔ اضطراری برگزار کند.
انتونیو گوتیرش، منشی عمومی سازمان ملل متحد در بیانیهای اعلام کرد که باید فوراً به درگیری پایان داده شود و همه طرفها بر تلاشها برای برقراری صلح درازمدت در منطقه تمرکز کنند.
وزارت خارجهٔ ایالات متحده نیز اعلام کرد که انتونی بلینکن، وزیر خارجهٔ این کشور روز سه شنبه از طریق تلیفون با الهام علییوف، رییس جمهور آذربایجان و نیکول پاشینیان، صدراعظم ارمنستان صحبت کرده است.
بلینکن به علییوف گفته است که هیچ راه حل نظامی وجود ندارد و آذربایجان و ارمنی تباران قره باغ "باید برای حل اختلافات، گفتگوها را از سر بگیرند."
بلینکن در تماس با پاشینیان گفته است که ایالات متحده "به طور کامل از حاکمیت، استقلال و تمامیت ارضی ارمنستان حمایت می کند."
آذربایجان و ارمنستان در سالهای ۱۹۹۰ و ۲۰۲۰ دوبار روی کنترول منطقهٔ قرهباغ با هم جنگیدند. جنگ شش هفتهای سال ۲۰۲۰ جان بیش از ۶۵۰۰ نفر از نیروهای امنیتی دو جانب را گرفت و سر انجام، به میانجیگری مسکو و استقرار نیروهای حافظ صلح روسیه در ساحه، پایان یافت.
اما با وجود تلاشها به وساطت اتحادیهٔ اروپا، ایالات متحده و روسیه، این دو کشور قادر به دستیابی به یک راه حل صلح پایدار نشده اند.