پیشنهاد سند صلح آذربایجان به ارمنستان؛ ایروان تغییر قانون اساسی را رد می‌کند

الهام علیوف، رییس جمهور آذربایجان پس از تصرف قره‌باغ که منبع تنش باکو با ارمنستان است، پرچم آذربایجان را در این منطقه بر افراشت.

یک مقام ارشد آذربایجان، روز یکشنبه ۲۱ جولای (۳۱ سرطان)، گفت که باکو منحیث یک اقدام موقت برای حل اختلاف با ارمنستان، سندی را در مورد اصول اساسی یک معاهدۀ فراگیر صلح در آینده، پیشنهاد کرده است.

ارمنستان و آذربایجان مکرراً گفته اند که خواهان امضای یک موافقه صلح برای ختم درگیری میان دو کشور روی منطقه قره‌باغ اند.

الهام علیووف، رییس جمهور آذربایجان، روز شنبه گفت که متن این موافقتنامه تا ۹۰ درصد نهایی شده است، اما تکرار کرد که امضای آن، قبل از آنکه ارمنستان، بخشی از قانون اساسی‌اش را که در آن اشارۀ غیر مستقیم به استقلال قره باغ شده است، حذف نکند، غیر ممکن است. ارمنستان این نظریه را رد می‌کند.

ارمنی‌ها مقیم قره باغ از خودمختاری و استقلال این منطقه از آذربایجان برای بیش از سه دهه تا ماه سپتمبر سال ۲۰۲۳ مستفید شدند تا اینکه در این سال، این قلمرو در یک تهاجم سریع آذربایجان به تصرف این‌ کشور درآمد و باعث شد تا حدود ۱۰۰هزار ارمنی از این منطقه فرار کنند.

در طول ماه های اخیر، هر دو کشور به دنبال پیشرفت در موافقتنامه صلح، به شمول مشخص شدن سرحدات هستند و ارمنستان به تحویل‌دهی چهار قریۀ سرحدی تحت منازعه به آذربایجان، موافقه کرده است.

حکمت حاجیووف، مشاور پالیسی خارجی رییس جمهور آذربایجان، به خبرگزاری رویترز گفت که یک سند روی اصول اساسی می‌تواند منحیث یک اقدام موقت در قبال روابط دو جانبه و اطمینان از روابط همسایگی میان دو کشور، تلقی شود.

حکمت اضافه کرد که این سند می‌تواند تا زمانیکه آذربایجان گردهمایی اقلیم کاپ ۲۹ را در ماه نومبر میزبانی کند، امضا شود.

نیکول پاشینیان، صدراعظم ارمنستان، در ماه جون ابراز داشت که موافقتنامه صلح با آذربایجان به اتمام نزدیک است ولی کشورش، تقاضای آن کشور را برای تغییر قانون اساسی خویش نمی‌پذیرد.

بعد از تشریک این اظهارات، درگیری‌ها میان پولیس و معترضان در ارمنستان صورت گرفت که تازه ترین مورد در سلسله مظاهراتی بود که در آن پالیسی های صدراعظم ارمنستان، به شمول پس دادن قریه ها به آذربایجان، محکوم شده و معترضان خواهان استعفای وی شدند.

پاشینیان، به تاریخ پنجم ماه جولای، در خطابه‌ای به مناسبت روز قانون اساسی در ارمنستان، گفت که آن کشور به یک قانون اساسی تازه نیاز دارد که "مردم حس کنند که چیزی است که خود آن را ایجاد کرده و قبول کرده بودند و آنچه در آن نوشته شده، ایده آنها در مورد کشوری است که ایجاد کرده اند و در مورد روابط میان مردم و شهروندان در این کشور می‌باشد."