آذربایجان: بحیرهٔ کسپین به گونهٔ 'فاجعه‌بار' رو به کوچک شدن است

بحیرهٔ کسپین بزرگترین بدنهٔ آب محاط با خشکه در جهان است که بین کشورهای آذربایجان، قزاقستان،‌ روسیه، ایران و ترکمنستان واقع شده است.

الهام علیوف، رییس جمهور آذربایجان، روز دوشنبه ۱۹ اگست (۲۹ اسد) گفت که در مورد کوچک شدن "فاجعه‌بار" بحیرهٔ کسپین با ولادیمیر پوتین، رییس جمهور روسیه صحبت کرده است.

علیوف گفته است که با پوتین به توافق رسیده است تا در مورد این وضعیت که در حال مبدل شدن به یک "فاجعهٔ محیط زیستی" است، تدقیق و ارزیابی آغاز شود.

بحیرهٔ کسپین بزرگترین بدنهٔ آب محاط با خشکه در جهان است که بین کشورهای آذربایجان، قزاقستان،‌ روسیه، ایران و ترکمنستان واقع شده است.

تحقیقات دانشمندان به این نتیجه رسیده است که سطح آب بحیرهٔ کسپین از اواسط دههٔ ۱۹۹۰ به اینسو رو به کاهش نهاده است.

علیوف در یک کنفرانس مشترک خبری با پوتین در باکو گفت: "از کلکین اتاقی که مذاکره داشتیم، به ولادیمیر [پوتین] صخره‌هایی را نشان دادم که درست دو سال پیش زیر آب بودند. اما امروز یک متر بلندتر از سطح آب بیرون برآمده اند."

رییس جمهور روسیه تا کنون در این مورد تبصره‌ای نکرده است.

نظیم محمودوف، رییس ادارهٔ ملی آب و زمین در وزارت محیط زیست آذربایجان به خبرگزاری رویترز گفت که تبخیر فزایندهٔ ناشی از تغییر اقلیم و نیز استفادهٔ زیاد از آب دریای والگا برای آبیاری، سبب کاهش آب بحیرهٔ کسپین شده است.

محمودوف افزوده است که کاهش سطح آب بحیرهٔ کسپین هم به محیط زیست و هم به بخش اقتصاد ضربه زده است. او خواستار تلاش جهانی برای کاهش گاز‌های گلخانه‌ای شد.

رییس جمهور آذربایجان در حالی از کاهش سطح آب بحیرهٔ کسپین ابراز نگرانی کرده است که قرار است کشورش در ماه نومبر امسال میزبان کنفرانس ملل متحد در مورد تغییر اقلیم باشد.