جو بایدن، رییس جمهور ایالات متحده، و شی جینپینگ، رییسجمهور چین، روز شنبه ۱۶ نومبر (۲۶ عقرب) در حاشیهٔ نشست مجمع همکاریهای اقتصادی آسیا و اقیانوسیه در لیما، پایتخت پیرو، بر اهمیت حفظ دیالوگ برای مدیریت رقابت میان امریکا و چین تاکید کردند.
رییس جمهور بایدن گفت که روابط میان ایالات متحده و چین "مهمترین" روابط در سطح در جهان است و تاکید کرد که رهبران دو کشور مسوولیت دارد تا نگذارند که رقابت میان واشنگتن و بیجینگ به منازعه مبدل شود.
رییس جمهور بایدن پس از ملاقات با همتای چینی خود گفت: "این صحبتها از محاسبات نادرست جلوگیری میکنند. فکر میکنم که در چهار سال گذشته به اثبات رساندهام که داشتن روابط ممکن است."
رییس جمهور شی نیز اظهارات مشابه داشت. شی گفت که هر دو کشور-ایالات متحده و چین- باید منافع تمام جهان را در نظر داشته باشند و باید در جهان آشفته انرژی مثبت و اطمینان تزریق کنند.
یک مقام ارشد حکومت ایالات متحده که نخواست نامش در گزارش ذکر شود، گفت که بایدن در این نشست "نگرانیهای دیرینه" امریکا را در مورد "پالیسیهای تجارتی غیرمنصفانه" و "روشهای اقتصادی غیربازاری" چین که به کارگران امریکایی ضرر میرساند، مطرح خواهد کرد.
به گفتهٔ این مقام ایالات متحده، رییس جمهور بایدن همچنین نگرانیهای خود را درمورد حمایت چین از جنگ روسیه در اوکراین، اعزام نیروهای کوریای شمالی برای کمک روسیه در جنگ بر ضد اوکراین، و افزایش فعالیتهای نظامی چین در اطراف تایوان و دریای جنوب چین با رییس جمهور شی مطرح میکند.
در همین حال، جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی قصر سفید، گفته است که در مورد نقش احتمالی چین در هک سیستمهای مخابراتی که مقامات امریکایی از آنها استفاده میکنند، هشدار خواهد داد و این را یک تهدید جدی سایبری میداند.
سالیوان افزود: "ما بارها واضح کردهایم که هرگاه با حملات سایبری، جاسوسی یا نفوذ سایبری مواجه شویم، به طور واضح و قاطع واکنش نشان خواهیم داد."
یک مقام ارشد حکومت بایدن نیز به خبرنگاران گفت که دو رهبر در مورد همکاریهای دوجانبه به ویژه از سرگیری تماسها بین نظامیان دوکشور، تلاشها برای مبارزه با بحران جهانی فنتانیل-یک نوع مواد مخدر- حملات سایبری چین بالای زیربناهای غیرنظامی ایالات متحده، افزایش فعالیتهای نظامی بیجینگ در اطراف تایوان و آبهای جنوب چین، اهمیت احترام به حقوق بشر و مقابله با خطرات هوش مصنوعی صحبت خواهند کرد.
در سالهای اخیر روابط میان واشنگتن و بیجینگ روی مسایل مختلف تیره شده است. مناقشات روی تجارت دوجانبه، نقض حقوق اقلیتها در چین، به ویژه مسلمانان اویغور در شین ژیانگ و وضع قوانین سختگیرانه چین بر هانگ کانگ از موضوعات جنجال برانگیز با ایالات متحده است.
موقف چین در برابر تایوان و حمایت امریکا از تایوان و مناقشه در آبهای جنوب چین که چندین کشور منطقه بر آن ادعای مالکیت دارند، از عوامل عمدۀ دیگر تیرگی روابط میان دو اقتصاد بزرگ جهان است.
علاوه بر این، جنگ اسراییل و حماس به پیچیدگی روابط بین امریکا و چین افزوده است و واشنگتن امیدوار است تا بیجینگ بتواند از نفوذ خود بر ایران برای جلوگیری از گسترش جنگ در شرق میانه استفاده کند.