جو بایدن، رییس جمهور ایالات متحده، ناوقت یکشنبه هشتم جنوری (۱۸ جدی) حملهٔ حامیان ییر بولسنارو، رییس جمهور پیشین برازیل، بر دفاتر دولتی آن کشور را "ظالمانه'' خواند و آنرا محکوم کرد.
بایدن در واکنش به یورش حامیان رییس جمهور پیشین برازیل به دفاتر قوهٔ ثلاثهٔ آن کشور، در تویتی گفت: "من حمله به دموکراسی و انتقال مسالمت آمیز قدرت در برازیل را محکوم میکنم. ادارات دموکراتیک برازیل از حمایت کامل ما برخوردارند و ارادهٔ مردم برازیل نباید تضعیف شود."
آقای بایدن در ادامه این تویت نوشته است که با اشتیاق خواهان ادامهٔ کار با لولا دیسلوا، رییس جمهور تازه انتخاب شدهٔ برازیل، است.
پیش از این، انتونی بلینکن، وزیر خارجهٔ ایالات متحده، نیز حمله بر قصر ریاست جمهوری برازیل، کانگرس و قوهٔ قضاییه آن کشور را محکوم کرد.
بلینکن ناوقت یکشنبه در تویتی نوشت: "ما حملهٔ امروز بر ریاست جمهوری،کانگرس و محکمهٔ عالی برازیل را محکوم میکنیم. اعمال خشونت و حمله بر ادارات دموکراتیک همیشه غیر قابل قبول است."
این دپلومات ارشد ایالات متحده در ادامهٔ این پیام خواهان فوری توقف اعمال خشونتآمیز در برازیل شده است.
این اظهارات رییس جمهور و وزیر خارجهٔ ایالات متحده پس از آن بیان شد که حامیان ییر بولسنارو، رییس پیشین جمهور برازیل، شکست نامزد مورد نظرشان در انتخابات را نپذیرفته و روز یکشنبه به دفاتر کانگرس، محکمه عالی و قصر ریاست جمهوری در پایتخت آن کشور یورش بردند.
این یورش یک هفته پس از آن رخ داد که دیسلوا، رقیب چپگرای بولسنارو، بار دیگر به کرسی ریاست جمهور برازیل تکیه زد.
هزاران مظاهره کننده موانع امنیتی را دور زده و از عقب بامها بالا رفتند و شیشههای دفاتر دولتی را شکستند. ساختمان کانگرس، قوهٔ قضاییه و قصر ریاست جمهوری برازیل در یک منطقه وسیع در نزدیکی به هم دیگر موقعیت دارند.
شماری از معترضان برای بازگرداندن بولسونارو خواهان مداخلهٔ نظامیان شدند تا این راستگرای افراطی دوباره به قدرت برسد. شماری از معترضان خواهان برکناری دیسلوا از کرسی ریاست جمهوری شدند.
شماری از رهبران امریکای جنوبی از جمله چیلی و ونزویلا نیز حمله بر دفاتر قوهٔ ثلاثه در برازیل را کار "اوباشان" توصیف کرده و ابراز تاسف کردند. امانویل مکرون، رییس جمهور فرانسه، نیز در تویتی از رییس جمهور جدید برازیل حمایت کرده است.
رییس جمهور پیشین برازیل که قبل از مراسم تحلیف دیسلوا به ایالات متحده متحده پرواز کرد، تا حالا در مورد رویداد روز یکشنبه تبصره نکرده است.
بر اساس گزارشها، حوالی ساعت ۰۵:۳۰ دقیقه به وقت محل، ظاهراََ نیروهای امنیتی برازیل اوضاع را دوباره زیر کنترول خود آوردند.
بولسونارو، رییس جمهور پیشین برازیل در مورد اعتبار سیستم رایدهی الکترونیکی کشورش شک و تردید ایجاد کرده بود، اما هیچ شواهدی در مورد عدم اعتبار این نوع سیستم رایدهی ارایه نکرد.
با وجود مخالفت حامیان بولسونارو، طیف بزرگی از سیاستمداران برازیلی و همچنین دهها کشور خارجی انتخابات آن کشور را مشروع دانسته و آنرا به رسمیت شناختند.
حملهٔ روز یکشنبه بر دفاتر دولتی برازیل از جمله قصر ریاست جمهوری، مقر کانگرس و محکمهٔ عالی آن کشور، یادآور یورش ششم جنوری ۲۰۲۱ است که در آن روز حامیان دونالد ترمپ، رییس جمهور پیشین امریکا، بر مقر کانگرس این کشور یورش بردند.
اما بر خلاف یورش ششم جنوری ۲۰۲۱ بر مقر کانگرس ایالات متحده، در یورش روز یکشنبه در برازیل، به احتمال زیاد، تعداد کمی از مقامات در کانگرس و محکمهٔ عالی آن کشور کار میکردند.
بخشی از این گزارش از خبرگزاری اسوشیتدپرس گرفته شده است.