بایدن:‌ دپلوماسی 'بهترین گزینه' برای جلوگیری ایران از دسترسی به سلاح هسته‌ای است

جو بایدن، رییس جمهور امریکا، در گذشته نیز گفته بود که دپلوماسی بهترین گزینه برای جلوگیری ایران از دسترسی به تسلیحات هسته‌ای است

جو بایدن،‌ رییس جمهور ایالات متحده،‌ روز یکشنبه ۳۱ اکتوبر (نهم عقرب) گفت که "دپلوماسی بهترین گزینه" برای جلوگیری ایران از دسترسی به سلاح هسته‌ای است.

رییس جمهور بایدن که در دومین و آخرین روز نشست سران گروه جی-۲۰ یا بیست اقتصاد برتر جهان سخنرانی می‌کرد، همچنین گفت که ایران باید با "حسن نیت" به میز مذاکرات هسته‌ای برگردد.

آقای بایدن گفت:‌ "دیروز یکجا با [بوریس] جانسن،‌ صدراعظم بریتانیا،‌ [امانویل] مکرون، رییس جمهور فرانسه،‌ [انگلا] مرکل، صدر اعظم آلمان، اعتقاد خود را تکرار کردیم که دپلوماسی بهترین گزینه برای جلوگیری از دسترسی ایران به سلاح هسته‌ای است."

آقای بایدن همچنین گفت که با رهبران آلمان، بریتانیا و فرانسه، در مورد بهترین راه‌هایی صحبت کرده است که چگونه بتواند از طریق آن، ایران را "برای از سرگیری مذاکرات جدی هسته‌ای با حسن نیت" ترغیب کند.

این اظهارات رییس جمهور بایدن در عین روز بیان شد که قوای هوایی ایالات متحده اعلام کرد که یک بمب‌افکن استراتیژیک موسوم به B-1B خود را بر فراز مناطق عمدۀ آب‌های شرق میانه به پرواز درآورده است.

قوماندانی مرکزی ایالات متحده در شرق میانه گفته است که جت‌های جنگی بحرین،‌ مصر، اسراییل و عربستان سعودی نیز روز شنبه این بم افگن امریکایی را در منطقه شرق میانه بدرقه کردند.

پرواز این بم افگن استراتیژیک بر فراز شرق میانه در حالی صورت گرفته است که تنش ایران با قدرت‌های جهانی به خصوص ایالات متحده به خاطر از سرگیری مذاکرات هسته‌ای افزایش یافته است.

مقام‌های ایرانی تا حال در مورد این پرواز‌ها تبصره نکرده اند. با وجود تقاضاهای مکرر ماموریت ایران در سازمان ملل متحد مستقر در شهر نیویارک نیز در این مورد تا حال تبصره نکرده است.

مقام‌های قوای هوایی ایالات متحده گفته اند که بم افگن B-1B روز شنبه بر فراز تنگه هرمز واقع در خلیج فارس پرواز کرد،‌ تنگه‌ای که ۲۰ در صد تجارت تیل جهان از آن عبور می کند.

این طیاره بم افگن همچنین از بحیرۀ سرخ،‌ تنگه باب المندب و کانال سویز مصر نیز عبور کرده است.

در سال‌های اخیر کشتی‌ها در تنگۀ هرمز مورد حملات قرار گرفته اند و برخی از کشور‌ها از جمله اسراییل،‌ ایران را مقصر این حملات قلمداد کرده اند.

بحیرۀ سرخ نیز در حالی شاهد حملات مشابه بوده است که تنش میان ایران و اسراییل افزایش یافته است.

مقام‌های ایرانی دخالت در این حملات را رد کرده اند، اما گفته اند که به حملات اسراییل که برنامۀ هسته‌ای تهران را هدف قرار داده است، پاسخ خواهد داد و در صدد انتقامجویی استند.

بر اساس توافق هسته‌ای ایران که در سال ۲۰۱۵ میلادی امضا شد، تعزیرات اقتصادی غرب علیه ایران لغو شد و در عوض تهران تعهد کرد تا غنی سازی یورانیم خود را که از آن در ساختن سلاح هسته‌ای کار گرفته می‌شود، محدود کند.

اما دونالد ترمپ، رییس جمهور پیشین ایالات متحده، در ماه می ۲۰۱۸ میلادی به طور یکجانبه از این توافق بین المللی بیرون شد و به تدریج تعزیرات شدید اقتصادی را بر ایران وضع کرد.

ایران در یک اقدام تلافی جویانه، غنی سازی یورانیم خود را از سرگرفت؛ و حال به اندازه‌ای یورانیم غنی شده را در اختیار دارد که موجب نگرانی شدید کشور‌های غربی و اسراییل شده است.

پس از روی کار آمدن حکومت به رهبری جو بایدن، رییس جمهور ایالات متحده، مقام‌های دو کشور تمایل به احیای این توافق نشان داده اند، اما با وجود چندین دور مذاکرات، هنوز هم واشنگتن و تهران به توافق نهایی دست نیافته اند و مذاکرات غیر مستقیم ایران با ایالات متحده از پنج ماه به این سو متوقف بوده است.

با آنهم،‌ ایران روز چهارشنبه ۲۷ اکتوبر‌ توافق کرد تا در ماه نوامبر مذاکرات هسته‌ای را با قدرت‌های جهان پس از پنج ماه وقفه از سربگیرد.