بایدن به سران گروه کواد: چین ما را آزمایش می‌کند

از راست به چپ، فومیو کیشیدا صدراعظم جاپان، جوبایدن رییس جمهور ایالات متحده، نرندرا مودی صدراعظم هند، و انتونی البانیز صدراعظم آسترالیا

جوبایدن، رییس جمهور ایالات متحده روز شنبه ۲۱ سپتمبر (۳۱ سنبله) به رهبران گروه گفتمان امنیتی چهارجانبه موسوم به "کواد" گفت که معتقد است افزایش تحرکات نظامی چین تلاشی برای آزمایش منطقه در لحظه‌ای پرتلاطم برای بیجینگ است.

کواد یک اتحاد غیر رسمی میان امریکا، آسترالیا، هند و جاپان که در سال‌ ۲۰۰۷ برای برقراری توازن در مقابل چین در حال ظهور، ایجاد شد.

بایدن خطاب به رهبران کواد گفت: "چین به رفتار تهاجمی خود ادامه می‌دهد و همه ما را در سراسر منطقه - در آب‌های جنوب، شرق و جنوب چین، آسیای جنوبی و تنگهٔ تایوان آزمایش می‌کند."

بایدن که میزبان رهبران کواد در زادگاهش شهر ویلمینگتن ایالت دلاویر می‌باشد، گفت که حکومت او اقدامات بیجینگ را به عنوان "تغییر در تکتیک، نه تغییر در استراتیژی" می بیند.

چین در تلاش است تا اقتصاد تحت فشار ناشی از همه گیری کووید۱۹ را تقویت کند و شاهد کاهش درازمدت در فعالیت‌ های صنعتی و قیمت املاک بوده و با فشار برای افزایش هزینه‌ها برای تحریک تقاضا مواجه است.

بایدن افزود: "کم از کم از دیدگاه ما، ما معتقدیم [رییس جمهور] شی جینپینگ به دنبال تمرکز بر چالش‌های داخلی اقتصادی است و در تلاش است تا از شدت تنش‌های دپلوماتیک چین کاسته و برای خود فضای دپلوماتیک بیشتری فراهم کند تا به طور تهاجمی منافع چین را دنبال کند."

در سال‌های اخیر روابط میان واشنگتن و بیجینگ روی مسایل مختلف تیره شده است. مناقشۀ تجارت دوجانبه، نقض حقوق اقلیت‌ها در چین، به ویژه مسلمانان اویغور در شین ژیانگ و وضع قوانین سختگیرانه چین بر هانگ کانگ از موضوعات جنجال برانگیز با ایالات متحده است.

موقف چین در برابر تایوان و حمایت امریکا از تایوان و مناقشه در آب‌های جنوب چین که چندین کشور منطقه بر آن ادعای مالکیت دارند، از عوامل عمدۀ دیگر تیرگی روابط میان دو اقتصاد بزرگ جهان است.ح

حکومت امریکا بارها در مورد تجاوز چین به تایوان و اخیراً در مورد درگیری های مکرر بین کشتی های چینی و فیلیپینی در مناطق مورد مناقشه دریای چین جنوبی ابراز نگرانی کرده است.

در نشست کواد، رهبران توافق کردند که همکاری میان گارد ساحلی این کشورها را برای بهبود قابلیت‌ها و هماهنگی افزایش دهند. قرار است پرسونل هندی، جاپانی و آسترالیایی بر روی کشتی‌های امریکایی در منطقه حضور داشته باشند. اما مقامات ایالات متحده نگفته اند که این ماموریت‌ها شامل آب‌های مورد مناقشهٔ جنوب چین می‌شود یا خیر.

رهبران در بیانیه مشترکی که پس از گفتگوهای خود منتشر کردند، "نگرانی جدی خود را در مورد نظامی سازی... و مانورهای اجباری و تهدیدآمیز در آب‌های جنوب چین" ابراز کردند.

در بیانیهٔ مشترک آمده است: "چهار سال پس از ارتقای کواد به سطح رهبری، کواد از هر زمان دیگری از نظر استراتیژیک نیرومندتر است و نیرویی برای بهبودی [منطقه] است که تاثیر واقعی، مثبت و پایدار را برای هند و اقیانوس آرام ایجاد می کند."

رهبران امریکا، هند، آسترالیا و جاپان با نشر اعلامیه‌ای مشترک گفتند: "ما با تثبیت ارزش‌های مشترک، به دنبال حفظ نظم بین المللی مبتنی بر حاکمیت قانون هستیم. ما با هم نزدیک به دو میلیارد نفر و بیش از یک سوم تولید ناخالص داخلی جهان را نمایندگی می‌کنیم. ما مجدداً تعهد ثابت خود را به یک هند و اقیانوس آرام آزاد و باز که فراگیر و انعطاف پذیر است، تایید می کنیم."

بیانیه مشترک همچنین به حفظ صلح و ثبات در سراسر منطقهٔ هند و اقیانوس آرام، به عنوان عنصر ضروری امنیت و رفاه جهانی تاکید کرده است.

رهبران کواد مخالفت شان را با هرگونه اقدام بی ثبات کننده یا یکجانبه‌ای که به دنبال تغییر وضعیت موجود با زور یا اجبار باشد، اعلام کردند.

آنها گفتند: "ما به دنبال منطقه‌ای هستیم که هیچ کشوری در آن تسلط نداشته باشد و هیچ کشوری تحت سلطه نباشد - منطقه‌ای که در آن همه کشورها عاری از اجبار باشند و بتوانند از اختیار خود برای تعیین آینده خود استفاده کنند. ما با حمایت قوی از حقوق بشر، اصل آزادی، حاکمیت قانون، ارزش های دموکراتیک، حاکمیت و تمامیت ارضی، و حل و فصل مسالمت آمیز اختلافات و منع تهدید، مطابق با قوانین بین المللی از جمله منشور سازمان ملل متحد، در تعهد خود به حمایت از یک نظام بین المللی باثبات و باز متحد هستیم."

رهبران کواد در این نشست همچنان در مورد مسایل از جمله امنیت صحی، کمک‌های بشری و امدادی در جریان آفات طبیعی، حملات سایبری، امنیت آب‌های بین المللی، تکنالوژی، تغییرات اقلیم و انرژی پاک بحث کردند.