سفر بایدن به اروپا؛ تحکیم اتحاد غرب و تشدید تحریم‌ها علیه روسیه

جو بایدن، رییس جمهور ایالات متحده روز چهارشنبه ۲۳ مارچ (سوم حمل) رهسپار اروپا شد تا در پاسخ به تهاجم نظامی روسیه بر اوکراین، اتحاد کشورهای غربی را تحکیم و تحریم‌ها بر روسیه را تشدید ببخشد.

آقای بایدن لحظاتی پیش از آنکه عازم این سفر چهار روزه شود به خبرنگاران گفت که احتمال کاربرد اسلحۀ کیمیایی از سوی روسیه در جنگ اوکراین "یک تهدید واقعی" است. او گفت که در این مورد با رهبران اروپایی به گونۀ مستقیم صحبت خواهد کرد.

نگرانی‌هایی وجود دارد که روسیه در پی مقاومت شدید و سرسختانۀ اوکراینی‌ها به استعمال اسلحۀ کیمیای یا هسته‌ای متوسل خواهد شد.

جیک سولیوان، مشاور امنیت ملی قصر سفید به خبرنگاران گفت که آقای بایدن تلاش خواهد کرد تا "اتحاد شگفت انگیز را که با متحدان و شرکای مان ایجاد کرده ایم" تقویت کند. او همچنین گفت که تحریم‌های اقتصادی وضع شده از سوی شبکۀ جهانی متحدان غربی برای فلج کردن توانمندی مالی روسیه "عمیق‌تر" خواهد شد.

آقای سولیوان گفت که یک بستۀ دیگر تحریم‌ها در همبستگی با متحدان امریکا، روز پنجشنبه بر روسیه وضع خواهد شد. او جزییات زیادی در مورد تحریم‌های جدید ارایه نکرد اما گفت که یک هدف این تحریم‌ها این است تا هیچ تلاش مشترک برای گریز روسیه از تحریم‌ها وجود نداشته باشد.

قرار است آقای بایدن روز پنجشنبه در نشست‌های ناتو، جی۷ و شورای اروپا شرکت کند و روز جمعه به پولند سفر کند. رییس جمهور بایدن روز شنبه با رییس جمهور پولند ملاقات خواهد کرد؛ کشوریکه در همسایگی اوکراین قرار داشته و اکنون به مثابۀ خط مقدم جنگ سرد جدید پنداشته می‌شود.

مشاور امنیت ملی قصر سفید با اشاره به ارسال محموله‌های بزرگ اسلحه از غرب به اوکراین گفت که مقاومت اوکراینی‌ها در برابر تهاجم روسیه موفقیت آمیز بوده است، اما هشدار داد که نباید در مورد ختم فوری این جنگ یا هم تغییر فکر و ارادۀ روسیه پیش داوری کرد.

آقای سولیوان گفت: "روزهای دشواری در اوکراین در پیشرو است، برای نظامیان اوکراینی در خط مقدم جنگ و غیرنظامیانی که زیر بمباردمان روسیه قرار دارند، بیش از همه دشوار خواهد بود. این جنگ به سادگی یا سرعت ختم نخواهد شد."

موضع‌گیری چین در خصوص تهاجم روسیه بر اوکراین، برای مسکو حایز اهمیت است. چین تا کنون اقدام روسیه را محکوم نکرده است، اما واشنگتن آرزومند است که کم از کم بیجینگ را ازکمک فعالانه به مسکو، از تسهیلات مالی و اقتصادی گرفته تا ارسال اسلحه، باز دارد.

مشاور امنیت ملی قصر سفید گفت که هیچ نشانه‌ای وجود ندارد که دال بر فراهم‌آوری مساعدت نظامی چین بر روسیه باشد. او گفت: "این چیزی است که ما آن را از نزدیک زیر نظر داریم."

به گفتۀ آقای سولیوان، رییس جمهور بایدن سوال مشارکت احتمالی چین در جنگ اوکراین را در نشست‌هایش در اروپا مطرح خواهد کرد. او گفت: "باورمندیم که با شرکای اروپایی خود بسیار زیاد هم نظر استیم."

با آنکه رییس جمهور بایدن تطبیق شمار زیاد برنامه‌های داخلی و نیز تقویت روابط با متحدان اروپایی ایالات متحده را در محراق کار خود قرار داده بود، تنش با ولادیمیر پوتین، رییس جمهور روسیه ۱۴ ماه گذشتۀ ریاست جمهوری وی را باز تعریف کرده است.

دونالد ترمپ، رییس جمهور پیشین ایالات متحده، با متحدان اروپایی امریکا به صفت رقیبان اقتصادی رفتار می‌کرد و نقش سنتی ایالات متحده به صفت شریک ارشد ناتو را رد کرده بود، اما رییس جمهور بایدن در صدد تحکیم وحدت امریکا-اروپا است و در جلسات پیاپی خود که قرار است روز پنجشنبه ۲۴ مارچ برگزار شود، در این زمینه تلاش خواهد کرد.