هشدار بایدن به شی در مورد احتمال کاهش سرمایه‌گذاری‌های غرب در چین

جو بایدن، رییس جمهور ایالات متحده هنگام ملاقات با شی جینپینگ، رییس جمهور چین،‌ در شهر بالی اندونیزیا، به همتای چینی خود هشدار داد که ''متوجه'' باشد، زیرا بیجینگ به سرمایه‌گذاری های غرب متکی است.

رییس جمهور بایدن در نشست سران جی-۲۰ یا ۲۰ اقتصاد عمدۀ جهان که در شهر بالی اندونیزیا برگزار شده بود،‌ پس از آن هنگام ملاقات به همتای چینی خود هشدار داد که شی جینپینگ با ولادیمیر پوتین، رییس جمهور روسیه، ملاقات کرد.

بر اساس این گزارش، رییس جمهور امریکا هنگام ملاقات با رییس جمهور چین همچنین گفته است: ''از زمانی که روسیه وارد اوکراین شد، ۶۰۰ شرکت امریکایی از روسیه خارج شده اند. و شما به من گفتید که اقتصاد شما به سرمایه گذاری اروپا و ایالات متحده بستگی دارد. و مراقب باشید. مراقب باشید."

خبرگزاری رویترز از قول رییس جمهور بایدن در مورد ترک صد‌ها شرکت‌ امریکایی از روسیه گزارش داده است که "من [به رییس جمهور چین ] گفتم: این یک تهدید نیست. مشاهدات ما است.''

بر اساس گزارش رویترز،‌ روسای جمهور چین و روسیه در ماه مارچ سال روان میلادی با هم ملاقات کردند و رهبران دو کشور با کلمات گرم از دوستی میان مسکو و بیجینگ سخن گفتند. اما در عین حال،‌ آنان به صورت مشترک از کشور‌های غربی انتقاد کردند.

رهبران دو کشور در هفتهٔ جاری نیز از طریق نشست مجازی در نشست سازمان همکاری شانگهای اشتراک کردند.

در حال حاضر، تنش‌ها و بدبینی‌ها در روابط میان ایالات متحده و چین بر سر مسایل مختلف از جمله امنیت ملی، تایوان، جنگ روسیه در اوکراین، افزایش ممنوعیت صادرات ایالات متحده در بخش تکنالوژی‌های پیشرفته و پالیسی‌های صنعتی زیر رهبری دولت چین وجود دارد.

این هشدار بایدن به همتای چینی‌اش در حالی گزارش شده است که جنیت یلین، وزیر مالیهٔ امریکا، مصرف بازدید از بیجینگ، پایتخت چین، است. خانم یلین روز جمعه در جریان سفرش به بیجینگ با لی چیانگ، صدر اعظم چین، ملاقات کرد و گفتگو با صدراعظم آن کشور را ''صادقانه و سازنده'' عنوان کرد.

زمانیکه از رییس جمهور بایدن در مورد واکنش رییس جمهور چین سوال شد، گفت: ''او [رییس چین به حرف هایم ] گوش داد و دعوا نکرد...اگر متوجه باشید، او [رییس جمهور چین] به طور کامل از روسیه خسته نشده است.''

رییس جمهور بایدن در ادامه با اشاره به حل تنش‌ها میان ایالات متحده و چین گفت:‌ ''"بنابراین، فکر می‌کنم راهی وجود دارد که ما می‌توانیم از طریق آن کار کنیم."

ملاقات رهبران این دو اقتصاد بزرگ جهان زمانی در شهر بالی اندونیزیا صورت گرفت که این دو قدرت جهانی از لحاظ نفوذ نظامی و دپلوماتیک همدیگر را به چالش کشیده اند، به خصوص در منطقهٔ اقیانوس آرام.

در سال‌های اخیر روابط میان واشنگتن و بیجینگ روی مسایل مختلف تیره شده است. مناقشۀ تجارت دوجانبه، نقض حقوق اقلیت‌ها در چین، به ویژه مسلمانان اویغور در شین ژیانگ و وضع قوانین سختگیرانه چین بر هانگ کانگ از موضوعات جنجال برانگیز با ایالات متحده است.

موقف چین در برابر تایوان و حمایت امریکا از تایوان و مناقشه در آب‌های جنوب چین که چندین کشور منطقه بر آن ادعای مالکیت دارند، از عوامل عمدۀ دیگر تیرگی روابط میان دو اقتصاد بزرگ جهان است.