جو بایدن، رییس جمهور ایالات متحده بار دیگر به ولادیمیر پوتین، رییس جمهور روسیه هشدار داد که از استعمال سلاحهای کشتار جمعی در اوکراین دوری کند.
آقای بایدن در مصاحبه با شبکه تلویزیونی سیبیاس امریکا در بارهٔ احتمال متوسل شدن پوتین به استعمال تسلیحات هستهای یا کیمیاوی، خطاب به پوتین گفت: "این کار را نکنید. شما چهره جنگ را تغییر خواهید داد چیزی که از زمان جنگ جهانی دوم پیشینه نداشته است."
رییس جمهور بایدن در مورد واکنش ایالات متحده در صورت استعمال چنین تسلیحات چیزی نگفت اما افزود: "آنها [روسها] بیش از هر زمان دیگری در جهان منفور خواهند شد."
این نخستین هشدار بایدن به پوتین نبوده است. رییس جمهور بایدن در ماه مارچ پس از دیدار با اتحادیه اروپا و شرکای هفت اقتصاد بزرگ جهان (جی ۷) گفت که ناتو در صورت استعمال تسیلحات کشتار جمعی در اوکراین "به عین شکل" پاسخ خواهد داد.
بایدن با اشاره به پوتین گفت: "اگر او از آن استفاده کند، پاسخ خواهیم داد. ماهیت پاسخ بستگی به ماهیت استفاده دارد."
تنها چند روز پس از حمله بر اوکراین ولادیمیر پوتین، رییس جمهور روسیه دستور داد که نیروی هستهای آن کشور در حالت آماده باش ویژۀ نظامی قرار بگیرند.
ایالات متحده در واکنش به این اقدام مسکو گفت که دستور آماده باش برای نیروی هستهای تشدد "کاملاً غیرقابل قبول" است و به گفتۀ سخنگوی قصر سفید، رهبر روسیه میخواهد که با بنا کردن تهدیدات "تهاجم بیشتر" بر اوکراین را توجیه کند.
به گفته انجمن کنترول تسلیحات مستقر در ایالات متحده، روسیه در سال ۲۰۰۰ دوکتورین نظامی خود را تجدید کرد تا استعمال تسلیحات هستهای را مجوز کند.
نسخهٔ ۱۹۹۷ این دوکتورین استعمال تسلیحات هستهای را تنها در صورتی مجوز میدانست که موجودیت فدراسیون روسیه در خطر میبود.
نسخهٔ جدید دوکتورین همچنین به روسیه حق میدهد تا در پاسخ به هر نوع حملهٔ با "سلاح های کشتار جمعی" از تسلیحات هستهای استفاده کند.
در همین حال ، هدف قرار دادن دستگاه اتمی زاپوریژیا توسط نیروهای روسی، نگرانی هستهای را در سراسر اروپا تجدید کرده است.
زاپوریژیا یکی از بزرگترین دستگاههای اتمی در اروپا اخیراً در حالی به یک نقطهٔ حساس جنگ مبدل شده که نگرانیها از بروز حادثهٔ هستهای در این ساحه به میان آمده است.
روسیه و اوکراین بارها همدیگر را به گلوله باری بر دستگاه اتمی زاپوریژیا در جنوب اوکراین متهم کرده اند.
ادارهٔ بینالمللی انرژی اتمی روز پنجشنبه قطعنامهای را تصویب کرد که در آن از روسیه خواست به اشغال این دستگاه پایان دهد.