رییس جمهور امریکا با همتای چینی‌اش در پیرو ملاقات می‌کند

جوبایدن، رییس جمهور امریکا (راست) و شی جینپینگ، رییس جمهور چین

قصر سفید روز چهارشنبه ۱۳ نومبر (۲۳ عقرب) اعلام کرد که جو بایدن، رییس جمهور ایالات متحده در حاشیه نشست سران سازمان همکاری‌های اقتصادی آسیا – پسفیک (APEC) به تاریخ ۱۶ نومبر در لیما، پایتخت پیرو،‌ با شی جین‌پینگ، رییس جمهور چین ملاقات خواهد کرد.

یک مقام ارشد ادارهٔ بایدن به خبرنگاران گفت که دو رهبر در مورد همکاری‌های دوجانبه به ویژه از سرگیری تماس‌ها بین نظامیان دوکشور، تلاش‌ها برای مبارزه با بحران جهانی فنتانیل و مقابله با خطرات هوش مصنوعی صحبت خواهند کرد.

پیش از این، دو رهبر یک سال قبل در حاشیه نشست سران سازمان همکارهای اقتصادی آسیا – پسفیک در کالیفورنیا و در سال ۲۰۲۲ در حاشیهٔ نشست سران جی ۲۰ در بالی باهم ملاقات کرده بودند.

این مقام ارشد که نخواست نامش در گزارش ذکر شود، گفت که رییس جمهور بایدن همچنین "نگرانی عمیق" خود را در مورد حمایت بیجینگ از جنگ مسکو علیه اوکراین و اعزام نیروهای کوریای شمالی برای کمک به نظامیان روسی در جنگ علیه کیف، ابراز خواهد کرد.

این مقام افزود که رییس جمهور امریکا همچنان "نگرانی دیرینه" خود را در مورد "سیاست‌های تجاری غیرعادلانه و شیوه‌های اقتصادی غیرمعیاری" چین که به کارگران امریکایی آسیب می‌رساند، تکرار خواهد کرد.

این مقام اضافه کرد که بایدن در مورد حملات سایبری چینی بالای زیربناهای غیرنظامی ایالات متحده، افزایش فعالیت‌های نظامی بیجینگ در اطراف تایوان و آب‌های جنوب چین و اهمیت احترام به حقوق بشر با رییس جمهور چین گفتگو خواهد کرد.

این دیدار احتمالاً اخرین دیدار میان بایدن و شی خواهد بود، زیرا قرار است دونالد ترمپ، رییس جمهور منتخب در ماه جنوری ادارهٔ امور را در دست بگیرد.

رییس جمهور منتخب منتقدین سرسخت چین را در پست‌های کلیدی پالیسی خارجی منصوب کرده است که می‌تواند منتج به یک موضع بیشتر ستیزه جویانه ایالات متحده نسبت به بیجینگ گردد.

براساس گزارش‌های رسانه‌ها، مارکو روبیو، سناتور جمهوری‌خواه ایالت فلوریدا، ممکن گزینه ترمپ برای سمت وزارت امور خارجه باشد.

مارکو روبیو، ۵۳ ساله، به داشتن مواضع جدی در قبال ایران، کیوبا و چین، شهرت دارد. او فرزند یک خانواده مهاجر کیوبایی و متولد شهر میامی در ایالت فلوریدا است.

ترمپ همچنین مایکل والتز، قانونگذار جمهوریخواه از ایالت فلوریدا در مجلس نمایندگان کانگرس امریکا، و سرباز پیشین اردوی ایالات متحده را به حیث مشاور امنیت ملی قصر سفید انتخاب کرده است.

مایکل والتز نیز به داشتن مواضع سخت در قبال چین، ایران و طالبان شهرت دارد.

این مقام ارشد قصر سفید در پاسخ به یک پرسش صدای امریکا گفت که دولت بعدی می‌تواند هر چه تصمیم بگیرد، اما نیاز دارد تا راه های مدیریت "روابط سخت و پیچیده" بین ایالات متحده و چین را پیدا کنند.

او گفت: "روسیه، آب‎های جنوبی چین و مشکلات سایبری موضوعاتی اند که اداره بعدی باید در مورد اش با دقت فکر کند، بخاطریکه این موضوعاتی با تفاوت عمیق پالیسی با چین است، و من توقع ندارم که این از بین برود."

شی همچنان احتمالاً پیش بینی می‌کند که دولت ترمپ در مورد تجارت جهانی چه قصد دارد، مخصوصاً اینکه آیا او وعده های اعمال تعرفه های شدید را بالای تمام کالاهای چینایی وضع خواهد کرد یا خیر.

در سال‌های اخیر روابط میان واشنگتن و بیجینگ روی مسایل مختلف تیره شده است. مناقشۀ تجارت دوجانبه، نقض حقوق اقلیت‌ها در چین، به ویژه مسلمانان اویغور در شین ژیانگ و وضع قوانین سختگیرانه چین بر هانگ کانگ از موضوعات جنجال برانگیز با ایالات متحده است.

موقف چین در برابر تایوان و حمایت امریکا از تایوان و مناقشه در آب‌های جنوب چین که چندین کشور منطقه بر آن ادعای مالکیت دارند، از عوامل عمدۀ دیگر تیرگی روابط میان دو اقتصاد بزرگ جهان است.

افزون بر این‌، درگیری اسراییل و حماس به پیچیدگی روابط بین امریکا و چین افزوده است و واشنگتن امیدوار است تا بیجینگ بتواند از نفوذ خود بر ایران برای جلوگیری از گسترش جنگ در شرق میانه استفاده کند.