بلینکن از خروج کامل قوای امریکایی از افغانستان دفاع کرد 

انتونی بلینکن،‌ وزیر خارجهٔ امریکا روز دوشنبه ۱۳ سپتمر (۲۲ سنبله) در جلسهٔ استماعیهٔ کانگرس ایالات متحده از خروج کامل قوای کشورش از افغانستان دفاع کرد؛ اقدامی که به طولانی ترین جنگ امریکا نقطهٔ پایان گذاشت.

آقای بلینکن گفت که اگر جو بایدن،‌ رییس جمهور ایالات متحده، جنگ درافغانستان را تمدید می‌کرد، چنین اقدام مستلزم اعزام قوای بیشتر به آن کشور بود تا از یک سو از قوای ایالات متحده دفاع کند و از سوی دیگر از تسلط طالبان جلوگیری کند.

این دپلومات ارشد امریکایی در کمیتهٔ روابط خارجی مجلس نمایندگان ایالات متحده همچنین گفت که تمدید حضور نظامی ایالات متحده در افغانستان احتمالاً تلفات بیشتر قوای امریکایی را در پی می‌داشت و شاید نظامیان این کشور با بن بست مواجه می شدند و همواره زیر خطر دوامدار حملات می‌بودند.

آقای بلینکن افزود: "هیچ شواهدی وجود ندارد که ماندن بیشتر موجب می شد تا قوای امنیتی و حکومت افغانستان مقاوم تر و مستقل تر شوند. اگر ۲۰ سال و صدها میلیارد دالر حمایت تجهیزاتی، آموزش دهی کافی نبود، چرا یک، پنج و یا ۱۰ سال دیگر می توانست تفاوتی ایجاد کند."

طالبان زمانی به تاریخ ۱۵ اگست ۲۰۲۱ وارد شهر کابل شدند که قوای امریکایی در حالی تخلیه شهروندان و همکاران افغان خود بود و در عین روز، محمد اشرف غنی، رییس جمهور پیشین، افغانستان را ترک کرد و حال در امارات متحدهٔ عرب به سر می‌برد.

روند تخلیه

مقام های امریکایی گفته اند که از آخر ماه جولای تا ۳۰ اگست نزدیک به ۱۲۴ هزار نفر را از میدان هوایی کابل به خارج از افغانستان انتقال دادند که شامل شهروندان خارجی، به شمول ۵۵۰۰ امریکایی، همکاران افغان آنان و شهروندان سایر کشورها می شود.

اما پس از خروج کامل قوای امریکایی، شماری از شهروندان امریکایی از طریق مرز زمینی و شماری از آنان از طریق میدان هوایی کابل نیز قادر به ترک افغانستان شدند.

آقای بلینکن به قانونگذاران مجلس نمایندگان ایالات متحده همچنین گفت که حتا ارزیابی های "بدبینانه" نیز تصرف کابل توسط طالبان را به چنین سرعت پیش بینی نمی کرد.

این دپلومات امریکایی در جریان این استماعیه با سوالات جدی قانونگذاران امریکایی در مورد نحوهٔ تخلیه و خروج قوای ایالات متحده از افغانستان مواجه شد و قرار است روز سه شنبه ۱۴ سپتمبر ( ۲۳ سنبله) در کمیتهٔ روابط خارجی سنای امریکا نیز با سوالات جدی مواجه شود.

قانونگذاران حزب جمهوریخواه و حتا شماری از هم حزبی های رییس جمهور بایدن از حزب دموکرات نیز از روند تخلیه قوای امریکایی، شهروندان آن کشور و ده ها هزار همکاران افغان آنان انتقاد کرده اند.

شماری از قانونگذاران گفتند که افغانستان بار دیگر به پناهگاه تروریست ها مبدل شده است. آنان همچنان افزودند بسیاری از امریکایی ها خواهان ترک افغانستان بودند، اما نه به این گونه.

این در حالی است که شماری از سازمان های بین المللی گفته اند که طالبان برخلاف توافق دوحه با ایالات متحده، روابط خود را با گروه های دهشت افگنی از جمله القاعده قطع نکرده است.

نتایج نظر سنجی‌ها در امریکا نشان می دهد که رای دهندگان ایالات متحده از تصمیم جو بایدن مبنی بر خروج کامل قوای امریکایی از افغانستان حمایت می‌کنند، اما نه از نحوهٔ تخلیه و خروج قوا از آن کشور.