انتونی بلینکن، وزیر خارجه ایالات متحده روز پنجشنبه دوم دسمبر (۱۱ قوس) گفت که در روزهای آینده مشخص خواهد شد که آیا ایران با "حسن نیت" وارد ادامهٔ مذاکرات احیای توافق هستهای شده است یا خیر.
آقای بلینکن که برای شرکت در نشست سازمان امنیت و همکاری اروپا به سویدن سفر کرده است روز پنجشنبه گفت: "تحرکات اخیر، لفاظیهای اخیر، دلایلی زیادی برای خوشبینی به ما نمیدهد. اما با وجودیکه بسیار دیر شده، هنوز هم آنقدر دیر نیست که ایران به طور معناداری تغییر مسیر داده و از خود تعامل نشان دهد."
خبرگزاری رویترز از قول این دپلومات ارشد امریکایی گزارش داده است که ایران در عین حال نمی تواند هم وقت کشی کند و هم وضعیت موجود برای توسعه برنامه هستهای خود را حفظ کند و تاکید کرد که "این اتفاق نخواهد افتاد." به گفتهٔ آقای بلینکن، شرکای اروپایی امریکا نیز در این مورد وضاحت داده اند.
آقای بلینکن افزود که مسوولیت ایران است تا نشان دهد که آیا می خواهد به تعهدات متقابل به توافقنامهٔ هستهای برگردد؟ و اگر چنین می خواهد، به اسرع وقت در این راستا گام بر دارد.
وزیر خارجه ایالات متحده همچنین گفت که با همتایان روسی و اسراییلی خود نیز درباره ایران صحبت کرده است.
ملاقات رافایل گروسی با علی باقریکنی در ویانا
رافایل گروسی، رییس ادارۀ بینالمللی انرژی اتمی، روز پنجشنبه در ویانا، پایتخت اتریش،با علی باقریکنی، معاون وزیر خارجه و مذاکره کننده ارشد ایران، در مورد احیای توافق هستهای گفت و گو کرد.
آقای گروسی در یک تویت نوشت که با آقای باقریکنی در مورد "تبادلات فعلی میان ادارهٔ بین المللی انرژی اتمی و ایران در چارچوب مذاکرات هستهای و همچنین مسایل مربوط به فعالیتهای دوجانبه این اداره و ایران گفتوگو کرد.
علی باقریکنی نیز در یک تویت نوشت که گفت و گو هایش با آقای گروسی مثمر بود و تاکید کرد که تهران مصمم است در مذاکرات احیای توافق هستهای فعالانه سهم بگیرد.
یک روز پیش، ادارهٔ بینالمللی انرژی اتمی با نشر گزارشی اعلام کرد ایران همزمان با ادامهٔ گفتوگوها برای احیای توافق هستهای، غنیسازی ۲۰ درصدی یورانیم را در تاسیسات فردو را آغاز کرده است.
در همین حال، آقای باقریکنی روز پنحشنبه، در چهارمین روز از دور هفتم مذاکرات اعلام کرد که ایران پیشنویسهای پیشنهادی خود را در دو حوزه لغو تعزیرات و تعهدات هستهای به طرفهای اروپایی ارایه کرده است.
خبرگزاری رویترز گزارش داده است یک دپلومات اروپایی در ویانا نیز این خبر را تایید کرده است.
بر اساس توافق هستهای ایران که در سال ۲۰۱۵ میلادی امضا شد، برخی از تعزیرات اقتصادی غرب علیه ایران لغو شد و در عوض تهران تعهد کرد تا غنیسازی یورانیم خود را که از آن در ساختن سلاح هستهای کار گرفته میشود، محدود کند.
اما این توافق پس از آن رو به پاشیدن نهاد که دونالد ترمپ، رییس جمهور پیشین ایالات متحده در ماه می سال ۲۰۱۸ میلادی به گونهٔ یک جانبه از آن بیرون شد و تعزیرات اقتصادی را دوباره بر ایران وضع کرد.
یک سال پس از آن، تهران در اقدام تلافیجویانه، فعالیتهای هستهای خویش را بر خلاف موارد توافقنامه افزایش داد.