بریتانیا، فرانسه و آلمان: هیچ هدف غیرنظامی معتبر برای غنی‌سازی یورانیم ایران وجود ندارد

بریتانیا، فرانسه و آلمان روز سه‌شنبه ۱۷ دسمبر (۲۷ قوس) ایران را متهم کردند که ذخایر یورانیم غنی‌ شده خود را به "سطح بی‌سابقه'' بدون "هیچ توجیه غیرنظامی معتبر" افزایش داده و خواستار معکوس شدن "فعالیت‌های هسته‌ای" تهران شدند.

اداره انرژی اتمی ملل متحد نیز گفته است که ایران تولید یورانیم غنی‌ شدۀ خود را افزایش داده و تنها کشور غیرهسته‌ای است که یورانیم با غنای ۶۰ درصد در اختیار دارد. برای تولید بم اتمی، یورانیم با غنای ۹۰ درصد نیاز است.

ابریتانیا،‌ فرانسه و آلمان با نشر اعلامیۀ مشترک گفتند:‌ "ذخایر یورانیم غنی‌شده ایران به سطح بی‌سابقه‌ای رسیده است و هیچ توجیه غیرنظامی معتبری برای آن وجود ندارد. این ذخایر به ایران امکان تولید سریع مواد لازم برای چندین سلاح هسته‌ای را فراهم می‌کند."

در اعلامیه آمده است: "ایران تعداد سانتریفیوژهای پیشرفته خود را افزایش داده است، اقدامی که تلاش‌های این کشور برای تضعیف توافق هسته‌ای را که ادعا می‌کند به آن پایبند است، بیش از پیش مخرب می‌سازد."

برلین، لندن و پاریس هفتهٔ گذشته احتمال فعال‌‌سازی میکانیزم ماشه را که در توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ گنجانیده شده است، مطرح کردند.

میکانیزم ماشه به روندی در توافق هسته‌ای ایران اطلاق می‌شود که اگر یکی از طرف‌ها به این نتیجه برسد که جناح مقابل بیش از این به مواد تعهدات توافق عمل نمی‌کند، می‌تواند به کمیسیون مشترک شکایت کند.

این میکانیزم در جریان مذاکرات قبل از توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ به پافشاری ایالات متحده در این توافق گنجانیده شد. میکانیزم ماشه به زبان ساده در واقع به معنای برگشت سریع تعزیرات اقتصادی علیه ایران می‌باشد.

توافق هسته‌ای موسوم به برجام در سال ۲۰۱۵ میلادی میان ایران و گروه پنج بر علاوه یک که شامل ایالات متحده، روسیه، چین، فرانسه، بریتانیا و آلمان می شود، امضا شد.

بر اساس این توافق، کشور‌های غربی به ویژه ایالات متحده برخی تعزیرات بر ایران را لغو کردند و در عوض، تهران فعالیت برنامه هسته‌ای خود به ویژه غنی سازی یورانیم را محدود کرد.

اما دونالد ترمپ، رییس جمهور پیشین ایالات متحده، در سال ۲۰۱۸ میلادی به طور یکجانبه از این توافق بیرون شد و تعزیرات شدید اقتصادی را بار دیگر بر ایران وضع کرد.

این اقدام موجب شد که تهران نیز از تعهدات این توافق خود را عقب بکشد و غنی سازی یورانیم خود را به مقیاس بلندتری که در توافقنامه محدود شده بود، از سر بگیرد و یورانیم خود را حالا تا خلوص ۶۰ درصد غنی کرده است.

پس از رسیدن جو بایدن به قصر سفید، مقام های ایران و واشنگتن تلاش کرده اند تا این توافق احیا شود.

مقام‌های ایران تلاش کرده اند تا در صورت احیای توافق هسته ایران، روسای جمهور آینده ایالات متحده بار دیگر از این توافق بیرون نشوند.

اما ادارهٔ جو بایدن گفته است که با در نظر داشت نظام سیاسی ایالات متحده، دادن تضمین ''غیر ممکن'' است، زیرا معلوم نیست که رییس جمهور آیندهٔ‌ این کشور چه خواهد کرد.

بریتانیا، چین، فرانسه، آلمان و روسیه نیز عضو توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ اند. این کشور‌ها گفته اند که احیای توافق هسته‌ای بهترین گزینه برای جلوگیری ایران از دسترسی به سلاح هسته‌ای است، اما تهران همواره گفته است که برنامهٔ هسته‌ای آن کشور مقاصد صلح آمیز دارد.