اگرچه نوزادان و کودکان خوردسال در مقایسه با بزرگسالان کمتر در معرض خطر ابتلا به بیماری کووید۱۹ قرار دارند، مطالعات تازه نشان میدهد که انتیبادی در شیر مادران مبتلا به کووید۱۹ برای شش ماه باقی میماند.
دانشمندان، کارمندان صحی و مادران باردار و شیرده علاقمند اند بدانند که آیا انتیبادی محافظتی علیه ویروس که عامل بیماری کووید۱۹ است از طریق شیر مادر به کودک انتقال میکند یا خیر؟
دانشمندان میخواهند بدانند که شواهد چه میگویند؟ آیا عفونت طبیعی منجر به انتیبادی در شیر مادر میشود و این انتیبادی برای چه مدتی در شیر مادر باقی میماند؟ آیا واکسین سبب تولید انتیبادی در شیر مادر میشود؟ آیا موجودیت انتی بادی در شیر مادر به این معنی است که طفل شیرخوار در برار بیماری کووید۱۹ محافظت میشود؟ و آیا میتوان از شیر مملو با انتیبادی به عنوان درمان استفاده کرد؟
در حال حاضر چندین پژوهش برای پاسخ به چنین پرسشها بالای زنان که در هنگام بارداری و شیردهی مبتلا به بیماری کووید۱۹ شده اند و یا هم واکسین mRNA کروناویروس را دریافت کرده اند، جریان دارد.
مطالعات که تاکنون انجام شده نشان میدهند که انتیبادی کم از کم برای مدت شش ماه پس از ابتلای مادر به کووید۱۹ در شیر مادر باقی میماند و حتا مطالعات جدید به اثبات رسانده که مقادیر کافی انتیبادی پس از ده ماه نیز در شیر مادر دیده شده است. انتیبادی در شیر مادر حتا پس از عفونت های خفیف و در زنانی که هیچ علایمی نداشته اند، نیز دریافت شده است.
در همین حال، مشخص شده است شیر مادرانی که به بیماری مبتلا نشده اما در دوران شیردهی واکسین شده اند نیز حاوی قابل توجهی انتیبادی میباشد. تعیین مدت ماندگاری انتیبادی در شیرزنانی که در دوران شیردهی واکسین میشوند زمانگیر است، اما گزارشها نشان میدهد که انتیبادی کم از کم برای شش هفته در شیرمادر باقی میماند.
افزون بر آن، ثابت شده که انتیبادی در مادران واکسین شده از طریق پلاسنتا و سپس از طریق شیر به نوزاد انتقال میکند و به همین دلیل اکثراً به زنان حامله توصیه میشود که مانند سایر بیماریها، در برابر بیماری کووید۱۹ نیز خود را واکسین کنند.
انتی بادیها توسط حجرات معافیتی بنام حجرات بی (B) ساخته میشوند که در سیستم هضمی و دیگر حجرات انسان پیدا میشوند. انتیبادی ها را میتوان در خون، لعاب دهن و سایر قسمتهای بدن پیدا کرد.
وقتی بدن مادر برای تولد نوزاد آماده می شود، برخی از این حجرات تولید کننده انتی بادی به پستانهای مادر منتقل می شوند و در آنجا انتیبادی برای شیر مادر تولید میکنند.
پس از ابتلا به بیماری کووید۱۹ یا واکسین، شیر مادر حاوی هر دو نوع انتی بادی اصلی-ایمونوگلوبولین A و ایمونوگلوبولین G میباشد. این انتیبادیها به احتمال بسیار زیاد نوزاد را در برابر عفونت محافظت میکند.
قابل ذکر است که شیر بعضی مادران حتا قبل از همه گیری کروناویروس نیز حاوی انتی بادیهای بوده که در برابر انواع مختلف ویروس سارس معافیت ایجاد میکند که ممکن است نوزدان را در برابر کووید۱۹ محافظت کند.