چین نیز به پروژۀ تاپی می‌پیوندد

چین برای پیوستن به پروژۀ خط لولۀ انتقال گاز تاپی –ترکمنستان، افغانستان، پاکستان و هند- علاقمندی نشان داده است.

مبین صولت، رئیس شرکت گاز پاکستان، به خبرگزاری رویترز گفته است که مقام های چینی به خاطر احداث یک لولۀ فرعی از خط لوله اصلی تاپی تمایل روز افزون نشان داده اند.

به گفته رئیس شرکت گاز پاکستان، بیجینگ می خواهد به عوض احداث خط لولۀ انتقال گاز از ترکمنستان تا چین، یک خط لوله را از پاکستان تا چین احداث کند و به خط لولۀ تاپی بپیوندد.

طرح احداث خط لولۀ انتقال گاز از ترکمنستان به چین که باید از ساحات مرتفع و کوهستانی آسیای مرکزی بگذرد، پرهزینه خواهد بود.

به گفتۀ رئیس شرکت گاز پاکستان، احداث خط لولۀ فرعی میان پاکستان و چین که بتواند به خط لولۀ تاپی بپیوندند، برای چین سهل‌تر و ارزانتر خواهد بود.

چین و پاکستان در سال‌های اخیر روابط خود را عمیق‌تر کرده و بیجینگ به عنوان بخشی از ابتکار "یک کمر بند یک راه" به ساختن زیربناها، به ویژه دستگاه های تولید انرژی و خطوط مواصلاتی، با هزینۀ ۵۷ میلیارد دالر در پاکستان تعهد کرده است.

پروژۀ تاپی که به دلیل وضعیت نا بسامان امنیتی در افغانستان، چندین بار معطل شده بود، اکنون قرار است در دو مرحله تطبیق شود.

در مرحلۀ نخست، خط لوله بدون دستگاه های فشار و با هزینۀ کم به انتقال گاز آغاز خواهد کرد.

با جریان گاز و درآمد ناشی از آن، مرحلۀ دوم آغاز خواهد شد. در این مرحله ۱۱ دستگاه فشار برای انتقال سریعتر گاز در امتداد این خط لولۀ ۱۸۰۰ کیلومتری احداث خواهد شد.

رئیس شرکت گاز پاکستان گفت که علاقمندی چین برای پیوستن به این پروژه سبب خواهد شد تا تطبیق مرحلۀ دوم پروژۀ تاپی سرعت بخشیده شود.

بر اساس طرح مقدماتی که چین در آن شامل نیست، پروژه تاپی با هزینۀ ۹.۶ میلیارد دالر ساخته شده و سالانه ۳۳ میلیارد متر مکعب، گاز ترکمستان را از طریق افغانستان و پاکستان به هند انتقال خواهد داد.