چین با متحدین اش در مورد راه ابریشم بحث می کند

این نشست بزرگترین رویداد سال در چین خوانده شده است

چین دوستان و متحدان خود را در نشستی که بزرگترین رویداد سال در آن کشور خوانده شده است، گرد هم جمع می‌کند تا در مورد طرح "راه جدید ابریشم" بحث کنند.

شی جینپینگ، رئیس جمهور چین، طراح ابتکار "یک کمربند، یک راه" یا راه جدید ابریشم است که آسیا، افریقا و اروپا را به هم وصل می کند و در چارچوب این برنامه میلیاردها دالر صرف ساختن زیربناها به شمول راه آهن، بنادر و شبکه های برق می شود.

چین ۴۰ میلیارد دالر را برای راه جدید ابریشم اختصاص داده است و این تعهد مالی، بانی اصلی ایجاد بانک سرمایه گذاری زیربنایی آسیایی با سرمایۀ ۵۰ میلیارد دالر شده است.

وانگ یی وزیر خارجۀ چین روز سه شنبه فهرست شرکت کنندگان این کنفرانس را اعلام کرد و گفته که سران و نمایندگان ۱۱۰ کشور جهان در این رویداد شرکت خواهند کرد.

افغانستان نیز این پروژه به عنوان مایۀ فرصت‌های اقتصادی و رفاه نگریسته و رئیس جمهورمحمد اشرف غنی همواره وعده سپرده است که کشورش به چهار راه ترانزیتی منطقه مبدل خواهد شد.

طرح عمومی راه ابریشم جدید

وزیر خارجۀ چین گفت که ابتکار یک کمر بند، یک راه مهمترین پروژۀ است که چین به جهان پیشنهاد کرد و سود آن به همه کشورها می رسد.

با آنکه به گفتۀ مقام‌های چینی راه جدید ابریشم پروژۀ سیاسی نیست، هند با آن مخالف است، زیرا بخشی از این راه از پاکستان به ویژه منطقۀ مورد منازعۀ کشمیر می‌گذرد که از آن به نام دهلیز چین-پاکستان یاد شده است.

وزیر خارجۀ چین، نگرانی دهلی جدید را بیجا خواند و گفت که بیجینگ از اشتراک هند در این کنفرانس استقبال می‌کند، حالانکه نام نرندرا مودی صدر اعظم هند در فهرست سران شرکت کننده در این نشست شامل نیست.

نام رهبران کشورهایی که چین با آنها روابط کشیده دارد مثل جاپان و کوریای جنوبی، نیز در فهرست شرکت کنندگان نشست راه ابریشم جدید به چشم نمی خورد، همچنان از میان همه اعضای گروه جی – ۷ تنها صدر اعظم ایتالیا دعوت شده است.

گرچه بیجینگ در تلاش کشاندن شماری از رهبران غربی در کنفرانس راه جدید ابریشم است تا این نشست "چین محور" جلوه نکند، اما کشورهای غربی در مورد فقدان شفافیت و شرح این پروژه نگرانی داشته و شک دارند که بیجینگ مقاصد گسترده تر سیاسی دارد.

از سویی دیگر، حضور ایالات متحده در این نشست نیز مبهم است، دونالد ترمپ رئیس جمهور ایالات متحده مشی "امریکا نخست" را شعار خود قرار داده است، حالانکه چین به شدت در تلاش است تا با برگزاری این نشست بیشتر خود را به صفت رهبر جهانی جلوه دهد.

گزارش: خبرگزاری رویترز