درگیری های شدید در عراق ۲۰ کشته برجا گذاشت

یک روز پس از آنکه متقدی صدر، روحانی پرنفوذ شیعه، اعلام کرد از فعالیت سیاسی کنار می رود، حامیانش به ادارات دولتی در بغداد یورش بردند

در اثر درگیری های شدید روز دوشنبه ۲۹ اگست (هفتم سنبله) میان گروه های متخاصم در بغداد، پایتخت عراق، دست کم ۲۰ نفر کشته و دست کم ۱۹ نفر دیگر زخمی شده اند.

مقام های بخش صحت و امنیت عراق گفته اند که دو پولیس نیز در این درگیری کشته شده اند.

این درگیری یک روز پس از آن صورت گرفت که مقتدی صدر، روحانی پرنفوذ شیعه، اعلام کرد که از همه فعالیت های سیاسی کناره گیری می کند، اظهاراتی که موجب شد حامیان صدر وارد ادارات حکومتی شوند و با گروه های متخاصم —نیروهای عراقی و شبه نظامیان مورد حمایت ایران —درگیر شوند.

گلوله باری و انفجار شب هنگام به وقت محل در منطقهٔ سبز بغداد، جاییکه در پهلوی ادارات دولتی، سفارت های خارجی نیز موقیعت دارند، رخ داد. این درگیری در چندین سال گذشته، بی سابقه بود.

مقتدی صدر گفته است که تصمیم بر کناره گیری از فعالیت های سیاسی را پس از آن گرفت که سایر رهبران شیعه و احزاب سیاسی برای آوردن اصلاحات با شکست مواجه شدند. این روحانی پر نفوذ شیعه ادعا کرده است که فساد اداری سیستم حکومتداری در آن کشور را از بین می برد.

پس از اعلام کناره گیری از فعالیت های سیاسی، صدر سپس اعلام کرد که در اعتراض به استفاده از سلاح توسط همه جناح ها،‌ دست به اعتصاب غذایی زده است.

حامیان مقتدی صدر، روحانی پرنفوذ شیعهٔ عراق

در همین حال، اردوی عراق با نشر اعلامیه‌ای از حامیان صدر خواسته‌ که فورا از ''منطقه به‌شدت تحت حفاظت حکومتی" عقب‌نشینی ‌و از درگیری یا ریختن خون هموطنان عراقی خود اجتناب کنند.

مصطفی الکاظمی،صدراعظم موقت عراق، نیز از صدر خواست که از پیروان خود بخواهد تا از نهادهای دولتی عقب‌نشینی کنند.

هیات نمایندگی سازمان ملل متحد در عراق نیز با نشر اعلامیه‌ای تظاهرات روز دوشنبه در عراق را "بسیار خطرناک" توصیف کرد و از مظاهره کنندگان خواست که همه ساختمان‌های دولتی را تخلیه کنند تا حکومت موقت بتواند به مدیریت کشور ادامه دهد.

در این اعلامیه از همه جناح ها خواسته شده تا رفتار صلح‌جویانه داشته و از انجام اعمالی که می‌تواند منجر به "زنجیره‌ای غیرقابل توقف" شود، خودداری کنند

این نخستین بار نیست که مقتدی الصدر استعفای خود را از سیاست اعلام می‌کند، اما اکثریت هراس دارند که چنین اقدام منجر به تشدید تنش موجود سیاسی در عراق خواهد شد.

تصمیم مقتدی الصدر در واکنش به بازنشستگی و کناره‌گیری آیت‌الله کاظم الحایری، روحانی برجستۀ شعیۀ عراق به صفت مرجع تقلید بود. شمار زیادی از مقلدین الحایری از مقتدی الصدر حمایت می‌کنند.

الحایری یک روز پیشتر اعلام کرد که به دلیل بیماری و پیری از مرجعیت تقلید کناره گیری کرده و از پیروانش خواست که از آیت‌الله علی خامنه‌ای به صفت مرجع تقلید پیروی کنند. این اقدام الحایری ضربۀ سختی به مقتدی الصدر بود.

طرفداران مقتدی الصدر در انتخابات اکتوبر سال گذشته بیشترین کرسی‌های پارلمان عراق را برنده شدند، اما اکثریت لازم را برای تشکیل حکومت به دست آورده نتوانستند که این حالت منجر به بروز یکی از بدترین بحران‌های سیاسی در عراق شد.

سپس طرفداران مقتدی الصدر از پارلمان استعفا دادند و طرفداران وی ماه گذشته به مقر پارلمان عراق یورش بردند. مقتدی الصدر خواستار انحلال پارلمان و برگزاری انتخابات زودهنگام شده است.

مقتدی الصدر میلیون‌ها پیرو و طرفدار در عراق دارد و پس از سرنگونی رژیم صدام و تهاجم به رهبری ایالات متحده بر عراق، طرفداران الصدر بر ضد نیروهای امریکایی و عراقی می‌جنگیدند.

تنش دوامدار سیاسی در عراق، این کشور را با وصف داشتن ذخایر سرشار نفت با مشکلات جدی اقتصادی روبرو کرده است. مردم عراق که از بیش از یک دهه با مشکلاتی چون زیربناهای ضعیف، بیکاری، کمبود برق و خدمات بی کیفیت و نابسندۀ عامه روبرو بودند، اکنون به دلیل خشکسالی‌های پیهم با کمبود آب آشامیدنی نیز روبرو شده اند.

در تهیۀ این مطلب از گزارش خبرگزاری‌های رویترز، اسوشیتدپرس و فرانس‌پرس استفاده شده است.