جنگ میان جناح‌های درگیر در سودان ۱۷۶ کشته برجا گذاشت

اجساد شماری از افرادی که روز سه‌شنبه در اثر حملات شبه‌نظامیان گروه واکنش حمایت سریع در خرطوم،‌ پایتخت سودان کشته شدند

فعالان و وکلای مدافع روز سه‌شنبه ۱۰ دسمبر (۲۰ قوس) گفتند که درگیر‌ی‌ها میان اردوی سودان و شبه‌نظامیان در دو روزگذشته سبب کشته شدن کم از کم ۱۷۶ نفر در آن کشور شده است و صد‌ها نفر دیگر زخمی شده‌اند.

احمد عثمان حمزه، والی خرطوم، پایتخت سودان، گفت که حملات روز سه‌شنبه شبه‌نظامیان در ساحهٔ اومدورمان، بخشی از پایتخت سودان، سبب کشته شدن کم از ۶۵ نفر شد و صد‌ها نفر دیگر زخمی شدند.

به گفتهٔ او،‌ تنها در اثر حمله‌ای راکتی که بر یک بس مسافربری اصابت کرد،‌ تمام سرنشینان این بس کشته شدند و ۲۲ نفر دیگر در ساحه به شدت زخمی شدند.

حمزه این حمله را به ''ملیشه‌های تروریست" نسبت داد. حکومت نظامی سودان،‌ شبه‌نظامیان گروه واکنش حمایت سریع را تروریست خطاب می‌کند،‌ گروهی که بر ضد حکومت نظامی آن کشور درگیر جنگ است.

به گفتهٔ وکلای مدافع حامی دموکراسی،‌ این حمله یک روز پس از آن صورت گرفت که حملات هوایی اردوی سودان بر یک مارکیت واقع در شهر کبکابیا در شمال دارفور سبب کشته شدن بیش از ۱۰۰ نفر شد.

یکی از این وکلای مدافع که تخطی‌های حقوق بشر در جریان جنگ را مستند سازی می‌کند،‌ گفته است: ‌"حمله هوایی در روز بازار هفتگی در شهر کبکابیا صورت گرفت، جایی که ساکنان روستاهای مختلف اطراف برای خرید جمع شده بودند. این حمله سبب کشته شدن بیش از ۱۰۰ نفر و زخمی شدن صدها نفر از جمله زنان و کودکان شد."

وکلا همچنین گزارش دادند که شش نفر در ایالت کردوفان شمالی زمانی کشته شدند که یک طیارهٔ بی سرنشین که به تاریخ ۲۶ نومبر سقوط کرده بود،‌ منفجر شد.

علاوه بر آن،‌ در اثر گلوله‌باری شبه‌نظامیان در کمپ بی‌جا شدگان زمزم در دارفور شمالی، پنج نفر کشته شدند. این حملات در حالی رخ داد که وضعیت بشری در منطقه به شدت وخیم شده و گروه‌های امدادرسان همچنان با آزمون زیادی برای فراهم‌آوری کمک به مردم مواجه‌اند.

جنگ میان رهبر نظامی سودان، عبدالفتاح البرهان، و محمد حمدان داگالو، رهبر شبه نظامیان گروه واکنش حمایت سریع، پس از ماه‌ها تنش در مورد آیندهٔ‌ سیاسی و طرح ادغام نیروهای گروه واکنش حمایت سریع به اردوی ملی این کشور،‌ به تاریخ ۱۵ اپریل سال ۲۰۲۳ آغاز شد.

درگیری‌های خونین سبب کشته شدن ده‌ها هزار نفر در سراسر سودان شده و بر اساس یک تخمین، شمار کشته شدگان این جنگ تا ۱۵۰ هزار نفر می‌رسد.

بر اساس گزارش ملل متحد، این منازعۀ مسلحانه همچنین موجب شده تا ۱۰.۷ میلیون جمعیت آن کشور آواره شده و کم از کم دو میلیون نفر مجبور به ترک کشور شان شوند. ملل متحد، بحران در سودان را بدترین بحران جاری خوانده است.

بر اساس یک گزارش که از سوی ملل متحد حمایت شده، تقریباً ۲۶ میلیون نفر که اندکی بیش از نیم جمعیت سودان را تشکیل می‌دهند با سطح بلند ''ناامنی حاد غذایی'' مواجه‌اند.

مذاکرات غیرمستقیم میان اردوی سودان و شبه نظامیان گروه واکنش حمایت سریع در ماه اگست در ژنیو برگزار شد. این مذاکرات که توسط رامتان لامامرا، فرستاده ویژه انتونیو گوتیرش، منشی عمومی ملل متحد برای سودان برگزار شد، نخستین گام "دلگرم کننده" خوانده شده اما نتایج ملموسی در پی نداشته است.

بخشی از این گزارش از خبرگزاری فرانس پرس گرفته شده است.