رایزنی باستان‌شناسان برای بازسازی بودای بامیان

مجسمه‌های عظیم صلصال و شهمامه در بامیان در سال ۲۰۰۱ میلادی توسط رژیم طالبان تخریب شد.

نشست سه روزه بین‌المللی متخصصین و باستان‌شناسان کشورهای مختلف دنیا، روز گذشته اول دسمبر در شهر مونشن آلمان آغاز شد و قراراست تا فردا سوم دسمبر ۲۰۱۶ ادامه یابد.

بحث بازسازی مجسمه‌های بودا در بامیان بارها از سوی مقامات افغان، متخصصین و باستان‌شناسان مطرح شده است؛ اما تا کنون در این زمینه اقدام عملی صورت نگرفته است.

اینک متخصصین و باستان‌شناسان کشورهای مختلف دنیا در شهر مونشن آلمان، گردهم آمده اند تا در مورد چگونگی حفاظت از آثار تاریخی بامیان و بازسازی حد اقل یکی ازمجسمه‌های بودا در این ولایت بحث نمایند.

در این نشست مقامات اداره محلی بامیان، نمایندگان وزارت اطلاعات و فرهنگ و سازمان علمی و فرهنگی سازمان ملل متحد (یونسکو) اشتراک دارند تا در زمینه حفاظت بهتر میراث‌های جهانی معروض به خطر در بامیان توجه بیشتر صورت گیرد.

کبیر دادرس رئیس اطلاعات و فرهنگ بامیان که در این نشست اشتراک دارد، به رادیو آشنا صدای امریکا گفت در روز اول این نشست درباره آثار تاریخی بامیان، دیدگاه‌های فرهنگیان بامیان و دولت افغانستان مبنی بر اینکه حد اقل یکی از پیکره‌های بودا بازسازی شود، مطرح شد.

او افزود "قرار است به زودی یک سمپوزیم بین‌المللی در توکیوی جاپان دایر گردد و در این مورد تصمیم گرفته می‌شود".

به گفته‌ی مقامات، مرکز فرهنگی بامیان که با هزینه بیش از پنج میلیون دالراز کمک‌های کشور کوریا ساخته می‌شود، نیاز به بیش از 35 میلیون دالر هزینه دارد تا بخش‌های دیگر به شمول موزیم در آن اعمار شود.

تا کنون درباره بازسازی مجسمه‌های بودا در بامیان، نظریات مختلف مطرح شده است. برخی از متخصصین گفته اند که دو مجسمه بودا به شکل تخریب شده آن به عنوان یکی از جنایات بزرگ فرهنگی حفظ گردد؛ اما شمار دیگر به شمول مقامات افغان و فرهنگیان این کشور، خواستار بازسازی حد اقل یکی از این مجسمه ها شده اند.

عزیز فرهمند یکی از فرهنگیان بامیان گفت، جوانب ذیدخل به شمول دولت افغانستان باید تعهد داشته باشند تا چگونه از آبدات تاریخی که در معرض نابودی قراردارند، حفاظت شود.

او افزود "در عین حال میراث‌های جهانی که نیاز به مرمت دارند، از چه راه‌هایی مرمت شود تا از تخریب بیشتر آنان جلوگیری شود".

مجسمه عظیم ۵۵ متره صلصال و مجسمه ۳۵ متره شهمامه در بامیان در سال ۲۰۰۱ میلادی توسط رژیم طالبان تخریب شد.

در سالیان اخیر، رواق مجسمه شهمامه به صورت کامل تحکیم کاری شده است؛ اما کارسروی و آسیب‌شناسی ناشی از انفجارها در رواق مجسمه صلصال به تازگی آغاز شده است.

دفتر یونسکو در بامیان می‌گوید که این نشست سه روزه در شهرمونشن آلمان به منظور حفاظت بیشتر از میراث‌های جهانی معروض به خطر بامیان دایر شده است.

یک ماه قبل نیز متخصصین و باستان‌شناسان کشورهای مختلف دنیا از سوی یونسکو، در ولایت بامیان گرد هم آمده بودند و در زمینه حفاظت از آبدات تاریخی و تطبیق درست ماستر پلان فرهنگی بامیان بحث کردند.

اشتراک رئیس جمهور در کنفرانس میراث‌های فرهنگی

محمد اشرف غنی رئیس جمهوری افغانستان در رأس هیأتی قبل از ظهر امروز به دعوت رسمی شیخ خلیفه بن زاید آل نهیان رئیس دولت امارات متحده عربی رفت.

دفتر مطبوعاتی ریاست جمهوری افغانستان، هدف این سفر آقای غنی را اشتراک در کنفرانس "حمایت از میراث‌های فرهنگی در معرض خطر" که در ابوظبی پایتخت امارات متحده عربی دایر می‌شود خوانده است.

قرار است که آقای غنی، در جریان این سفر بر علاوۀ اشتراک و سخنرانی در این کنفرانس، در چهل و پنجمین سالروز جشن ملی استقلال امارات متحده عربی نیز اشتراک کند.

صلاح‌الدین ربانی وزیر خارجه، عبدالسلام رحیمی رئیس عمومی اداره امور ریاست جمهوری، اجمل غنی مشاور ریاست جمهوری و محمد هارون چخانسوری سخنگوی ریاست جمهوری در ترکیب این هیأت شامل استند.

گزارشگر: ظفر بامیان

ویراستار: خیرالله رسولی