عبدالعلی بارکزی مردی که تنها گردنش توان حرکت کردن را دارد ، در پی آن برخاسته تا زمینه زندهگی بهتر را برای افراد دارای معلولیت در ولایت هرات هموار سازد.
آقای بارکزی که با ایجاد یک مرکز توانبخشی توانسته است صدها مرد و زن دارای معلولیت را از نقاط مختلف هرات گرد هم جمع کند، در صحبت با صدای امریکا گفت که به هدف باورمند ساختن معلولان به توانایی هایشان و تغییر دید جامعه نسبت به این قشر دست به این کار زده است.
بارکزی گفت "هدف اصلی ما این بوده که به کرامت انسانی اقشار دارای معلولیت احترام بگذاریم و استعدادهایشان را کشف کنیم و باورهای غلط آنها را از بین ببریم و آنقدر آنها را توانمند بسازیم که روی پای خود ایستاد شده و احساس نکنند که سربار جامعه و خانواده های خود هستند."
Your browser doesn’t support HTML5
آقای بارکزی می گوید که ده سال پیش زمانی که از زنده گی به تنگ آمده بود به کمک همسرش تصمیم گرفت تا مرکزی را تاسیس کند و از طریق آن کارهای ابتدایی را برای بهبود وضعیت شماری از معلولین در هرات انجام دهد. مرکزی که اکنون بنام بنیاد خیریه پیر هرات مسمی است و توانسته زمینه کار، تحصیل و ورزش را برای شمار زیادی از معلولان فراهم نماید.
بارکزی که از گردن به پایان فلج است، به گفتۀ خودش نقاشی، نوازندگی و نویسندگی را با دهن انجام می دهد. او به رادیو آشنا صدای امریکا گفت که در کنار فراهم آوردن خدمات درمانی و آموزشی برای معلولان، توانسته است شماری از آنان را برای پیشبرد تحصیلات عالی به ترکیه ، هند و مالیزیا اعزام کند.
عبدالرحیم رادمنش جوان ۲۸ سالۀ که از پاها معلول است، از ده سال به اینسو عضویت این بنیاد را دارد. او می گوید که پس از آشنایی با بارکزی زندگی اش دگرگون شده است و اکنون به سوی پیشرفت در حرکت است تا جاییکه دو ماه پیش با دختری معلول در همین بنیاد ازدواج کرد.
رادمنش گفت "اگر بخواهم کوتاه بگویم استاد یک الگوی فوق العاده برای افراد دارای معلولیت هستند یعنی قبل از آشنایی با استاد حتا به فکر من خطور نمیک رد که معلولان باید ازدواج کنند ، باید تشکیل خانواده بدهند و مثل سایر افراد زندهگی کنند اما از زمان آشنایی با استاد ایده های جدیدی برای زندهگی به ذهن من آمده و امروز خدا را شکر هیچ واژۀ به نام منفی در ذهن من وجود ندارد."
صدیقه دختر جوان معلول هراتی نیز تاسیس چنین مراکزی را راهکاری مناسب برای بهبود وضعیت معلولان در سطح کشور عنوان می کند. او نیز از تغییر افکارش از زمان حضور در بنیاد خیریه پیر هرات سخن می زند که دیگر احساس معلولیت نمی کند.
آقای بارکزی از معدود افرادی است که نخستین آسایشگاه و مرکز توانبخشی معلولان را در سطح افغانستان در ولایت هرات ایجاد کرده و در تلاش برای انکشاف آن به سه ولایت قندهار، کابل و بلخ است. هم اکنون ۴۴۹ فرد دارای معلولیت در مرکز توانبخشی پیر هرات در حال زندهگی و آموزش استند که ۵۰ درصد آنان را زنان تشکیل می دهد.