آیا کروناویروس از مادر به جنین انتقال می‌کند؟

بسیاری از ویروس‌ها می‌توانند از پلاسنتا عبور کرده و جنین را در رحم مادر مبتلا کنند؛ اکنون برخی شواهد نشان می دهد که ممکن کروناویروس نیز از این طریق انتشار کند.

دانشمندان به این عقیده اند که انتقال کروناویروس از مادر به جنین ممکن، اما نادر است.

محققان در ایتالیا ۳۱ زن باردار مبتلا به بیماری کووید۱۹ را که در ماه های مارچ و اپریل نوزادان شان‌را به دنیا آوردند، مورد بررسی قرار دادند. در چندین مورد در نمونه‌هایی که از خون بند ناف و پلاسنتا گرفته شده بود و در یک مورد هم در شیر مادر علایم ویروس تثبیت شد.

اما این نوع آزمایش تنها می‌تواند بخشی از مواد جنیتیکی را تشخیص دهد. این بدان معنا نیست که ویروس قادر به ایجاد عفونت در آن بخش‌های بدن است.

در یکی از موارد، شواهد قوی نشان می‌داد که نوزاد در زمان تولد مبتلا به کروناویروس بود زیرا علایم کروناویروس در خون بند ناف و پلاسنتا موجود بود.

از طرف دیگر، یک نوزاد دارای انتی‌بادی‌های خاص کروناویروس بود که قادر به عبور از پلاسنتا نیستند، یعنی این انتی بادی ها از مادر انتقال نکرده و در جسم نوزاد به‌وجود آمده بود.

در همین حال آزمایش کروناویروس یک نوزاد که مادرش در هنگام بارداری با علایم کروناویروس در یکی از شفاخانه‌های فرانسه بستری شده بود، بعد از ولادت مثبت تشخیص شده و طفل هنگام ولادت اعراض و علایم بیماری را داشت.

تحقیقات انستیتیوت ملی صحت امریکا نشان داده است که کروناویروس به این دلیل از مادر به جنین انتقال نمی‌کند که دو مواد مورد ضرورت این ویروس که برای ورود آن به حجرات نیاز است، در پلاسنتا موجود نیست. بر عکس، مقدار زیاد موادی که زیکا و دیگر ویروس‌ها برای نفوذ به حجرات بدن ضرورت دارند، در پلاسنتا وجود دارد.

بیشتر تحقیقات تاکنون بالای زنانی انجام شده است که در هنگام ابتلا به کروناویروس در اواخر دوران بارداری قرار داشته اند. دانشمندان می‌گویند که لازم است تحقیقات بیشتری در مورد ابتلا به کووید۱۹ در اوایل دوران بارداری و تاثیرات آن بر جنین انجام شود.

متخصصان صحی به زنان باردار نیز سفارش می کنند تا مانند دیگر افراد؛ در اماکن عامه ماسک بپوشند، دستان شان را به گونۀ مکرر بشویند و با دیگر افراد فاصلۀ دومتر را حفظ کنند.