هشدار از افزایش خشکسالی در افغانستان

مقام‌های افغان هشدار داده اند که بحران خشکسالی در سال ۱۴۰۰ در این کشور نیز افزوده خواهد و این پدیدۀ طبیعی، میلیون‌ها افغان را با تهدید مواجه خواهد کرد.

وزارت زراعت مالداری و آبیاری افغانستان گفته است که این خشکسالی، بخش زراعت و مالداری را در این کشور صدمه خواهد زد و دهقانان با مشکلات زیادی مواجه خواهند شد.

اکبر رستمی، سخنگوی وزارت زراعت و مالداری افغانستان به صدای امریکا گفت که در زمستان امسال، میزان بارندگی نسبت به سال‌های گذشته "فوق‌العاده" کاهش یافته است.

آقای رستمی گفت: "خشکسالی در سال آینده بیشترین تاثیر منفی را بر تولید گندم للمی و سکتور مالداری خواهد گذاشت. وزارت زراعت روی پلان‌ها و تدابیر برای سال ۱۴۰۰ کار می‌کند تا تاثیرات منفی خشکسالی به خصوص روی سکتور مالداری و زراعت کاهش پیدا کند."

همچنان سخنگوی وزارت زراعت افغانستان افزود که احتمال دارد دهقانان و مالداران در بیش از ۱۰ ولایت با مشکل جدی خشکسالی مواجه شوند.

در این حال، برخی سازمان‌های بین‌المللی که مصروف کمک‌های بشردوستانه در افغانستان اند، در کنار جنگ و همه‌گیری کروناویروس از پیامدهای خشکسالی در این کشور هشدار داده و می‌گویند که ادامه این وضعیت سبب افزایش بیجاشدگان داخلی و مهاجرت‌ها خواهد شد.

سازمان بین‌المللی مهاجرت (IOM) گفته است که بیشتر مردم افغانستان زراعت‌پیشه اند و زراعت در این کشور نیز به برفباری و بارش باران بستگی دارد.

نیکولاس بیشاپ، مسوول پاسخ‌های اضطراری سازمان بین‌المللی مهاجرت گفته است: "برنامه‌ کمک‌های بشردوستانه ملل متحد در سال جاری نشان می‌دهد که حدود ۱۷ میلیون افغان، که ۴۲ درصد کل جمعیت (افغانستان) را تشکیل می‌دهد، تحت تاثیر خشکسالی و قحطی قرار خواهند گرفت."

آقای بیشاب افزوده که توقف مذاکرات صلح، همه‌گیری کروناویروس و احتمال خشکسالی در افغانستان، شماری افغان‌ها را مجبور به ترک این کشور خواهد کرد و در شمار بیجاشدگان داخلی نیز افزوده خواهد شد.

کابل در صدر ولایات متضرر

ادارۀ ملی تنظیم امور آب افغانستان مشکل خشکسالی و پایین رفتن سطح آب‌ها را با گذشت هر سال در این کشور، به بحران جهانی اقلیم و گرم شدن کرۀ زمین ربط می‌دهد.

نظام‌الدین خپلواک، سخنگوی این اداره به صدای امریکا گفت که با بحران جهانی تغییر اقلیم و گرم شدن هوا، افغانستان از این حوادث طبیعی در امان نبوده و در سال‌های اخیر، سطح آب زیر زمینی در بخش‌های شهر کابل، تا ۱۷ متر پایین رفته است.

آقای خپلواک افزود: "اگر برف و باران نبارد، سطح آب دیگر هم پایین می‌رود و مشکلات زیادی پیش خواهد آمد."

او همچنان تاکید کرد که افغانستان منابع زیاد آبی به ویژه آب روان دارد و بر اساس پیشبینی آنان، بحران کم‌ آبی در افغانستان کمتر از کشورهای همسایۀ آن، مانند ایران و پاکستان خواهد بود.

سخنگوی ادارۀ تنظیم آب افغانستان گفت که در سال پیشرو به دلیل خشکسالی و بحران تغییر اقلیم، بیشتر از هر ولایت دیگر کابل شاهد کم‌آبی خواهد بود و به همین دلیل حکومت تدابیر جدی را برای حل این معضل روی دست گرفته است.

آقای خپلواک با اشاره به آغاز آب‌گیری بند شاه عروس واقع در ولسوالی شکردره تا یک ماه آینده و ساخت بند شاه‌توت در مربوطات ولسوالی چهار آسیاب کابل گفت که با بهره‌برداری این پروژه‌ها، هزاران نفر از آب آشامیدنی صحی در پایتخت مستفید خواهند شد و نیز سطح آب‌های زیر زمینی کابل، بالا خواهد آمد.

او تاکید کرد: "در ولایات و شهرهای دیگر این مشکل جدی نیست به خاطری که ما در ولایات و شهرهای بزرگ افغانستان آب‌ بسیار زیادی داریم و آب‌های روان بسیار زیاد استند، دریاها داریم و خصوص سطح آب‌های زیر زمینی در این ولایات آنقدر پایین نیامده است."

افزایش بی‌جاشدگان داخلی

وزارت مهاجرین و عودت‌کنندگان افغانستان می‌گوید که پس از جنگ، خشکسالی و حوادث طبیعی دومین عامل افزایش بیجاشدگان داخلی و مهاجرت‌ها بوده است.

این وزارت می‌گوید که در حال حاضر، دست‌کم دو میلیون نفر در اثر جنگ‌ها و ادامه خشکسالی در این کشور از مناطق اصلی شان بیجاشده اند و آمار بیجاشدگان داخلی در سال ۱۳۹۹ نیز به ۷۶هزار خانواده می‌رسد.

محمد رضا باهر، معاون سخنگوی وزارت مهاجرین و عودت‌کنندگان به صدای امریکا گفت که از این میان، تنها بیش از ۱۰۰۰ خانواده در اثر سیلاب‌ها در پروان بیجا شده و نیز از چند سال به این‌سو، دست‌کم ۲۰هزار خانواده در اثر خشکسالی‌ از ولایات غور و بادغیس به هرات آواره شدند.

آقای باهر افزود: "در کنار حوادث امنیتی و جنگ‌ها، حوادث طبیعی به خصوص خشکسالی از عوامل اصلی بیجاشدگان در افغاسنتان است... ما این نگرانی را داریم که این موضوع سبب افزایش بیجاشدگان داخلی و افزایش مهاجرت‌های غیرقانونی به بیرون از افغانستان خواهد شد."

این در حالی است که بانک جهانی روز چهارشنبه ۱۷ فبروری (۲۹ دلو) از یک بستۀ کمک مالی به ارزش ۹۷.۵۰ میلیون دالر به هدف مبارزه با خشکسالی و کروناویروس در افغانستان خبر داد.

قرار است این پول در راستای فراهم‌سازی حمایت‌های نقدی برای افغان‌های آسیب‌دیده از خشکسالی، کروناویروس و بهبود شرایط مصوونیت غذایی در افغانستان به مصرف برسد.

این بانک همچنان گفت که یک بخشی از این پول برای ایجاد سیستم هشدار دهنده و پاسخگویی زودهنگام به تاثیرات خشکسالی در این کشور هزینه خواهد شد.