نشست بین‌المللی برای گفتگو روی تغییر 'فاجعه‌بار' اقلیم در دوبی آغاز شد

در اجلاس سالانهٔ اقلیم در دوبی ۷۰ هزار نماینده از ۱۹۷ کشور حضور دارند.

اجلاس سالانهٔ اقلیم روز پنج‌شنبه ۳۰ نومبر (نهم قوس) در حالی در شهر دوبی ایالات متحدهٔ عربی آغاز شد که ساینسدانان هشدار داده اند که جهان در آستانهٔ تغییرات غیرقابل برگشت و فاجعه بار اقلیمی قرار دارد.

ساینسدانان ۲۰۲۳ را به عنوان گرم ترین سال پیش‌بینی کرده اند که در آن گرمای شدید، آتش‌سوزی جنگل‌ها و طوفان‌های ناگهانی مشخصه های این سال با آب و هوای بی‌نهایت متغیر در سراسر جهان است.

به همین خاطر، ۷۰ هزار نماینده از ۱۹۷ کشور برای گفتگو در مورد اقلیم جهان در نشست دو هفته‌‌ای اقلیم گرد هم آمده اند. ناظران این نشست را لحظه ای سرنوشت ساز برای جهان می دانند.

تام ریوت کارنک، متخصص تغییرات اقلیمی در سازمان ملل متحد گفت: "این اولین بار از زمان توافق پاریس (در سال ۲۰۱۴) است که جهان اهداف مشترک را که در آن زمان برای خود تعیین کرده بود، ارزیابی می‌کند. و اینکه در آن گزارش چه است، برای همه چالش برانگیز است. باید میزان انتشار گازهای گلخانه‌ای را تا ۴۳ درصد تا پایان این دهه کاهش دهیم. در حالیکه تازه ترین مسیر ۹ درصد افزایش را نشان می‌دهد که تاثیرات فاجعه‌باری را برای مردم در سراسر جهان خواهد داشت."

کنفرانس اقلیم سازمان ملل متحد شامل مذاکرات پیچیده ای است. کشورهای کمتر توسعه ‌یافته می‌گویند کشورهای ثروتمند بیشتر در عرصه انتشار گازهای گلخانه‌ای تاریخی مسوول هستند و بنابر این باید به کشورهای فقیرتر برای کاهش استفاده از مواد سوخت‌ فوسیلی غرامت پرداخت کنند.

کشورهای فقیرتر نیز می‌گویند، برای تطابق با تغییرات اقلیمی به کمک دیگر کشور ها نیاز دارند.

تام ریوت کارنک، متخصص پیشین تغییرات اقلیمی در سازمان ملل متحد می‌گوید، دست‌آورد سال گذشتهٔ این کنفرانس ایجاد صندوق برای جبران آن خسارات اقلیمی بود که جهان از وقوع آن جلوگیری کرده نمی‌تواند. او توقع دارد که در کنفرانس امسال پول به این صندوق ریخته شود.

هدف توافق پاریس این است که تا سال ۲۰۵۰ گرمایش زمین را تا ۱.۵ درجه سانتی گراد بالاتر از سطح قبل از صنعتی شدن جهان محدود کند.

انتونیو گوتریش، منشی عمومی سازمان ملل متحد، در حال بازدید از قطب جنوب در ماه جاری، جایی که یخ در حال حاضر سه برابر سریعتر از دهه ۱۹۹۰ در حال آب شدن است، گفت، "مقصر این حالت مواد سوخت فوسیلی است."

گوتریش گفت: "پایان دادن به اعتیاد به مواد سوخت‌ فوسیلی کاملاً حیاتی است. مواد سوخت‌ فوسیلی اولین منبع تغییرات اقلیمی در جهان است و من امیدوار استم که نشست اقلیم بتواند با یک چارچوب زمانی مشخص در مورد خروج مرحله وار از تکیه بر مواد سوخت‌ فوسیلی تصمیم بگیرد و تضمین کند که گرما بیش از ۱.۵ درجه سانتی ‌گراد افزایش نخواهد یافت."

رهبران دو اقتصاد بزرگ جهان، جو بایدن، رییس جمهور ایالات متحده و شی جینپینگ، همتای چینی او، در جریان مذاکرات ماه نومبر توافق کردند که همکاری های خود را در زمینه تغییرات اقلیمی عمیق تر کنند.