وزارت معارف میگوید که در جریان سال روان خورشیدی، ۱۸۴ هزار و ۷۴۹ کودک بیجاشده و عودتکننده تحت پوشش خدمات آموزشی قرار گرفته اند.
نوریه نزهت، سخنگوی این وزارت روز سه شنبه ۴ نومبر (۱۴ عقرب) به رادیو آشنا – صدای امریکا گفت که از این جمله ۱۰۵ هزار و ۹۹۱ تن این کودکان را دختران تشکیل میدهند.
خانم نزهت افزود که برای این کودکان در ولایتهای بلخ، بادغیس، هرات، جوزجان، کابل ، کندهار، کنر، کندز، ننگرهار، سرپل، ارزگان، زابل، فاریاب ، سمنگان، پکتیکا، و هلمند، پنج هزار و ۸۰ صنف موقت راهاندازی شده است.
وزارت معارف پنج هزار و ۸۴۹ نفر را به عنوان معلم برای این کودکان استخدام کرده است.
سخنگوی وزارت معارف گفت: "اطفال بیجاشده به دلیل نبود اسناد تعلیمی در صنوف نه ماهه و سه سالهای که بر اساس سروی نیازمندی مردم از سوی موسسات تدویر یافته، تحت آموزش قرار گرفته و بعداً زمینۀ جذب آنان در مراکز تعلیمی دولتی در نزدیکی محلات سکونت شان فراهم گردیده است."
خانم نزهت گفت که این خدمات از طریق گروه کاری آموزش در حالت اضطرار با کمک موسسات داخلی و خارجی برای این کودکان فراهم شده است.
آمار وزارت معارف افغانستان نشان میدهد که در سال گذشتۀ خورشید ۲۴۶ هزار کودک بیجاشده و برگشتکننده در ۸۰ ولسوالی تحت پوشش خدمات آموزشی قرار گرفته بودند.
بر بنیاد گزارش ملل متحد، بیش از ۴۱۸ هزار افغان از کشورهای همسایه افغانستان و اروپا داوطلبانه به کشورشان بازگشته و یا هم اخراج شده اند.
همچنان نزدیک به ۳۵۵ هزار افغان به دلیل جنگ و حوادث طبیعی از مناطق مسکونی شان در سراسر افغانستان بیجا شده اند. ملل متحد گفته است که ۵۸ درصد بیجاشدگان و ۴۸ درصد برگشتکنندگان را کودکان تشکیل میدهند.