اردوغان به پوتین: در اوکراین آتش‌بس یک جانبه اعلان کنید

رجب طیب اردوغان، رییس جمهور ترکیه روز پنجشنبه پنجم جنوری (۱۵ جدی) از ولادیمیر پوتین، همتای روس خود خواست تا آتش‌بس "یک جانبه" در اوکراین اعلام کند.

آقای اردوغان در تماس تلیفونی به پوتین گفت: "درخواست‌ها برای صلح و مذاکرات باید با آتش‌بس یک‌جانبه و چشم‌اندازی برای راه‌حل عادلانه پشتیبانی شود. "

رییس جمهور ترکیه قرار است روز پنجشنبه در یک تماس جداگانه با ولادمیر زیلینسکی، رییس جمهور اوکراین نیز گفتگو کند.

کرملین نیز در بیانیه گفته است که پوتین به اردوغان گفته است که در صورتیکه کیف مناطق اشغال شدهٔ اوکراین توسط روسیه را به عنوان بخشی ازقلمرو روسیه بپذیرد، مسکو آمادهٔ گفتگو با اوکراین است.

در بیانیهٔ کرملین آمده است که پوتین بار دیگر آمادگی روسیه برای گفتگوهای جدی با کیف را به شرط قبول واقعیت‌های ارضی جدید توسط اوکراین تایید کرد.

پیش از این نیز سرگی لاوروف، وزیر خارجهٔ روسیه گفته بود که "غیرنظامی کردن و نازی‌زدایی" خاک اوکراین و حذف تهدیداتی که از اوکراین متوجه روسیه است، به شمول به رسمیت شناختن چهار ساحهٔ اشغال شده – دونتسک، لوهانسک، خرسون و زاپوریژیا – به عنوان قلمرو روسیه، از خواست‌های عمدهٔ مسکو است.

اما ولادمیر زیلینسکی، رییس جمهور اوکراین گفته است که روسیه می‌تواند این جنگ را با اخراج نیروهایش و احیای حاکمیت، استقلال و تمامیت ارضی اوکراین خاتمه بخشد. کیف گفته است که "نه تهدیدات لاوروف، نه جلب و جذب اردو، نه تلاش برای به دست آوردن مهمات و نه هم قرارداد‌های سری با ایران" تاثیر گذار خواهد بود.

در بیانیه کرملین همچنین آمده است: "طرف روسی بر نقش مخرب کشورهای غربی، پمپ کردن تسلیحات و تجهیزات نظامی به رژیم کیف و ارایه اطلاعات عملیاتی و اهداف به آنها [اوکراین] تاکید کرد."

به گفتهٔ کرملین رهبران دو کشور همچنین در مورد اجرای قرارداد انتقال غلات که با میانجیگری سازمان ملل متحد با کمک ترکیه برای رفع انسداد غلات اوکراین انجام شد، و همچنین در مورد "رفع انسداد مواد غذایی و کود از روسیه" و نیاز به "رفع همه موانع بر سر راه صادرات روسیه" گفتگو کردند.

اردوغان با امتناع از پیوستن به تحریم های غرب علیه روسیه و افزایش تجارت دوجانبه در طول جنگ، توانسته است روابط خوبی با پوتین حفظ کند.

او از روابط خوب خود با مسکو و کیف برای پایان دادن به جنگ استفاده کرده و میزبان دو دور اولیه مذاکرات صلح بود و به توافقی با حمایت سازمان ملل برای بازگرداندن صادرات غلات اوکراین از طریق بحیرهٔ سیاه کمک کرد.

اردوغان همچنین بارها تلاش کرده است تا پوتین و زیلینسکی را برای یک نشست صلح به ترکیه بیاورد.

پیش از این، دیمیترو کولیبا، وزیر خارجهٔ اوکراین خواستار برگزاری نشست صلح در ماه فبروری در مقر سازمان ملل متحد شده، اما گفته بود که روسیه در صورتی می‌تواند در این نشست اشتراک کند که در محکمهٔ بین المللی هاگ محاکمه شود.