اردوغان: مبارزۀ آذربایجان با ارمنستان پایان نیافته است

رجب طیب اردوغان، رییس جمهور ترکیه گفته است که مبارزۀ آذربایجان با ارمنستان پایان نیافته است و به گفتۀ وی این مبارزه در ابعاد دیگر ادامه خواهد یافت.

آقای اردوغان روز پنجشنبه ۱۰ دسمبر (۲۰قوس) برای شرکت در جشنی به مناسبت "پیروزی نظامی آذربایجان بر ارمنستان" وارد باکو شد.

در جنگ قره‌باغ که اواخر ماه سپتمبر سال روان آغاز شد و شش هفته دوام کرد، بیش از ۵۰۰۰ نفر کشته شد. ترکیه در این جنگ از آذربایجان حمایت می‌کرد.

پیروزی آذربایجان در برابر جدایی طلبان ارمنی در قره باغ دستآورد بسیار مهم سیاسی برای ترکیه تلقی می‌شود، زیرا نقش برجستۀ ترکیه را به عنوان یک قدرت در منطقۀ قفقاز که روسیه آن را حوزه نفوذ خود می‌داند، تقویت کرده است.

اردوی آذربایجان روز پنجشنبه در یک رسم و گذشت نظامی، سلاح های ضبط شده از جنگجویان ارمنی‌تبار و درون‌های ساخت ترکیه را به نمایش گذاشتند. تلویزیون ترکیه اعلام کرد که درون‌های ترکی سرنوشت جنگ قره باغ را به نفع باکو چرخاند.

ریییس جمهور اردوغان که در این مراسم اشتراک کرده بود، درسخنرانی‌اش گفت: "ما امروز اینجا استیم تا ... این پیروزی باشکوه را جشن بگیریم...نجات سرزمین‌های اشغالی توسط آذربایجان به معنای پایان یافتن مبارزات نیست. مبارزات که در ابعاد سیاسی و نظامی انجام شد، از این پس در بسیاری ابعاد دیگر نیز ادامه خواهد یافت."

الهام علییوف، رییس جمهور آذربایجان در این رسم و گذشت که در آن یک قطعۀ کوماندوی ترکیه نیز شرکت کرده بود، حضور اردوغان را در این مراسم نشانۀ "دوستی ناگسستنی ملت‌های آذربایجان و ترک" خواند.

برعلاوۀ بیش از ۳۰۰۰ سرباز آذربایجانی، ۲۷۸۳ سرباز ترکی که معادل شمار سربازان کشته شدۀ آذربایجانی در جنگ اخیر قره‌باغ می‌باشد، در این رسم و گذشت شرکت کرده بودند.

آقای اردوغان در سخنرانی اش ضمن اینکه خواستار تغییر رهبری در ارمنستان شد گفت که ترکیه می تواند دروازه های مرزی خود را با ارمنستان باز کند، به شرط اینکه ایروان گام های مثبتی در راستای تامین صلح در منطقه بردارد.

او همچنین اضافه کرد که با همتای آذری خود روی تشکیل یک گروه همکاری منطقه‌ای متشکل از شش کشور بحث خواهد کرد.

رییس جمهور ترکیه گفت که او با رهبری ارمنستان، نه با مردم ارمنستان اختلاف نظر دارد. او اضافه کرد که ارمنستان می‌تواند در صلح منطقه‌ای همراه با ترکیه، روسیه، ایران، آذربایجان و گرجستان در گروه همکاری منطقه ای برنامه ریزی شده، شرکت کند.

باکو و ایروان، ماه گذشته توافق آتش‌بس به میانجی‌گری مسکو را امضا کردند و به جنگ شش هفته‌ای نقطه پایان گذاشتند؛ جنگی که هزاران کشته برجا گذاشت و ده‌ها هزار نفر را بیجا کرد. آذربایجانی‌ها از توافق آتش‌بس به عنوان پیروزی جشن گرفتند.

براساس این آتش‌بس، ارمنستان ساحات زیر ادارۀ جدایی طلبان ارمنی‌تبار را که در جریان جنگ سال‌های ۱۹۹۰ تصرف کرده بودند، به باکو تسلیم می‌کند؛ تصمیمی که سبب خشم ارمنی‌ها شد.

ساکنان ارمنستان با اموال خود به گونۀ دسته جمعی و تحت مراقبت صلحبانان روسی مناطقی را که به آذربایجان باید تسلیم شود، رها کردند. شماری از ارمنی‌ها پیش از بیرون شدن از قره‌باغ، منازل شان را که وقتی متعلق به آذربایجانی‌ها بود به آتش کشیدند.

رییس جمهور آذربایجان گفته است که ارمنی‌ها همه چیز را در این منطقه ویران کرده اند و باید در محکمۀ بین المللی به آن پاسخ ارایه کنند.

نظامیان آذربایجانی و ارمنستانی سابقۀ جنگ و مخاصمه را از سال‌های ۱۹۹۰ و پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی پیشین دارند.

جدایی طلبان ارمنی، منطقه قره‌باغ را در جنگ خونین سال‌های ۱۹۹۰ تصرف کردند که در آن ۳۰ هزار نفر کشته شد.

اکثریت جمعیت قره‌باغ ارمنی اند، اما این ساحه به گونۀ کامل در داخل خاک آذربایجان موقعیت دارد.