اتحادیۀ اروپا به وضع تحریم بر ترکیه غور می‌کند

وزیران خارجۀ کشورهای عضو اتحادیۀ اروپا روز دوشنبه هفتم دسمبر (۱۷ قوس) در مورد وضع تحریم‌ها بر ترکیه غور کردند و قرار است در نشستی به تاریخ ۱۰-۱۱ دسمبر در این مورد تصمیم نهایی بگیرند.

مناقشۀ ترکیه با یونان به خاطر ملکیت منابع گاز در بحیرۀ مدیترانه، کشورهای اروپایی را واداشته است تا در مورد توبیخ انقره بی‌اندیشند.

رجب طیب اردوغان، رییس جمهور ترکیه گفته است که کشورش به"تهدیدات و باج‌گیری" سرفرود نخواهد آورد، اما یکبار دیگر گفت که انقره برای حل این مناقشه از راه گفتگو آماده است.

نیکوس دندیاس، وزیر خارجۀ یونان گفته است که تمام کشورهای اتحادیۀ اروپا روز دوشنبه اتفاق نظر داشتند که ترکیه در زمینۀ کاوشگری برای دست یافتن به منابع انرژی در آب‌های مورد مناقشه در شرق بحیرۀ مدیترانه، تغییر مثبت از خود نشان نداده است.

آقای دندیاس به خبرنگاران گفت که رهبران کشورهای عضو اتحادیۀ اروپا در مورد "رفتار خلافکارانۀ" ترکیه بحث خواهند کرد.

تنش در ماه اگست زمانی اوج گرفت که ترکیه – عضو ناتو و کاندید عضویت اتحادیۀ اروپا – یک کشتی اکتشافی را به آب‌های شرق مدیترانه سوق داد تا از منابع انرژی در این ساحۀ که یونان ادعای ملکیت آن را دارد، نقشه برداری کند.

آلمان که اکنون ریاست دوره‌ای شش ماهۀ اتحادیۀ اروپا را به دوش و در خصوص وضع تحریم‌ها بر ترکیه نقش کلیدی دارد، امیدوار بود تا میان انقره و آتن میانجی‌گری کند، اما برلین نیز در ماه اکتوبر زمانی بر انقره خشمگین شد که متخصصان ترکی در سواحل قبرس کاوشگری را از سر گرفتند.

هایکو ماس، وزیر خارجۀ آلمان پیش از آغاز نشست روز دوشنبه گفت: "اعمال خشم انگیز زیادی میان ترکیه، قبرس و یونان وجود داشته که مانع گفتگوهای مستقیم شده است."

رهبران اتحادیۀ اروپا در ماه اکتوبر از ترکیه خواستند کاوشگری در ساحات مورد مناقشۀ شرق مدیترانه را متوقف کند، در غیر آن با پیامدهای آن روبرو خواهد شد.

با آنکه ترکیه هفتۀ گذشته کشتی کاوشگر خود را از ساحه فراخواند، چارلس میشل، رییس شورای اروپایی هشدار داده است که ترکیه از "بازی موش و پشک" خود داری کند.

آقای میشل استدلال کرده است که انقره در آستانۀ نشست رهبران اتحادیۀ اروپا کشتی کاوشگر خود را به بندر فراخوانده است و پس از این نشست آن را دوباره به ساحه اعزام خواهد کرد.

فرانسه و پارلمان اروپا به تاریخ ۲۶ نومبر در پایان نشستی در بروکسل، خواستار وضع تحریم بر ترکیه شده و استدلال کردند که رییس جمهور اردوغان برای مقاصد سیاسی داخلی خود، مناقشه با یونان را دامن می‌زند.

مولود چاووش اوغلو، وزیر خارجهٔ ترکیه که در نشست بروکسل دعوت نشده بود، روز دوشنبه یونان و قبرس را اعضای "نازدانۀ" اتحادیۀ اروپا خواند و این اتحادیه را ترغیب کرد تا میانجی‌گری کند، نه اینکه به فرانسه و دیگر اعضا اجازه بدهد از یونان جانبداری کنند.

وزیر خارجۀ ترکیه گفته است: "تصامیم، تحریم‌ها یا هر چیز دیگری، برای حل موضوعات کمک نخواهد کرد."