جوسیپ بوریل، رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا هشدار داده است که اگر ولادیمیر پوتین، رییس جمهور روسیه بر اوکراین اسلحۀ هستهای استعمال کند، اردوی روسیه "تار و مار" خواهد شد.
آقای بوریل روز پنجشنبه ۱۳ اکتوبر (۲۱ میزان) گفت: "پوتین میگوید که لاف نمیزند. خوب، او تاوان این لاف را تحمل کرده نمیتواند، این باید روشن شود که مردم حامی اوکراین، اتحادیه اروپا و کشورهای عضو آن، ایالات متحده و ناتو نیز لاف نمیزنند."
این مقام اروپایی هشدار داد: "هرگونه حملۀ هستهای بر اوکراین سبب ایجاد پاسخی خواهد شد، نه پاسخ هستهای بلکه چنین یک پاسخ نیرومند نظامی که در اثر آن اردوی روسیه تار و مار خواهد شد."
ترس از اینکه مسکو از اسلحۀ هستهای تکتیکی علیه اوکراین کار خواهد گرفت، زمانی قوت گرفت که پوتین در پی شکستهای اردوی روسیه در چهار ساحهای که آن را به قلمرو روسیه ملحق کرده است، تهدید تلویحی به کاربرد اسلحۀ هستهای کرد.
ینس ستولتنبرگ، منشی عمومی سازمان پیمان اتلانتیک شمالی (ناتو) هشدار داده است که اگر مسکو به اوکراین حملۀ هستهای کند با "پیامدهای جدی" چنین اقدام روبرو خواهد شد.
آقای ستولتنبرگ گفت: "به چگونگی پاسخ [به چنین حمله] نمیپردازم، اما البته که این ماهیت جنگ را به گونۀ بنیادین تغییر خواهد داد...حتا کاربرد تسلیحات کوچک هستهای بسیار جدی پنداشته خواهد شد."
یک مقام ارشد ناتو روز چهارشنبه گفت که کاربرد اسلحۀ هستهای از سوی روسیه بر اوکراین "به گونۀ قطع به واکنش فزیکی اکثر متحدان و احتمالاً ناتو" منجر خواهد شد.
ناتو تا هنوز به استعمال تسلیحات هستهای در پاسخ به حملۀ احتمالی اتمی بر اوکراین تهدید نکرده است، زیرا اوکراین به صفت کشور غیرعضو ناتو، از حمایت دفاع جمعی ناتو برخوردار بوده نمیتواند.
ستولتنبرگ گفت: "هدف بنیادین بازدارندۀ هستهای ناتو این است که صلح را حفظ کند، از پرخاشگری جلوگیری کند و تهدید علیه متحدان ناتو را باز دارد."
همچنین، ایالات متحده و ناتو تا کنون دخالت مستقیم نظامی در جنگ اوکراین نداشته و تنها به نیروهای اوکراینی تسلیحات را فراهم کرده است، به این خاطر که مبادا مداخلۀ مستقیم غرب منجر به منازعۀ ویرانگر هستهای شود که مسکو آغازگر آن باشد.
در تهیه این مطلب از گزارش خبرگزاریهای فرانسپرس و رویترز استفاده شده است.