رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفته است که کشورهای این اتحادیه باید در پی ایجاد نیروی واکنش سریع شوند تا آمادۀ رسیدگی به بحرانهای آینده باشند؛ نظیر آنچه در افغانستان اتفاق افتاد.
جوسپ بوریل، رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا در مصاحبهای که روز دوشنبه ۳۰ اگست (هشتم سنبله) نشر شد به روزنامۀ ایتالیایی ال کوریر دیلا سیرا گفته است که اعزام نیروهای امریکایی به افغانستان در فرصت بسیار کم، آنهم در شرایطی که وضعیت امنیتی وخیم بود، به اتحادیۀ اروپا نشان داد که باید برای ایجاد یک پالیسی مشترک دفاعی تلاش فوری به خرج دهد.
آقای بوریل گفت: "باید از این تجربه درس بگیریم...به عنوان اروپاییها ما قادر نبودیم که ۶۰۰۰ نظامی را برای تامین امنیت اطراف میدان هوایی کابل به ساحه اعزام کنیم. ایالات متحده قادر بود، ما نبودیم."
رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت که این اتحادیۀ ۲۷ عضوی باید نیروی مقدماتی ۵۰۰۰ نفری را برای همچو مقاصد تدارک کند. او گفت: "ما باید قادر باشیم که به سرعت عمل کنیم."
در ماه می سال روان، حدود ۱۴ کشور اتحادیه اروپا، به شمول آلمان و فرانسه پیشنهاد ایجاد نیروی واکنش سریع مجهز با کشتیها و طیارهها را کردند تا در صورت نیاز فوری حکومتهای دموکراتیک خارجی، به کمک آنان بشتابند.
برای بار نخست، مفکورۀ ایجاد نیروی واکنش سریع اتحادیه اروپا در سال ۱۹۹۹ و در جریان جنگ کوسوو مطرح شد. سپس در سال ۲۰۰۷ نیروی ۱۵۰۰ نفری برای پاسخگویی به بحران ایجاد شد، اما از آن نیرو کار گرفته نشد و حکومتهای اتحادیه اروپا نیز در مورد چگونگی و زمان اعزام آن نیرو، اختلاف نظر داشتند.
بریتانیا که در آن زمان عضو اتحادیۀ اروپا بود، نسبت به ایجاد نیروی مشترک واکنش سریع اتحادیه اروپا بیمیل بود، اما اکنون با بیرون شدن بریتانیا از اتحادیه اروپا، مسوولان این اتحادیه آرزومند اند که این مفکوره تحقق یابد.
با اینحال، چالشهایی در این زمینه موجود است، فقدان فرهنگ دفاع مشترک میان کشورهای مختلف اتحادیه اروپا و اختلافات در مورد اینکه هنگام اعزام قوا کدام کشورها باید نخست نیرو بفرستند، از چالشهای عمدهای است که باید به آن رسیدگی شود.