به دنبال کشیدگیها میان ترکیه و سویدن، فنلند میگوید که درخواست جداگانه برای پیوستن به سازمان پیمان اتلانتیک شمالی (ناتو) را بررسی میکند.
فنلند و سویدن سال گذشته به گونهٔ مشترک برای کسب عضویت ناتو درخواست دادند. اما پیکا هاویستو، وزیر خارجهٔ فنلند، امروز ۲۴ جنوری (چهارم دلو) گفت: "ما وضعیت را ارزیابی کردیم که آیا چیزی اتفاق افتاده است که در دراز مدت از پیشرفت سویدن برای کسب عضویت ناتو جلوگیری کند؟
وزیر خارجۀ فنلند افزود: "هنوز بسیار زود است موقفی را در این خصوص اختیار کرد و در حال حاضر درخواست مشترک برای کسب عضویت ناتو منحیث گزینهٔ نخست باقی میماند."
در این حال، بوبیاس بلستورم، وزیر خارجهٔ سویدن، امروز به رسانهها گفت که در مورد واضح کردن این موضوع با فنلند در تماس است.
با آنهم، وزیر خارجهٔ فنلند سپس در مورد اظهاراتش توضیحات بیشتر ارایه کرد و گفت به نظر میرسد که هر دو کشور در خصوص کسب عضویت ناتو پیشرفت داشته اند و نمیخواهد گمانهزنیهایی را در مورد درخواست جداگانهٔ کشورش ایجاد کند.
او بدون گرفتن نام سویدن گفت که در مورد سناریویی نیز میاندیشد که ممکن برخی از کشورها به گونهٔ دایمی از کسب عضویت در ناتو منع خواهند شد.
با آنهم هاویستو افزود که تظاهرات ضد ترکیه در استکهلم به وضوح پیشرفت درخواست فنلند و سویدن را متوقف کرده است.
کشیدگیها میان ترکیه و سویدن پس از آن اوج گرفت که تظاهرات ضد ترکیه در سویدن برگزار شد و سپس یک سیاستمدار افراطی سویدنی نسخهای از قرآن را در مقابل سفارت ترکیه در استکهلم، پایتخت آن کشور، به آتشکشید و رییس جمهور ترکیه در واکنش به آن هشدار داد که از سویدن حمایت نخواهد کرد.
سویدن برای کسب عضویت ناتو به تاییدی ترکیه نیاز دارد، زیرا ترکیه عضو ناتو است و برای پیوستن عضو جدید در این پیمان باید تمام اعضا رای مثبت بدهند.
رجب طیب اردوغان، رییس جمهور ترکیه، گفت: "این واضح است، آنانی که چنین عمل ننگین را در مقابل سفارت کشور ما انجام داده اند، نمیتوانند بیش از این توقع هیچ گونه خیرخواهی را از ما در خصوص درخواستهای خود برای عضویت ناتو داشته باشند."
ترکیه در ماههای اخیر اشاره کرده است که مشکل عمدهٔ با پیوستن فنلند به ناتو ندارد.
وزیر خارجهٔ فنلند گفت که تظاهرات در استکهلم با امنیت فنلند و سویدن بازی میکند و هدف آنان تحریک ترکیه است.
ترکیه با هر دو کشور تفاهمنامهای را در ماه جون سال گذشته امضا کرده و زمینه را برای آغاز روند عضویت آنان مساعد کرد، اما گفته است که این کشورها هنوز تقاضاهای انقره را بر آورده نکرده اند.
رییس جمهور ترکیه پیش از این نیز از سویدن خواسته بود تا در بدل حمایت عضویت این کشور در ناتو، دهها نفر از کردهایی را به این کشور استرداد کند که انقره آنان را به انجام اعمال تروریستی و دخیل بودن در کودتای ناکام سال ۲۰۱۶ متهم کرده است.